Preskakovanje srca
Spoštovana
Menim, da ste že sami odgovorili vaše vprašanje. Pomanjkanje spanja, izčrpanost… vse to vpliva na delovanje srca. Rabite sprostitev, počitek in redno telovadbo za dvig kondicije, ki vam jo očitno tudi manjka. Namreč, hišna opravila in obveznosti do majhnega otroka, vam ne pomagajo za dvig kondicije.
Tudi jemanje kakšnih blagih pomirjeval ne bi škodilo (persen pd.).
LP
Ne vem ce ste me razumeli.
Moje vprasanje bi blo a je srce pri prolapsu organski zdravo ali ne ker pri organski zdravem srcu ekstrasistole niso nevarne,mene skrbi to ker imam ekstrasistole in prolaps in me zanima ali te ekstrasistole pri prolapsu lahko vodijo v srcni zastoj .
Nekako zadnje case ko cutim ekstrasistolo se mi zdi da se mi rahlo zavrti v glavi in cuden obcutek v telesu
Pozdravljeni
Vceraj sem za radi cudnega pocutja boleecina v vratu mravljinci v vratu vrtoglavica na spremik polozaja glave bila na urgenci in so mi naredili tydi ekg
V izvidu pise
Sinusni ritem 78/min.ozki qrs,st veznica v izoliniji
A je to kaj patoloskega noben nic ni rekel.
Za vrtoglavico so rekli da je pozicijska vrtoglavica
Ob tej vrtoglavici sem cutila tudi slabost
Pozdravljeni.
Ko se ulezem zacutim preskakovanje srca, ki je kar pogosto, cca. 3x na minuto. Ko si doma merim utripe srca so v mirovanju okoli 85 na minuto. Naredili so mi EKG pri katerem sem bila zivcna in mi je pulz narastel na 130 in ustrajal tako skozi celoten ekg. Pri tem pa ekg NI zabelezil nobenega preskoka. Izvid EKGja naj bi bil tako v redu. Je pa trajal ekg kaksnih 10 minut.
Kaj lahko sklepam iz tega? Bi lahko bilo s srcem kaj narobe kljub temu, da je bil ekg brez preskokov? Za kaj bi lahko slo?
Hvala.
Spoštovana
Vaš opis se sklada z zelo pogostim pojavom – preskoki srca v mirovanju, ki jih ne zazna vsak EKG, še posebej če so epizodični in EKG ni narejen ravno v tistem trenutku, ko preskoki nastopijo. Menim, da gre za benigne (nenevarne) ekstra systole). Če nimate drugih nevarnih znakov, je verjetnost resne bolezni majhna, vendar pa če se preskoki stopnjujejo, če se pojavijo omotice, izguba zavesti, bolečina v prsih ali močno nereden utrip, je potreben natančnejši pregled. Tudi pri sicer zdravem srcu lahko pogoste ventrikularne ekstrasistole (>10% vseh utripov) dolgoročno vplivajo na delovanje srca – zato jih je dobro dokumentirati s Holterjem. V vašem primeru gre zgolj za posamezne dogodke zato menim, da zaenkrat Holter (24 urno snemanje EKG) ni potrebno, če pa subjektivno čutite bolj pogoste ekstrasistole, potem priporočam omenjeno preiskavo.
LP