Preskakovanje srca
Spoštovani!
Stara sem 31 let in pred letom dni se mi je pojavila težava in sicer srce mi nekako preskakuje oz. “zaostaja”, čutim utripe. Ta težava je še bolj nadležna v mirovanju. To se mi pojavlja predvsem poleti. V predelu srca čutim tudi nekakšno bolečino. Na levi strani ne morem spati ker me vse nekako tišči, boli. Imam tudi nekakšen pritisk v glavi in sploh kadar je vroče težko diham. Lani sem bila na EKG in je bilo vse b.p.. Zdravnica mi je zatrdila, da so bolečine v predelu srca po vsej verjetnosti od hrbtenice (imam namreč težave s hrbtenico). Prosim vas za vaš nasvet. Ali gre za težave s srcem? Ali mi priporočate kakšen pregled?Hvala in lep pozdrav. Ina
V vašem postu je zelo malo podatkov, ki bi mi pomagali za točnejši odgovor. Domnevam, da imate pogoste neredne utripe (ekstrasistole), ki vas motijo predvsem v mirovanju. V veliki večini primerov so ekstrasistole, ki nastopijo v mirovanju in se ne pojavijo pri zmernih telesnih obremenitvah, živčnega izvora. Pri ekstrasistolah, če je nujno, damo različna zdravila (pomirjevala, zdravila proti aritmiji).
Vsekakor svetujemo ljudem, ki imajo pogoste ekstrasistole, da opravijo ustrezne preglede, da ugotovimo ali so živčnega izvora ali nastajajo ob prisotnosti neke bolezni (srčna bolezen, sladkorna bolezen, visok krvni tlak, itd.).
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Priporočam pregled krvi, predvsem je treba izključiti sladkorno bolezen, preveliko delovanje ščitnice, slabokrvnost.
Priporočam vam najprej posvet pri vašem zdravniku, ki vas bo zelo verjetno poslal na dodatne preiskave (EKG in pregled pri kardiologu) in vam predpisal običajna zdravila proti aritmiji.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.