Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice Presajanje že posajenega bora zaradi soseda

Presajanje že posajenega bora zaradi soseda

Sem tako jezna, da bom eksplodirala. Včeraj sva z možem posadila drevesa okrog hiše, danes zvečer pa sosed prijavi, da mu je črni bor preblizu njegove meje in da naj ga presadiva. Včeraj je bil ves čas kot oko sokola, vse je spremljal, pa bil tiho kot rit, danes pa pisne.

Ma saj to ni res. Sem tako besna. Saj ne rečem, če tako misli tudi prav, ampak včeraj bi pisnil, ko bi bila zadeva čist enostavna, bi pač jamo skobala malo bolj zamaknjeno, nič posebnega. Sploh ne vem, če se zaradi tega lahko posuši. Bom njemu obesila ta riziko in bo plačal za nov bor.

Najhuje pa je, da sem se vedno delala norca ii rubrike od novinarja Jermana v TLP – tisto ko se sosedi kregajo.

zato sem jaz iskala hišo ,da ni nobenega seratorja zraven.

Ko smo delali okolico hiše so od daleč opazovali in se spraševali,če imamo vsa dovoljenja. Lahko bi bili srečni,da smo uredili tako,da je tudi njim lepo pogledat.

Po mojih izkušnjah se ne bo posušil. V enem dnevu se še ni prijel. Če je bil prej v loncu pa je sploh ok.

Koliko metrov od meje ste pa sadili? Mene tudi pojezi, ko se ljudje jezijo zaradi dreves. Ne rečem, da jim narediš gost drevored pred hišo… So kakšna pravila, kje in koliko m od meje lahko sadiš? Celo hišo ti lahko naredi 4 m od meje, pa da drevesa ne bi smel posadit…

Pravkar iščem to informacijo o sajenju dreves in mejah. Za živo mejo sem našal da ne potrebuješ nobenih dovoljenj. Žive meje so navadno čist na meji, tako da drevo ki je umaknjeno pa sploh ne bi smelo bit problem.
Bom iskala naprej.

Boru ne bo hudega, če ga presadite

Sicer pa je moje mnenje: bolje prva zamera kot zadnja. Nič nisi napisala, koliko od meje ste sadili…

Obstajajo pravila, seveda. Sosed ima pravico odstraniti veje, ki segajo v njegov zračni prostor.

S T V A R N O P R A V N I Z A K O N I K (SPZ):

Drevo na meji
81. člen
(1) Plodovi drevesa, ki stoji na meji, se delijo med lastnika sosednjih nepremičnin po enakih delih.
(2) Če drevo na meji ovira rabo katere od sosednjih nepremičnin, lahko lastnik nepremičnine zahteva, da se drevo odstrani na skupne stroške.

Plodovi, ki padejo na sosednjo nepremičnino
82. člen
Na plodovih, ki padejo na sosednjo nepremičnino, pridobi lastnik te nepremičnine lastninsko pravico v trenutku ločitve plodov od glavne stvari.

Pravica odstraniti veje
83. člen
(1) Lastnik nepremičnine ima pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine in korenine, ki rastejo v njegovo nepremičnino, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine.
(2) Če je lastniku sosednje nepremičnine s posebnim predpisom prepovedano ravnanje iz prejšnjega odstavka, ima pravico do odškodnine.
(3) Določila prvega odstavka tega člena se ne uporabljajo v primerih, kadar je meja nepremičnin v gozdu.
(4) Plodovi z vej, ki segajo v zračni prostor sosednje nepremičnine, postanejo z ločitvijo lastnina lastnika te nepremičnine.

Mene takšne stvari sicer tudi privzdignejo, ampak ko se pomirim, ugotovim, da se ne splača dokazovati svojega prav. Namrgodeni in zoprni sosedje ti znajo fajn zagrenit življenje in te sekirati za vsako malenkost. Jaz bi se na tvojem mestu raje zmenila z njim kot s paragrafi.

Sadili smo 2,5 m od meje. Ta predel je najbolj skrajna točka sosedove parcele. Od njegove hiše do tega dela je cca 70m.

🙂
Picajzel. Oprosti, ampak meni je rahlo smešno (zaradi njega, da ne bo pomote). Vprašaj ga, koliko cm dodatnega odmika bi ga razveselilo. Res. Hi hi.

Hiša se ne bo podrla na mojo hišo, drevo pa lahko da se bo 🙁

Nam je sosed cca 2 m od meje prav tako posadil črne bore – in to v tistem delu, kjer imamo mi hišo 4 m od meje. Bori so torej 6 metrov od hiše. V vseh teh neurjih to poletje so se pri nas kar podirala drevesa in moram reči, da mi ni čisto vseeno, da imam 12 m in več velika drevesa tako blizu hiše. Pa še na severni strani – in piha vedno s severo zahoda… če bo padlo, bo točno po hiši :(((

Moram reči, da mi je žal, da nisem nič rekla pred leti, ko jih je sadil.

Ne zagovarjam sajenja dreves čisto ob hišah. Hiša in meja sta 2 pojma. Prav bi bilo, da se na obeh straneh uporabi zdrava logika in pamet, ne pa samo kontriranje in nagajanje. Me zanima, če bi bil sosed tako uvideven tudi, če bi gradil in rabil podpis, da se lahko z gradnjo približa sosedu. Ali pa če bi on sadil rastline. Drevesa ob neurjih so pa druga pesem. Kar je staro in lomljivo, je pač treba sproti odstranjevat, žaganje in podiranje kar vsevprek pa je tudi neumno. Ne daleč od nas pameten gospod gradi novo hišo, naredil je izkop, ki spominja na kamnolom in ga kaj malo briga, kako in kdaj se bo hiša nad njim sesula v dolino. Še bolj me pa zanima, kako so pristojne službe vse to odobrile. Ko to gledaš, te morebiten padec drevesa ob nevihti niti ne skrbi. :(((

Tam, kjer je zdaj samo parcela, bo mogoče nekoč hiša – če ima nekdo tako veliko parcelo, je to zelo verjetno.

Očitno si me narobe razumela – nisem za nagajanje (kot si lahko prebrala, nisem z niti z besedico sosedu nič rekla glede njegovih dreves na meji). Sama sem seveda sadila drugače – bližje kot 4 m do meje z drevesi nismo nikjer šli. Če pa je šlo za velika drevesa (imamo dve lipi), pa smo šli še dlje.

Pri nas ni podiralo samo starega in lomljivega. In nisem govorila o odstranjevanju obstoječih dreves – govorila sem o sajenju novih dreves.

če bi videla padce dreves, ne bi tako govorila. Vse je hudo…

Ja, je nesramno od njega, da ni pisnil, ko sta sadila, drugače pa so s temi drevesi lahko težave. Ko jih sadiš, so majhni, čez leta pa zrastejo v orjaška drevesa, še sploh, ker rastejo posamezno in imajo dobro zemljo. Mi imamo hišo 4 m od meje, pa ima sosed posajene omorike tako blizu meje, da grejo vsaj 2 m v naš prostor. Res je, da jih lahko strižemo, bi jih pustila, pa nam preraščajo čez sadno drevje. Ampak te smreke so vsakoletna jeza in delo, pa senca in nevarnost, sploh ob zadnjih viharjih, da se podre. Istočasno pa postrani gleda, ker jih režemo. Dve je napadel lubadar in so jih požagali in v isto luknjo posadili nove. Matr so pametni.

Soseda ima stara drevesa (jablane, ki ne rodijo več, češplje, ki nekaj rodi in češnje, ki slabo rodijo) posajene 1-1,5 metra od meje.
Naše dvorišče je vsako poletje in jesen okrašeno z listjem teh dreves.
Pa sploh ne bi bil problem, če bi soseda to drevje imela zavoljo plodov.
Ne, ona vztraja pri starih drevesih zato, ker “je lepo, če je na vrtu drevje”.

Parkrat smo ji nakazali, naj nekaj naredi, požagali smo veje, ki so segale na naše, zaradi njenih jablan in njihovih korenin je podrlo podporni zidec ograje in zaradi češnje, ki je segala nad garažo, je začela rjaveti streha garaže.

Soseda je starejša ženska, s katero se v osnovi niti ne splača prepirati.
Smo pa lani preprečili, da bi posadila (pol metra od meje) celo vrsto majhnih borov.

Pri sajenju dreves je potrebno res paziti, predvidevati in biti subtilen.

Nesramno in čudno, da ni takoj prišel in povedal svojega mnenja. POvej mu, da se ti to zdi nesramno in da naj drugič brez zadrege pove kar misli (ali pa se posvetuj z njim) – da bo imel “boljši” občutek. Skušaj imeti s sosedi dobre odnose, če se le da.
Jaz bi ga presadila, ker res ni veliko potrebno, da se ti nekega dne posuši (ena steklenica slane vode).

ČE BORA NE BOŠ PRESTAVILA, SE BO ZAGOTOVO POSUŠIL!!!!!!!!!!!!!!!

ga bo sosed zalival s soljo in nima šans, da preživi.

Ko sem jaz kupil na vasi hisico sem se takoj skregal iz enim sosedom bil sem tudi agresiven do njega malo je manjkalo pa bi mo jo primazal.Sedaj nimam nobenih tezav vsi me malo bolj tko gledajo postrani delam kar cem v vasi vsake tolk casa kar malo vpijem po vasi da kar malo dregetajo.tko je sta pa se dva ze odselila iz vasi ker so bili prisleki in so jih domacini jebal.Je pa res da sem velik 200 cm in imam 120 kg pa se jager sem tako da je kar mal vss skup vstrahutako da ce bi bil jas na tvojem mestu bi on vidu hudica.lp

Hrust, si mal bolan?

trotl

New Report

Close