Najdi forum

presajanje vrtnic

Kdaj naj bi bil pravi čas za presaditev. Imam grme stare do 30 let (torej stare) pa se selim v novo hišo. In ker sem na vrtnice čustveno navezana, ne vem kdaj bi jih presadila. Za vsak odgovor vam bom hvaležna.

Moje mnenje je, da se tako starih grmov ne splača presajat, verjetno se sploh nebi prijeli. Jaz bi naredila potaknjence, najboljši nasvet boš sigurno dobila tu: http://www.slavko-zgonec.net/presajanje-vrtnic-t5914.html

Ah, dajte no. Potaknjenci se tudi ne primejo vedno, lahko pa poskusite oboje. Spomladi preden odženejo, celo vrtnico izkopljite z močno lopato. Mislim, da ne bo nič hudega, če se kakšna koreninica pretrga, le da je še dovolj zdravih korenin. Če se da, naj bo še kar nekaj zemlje zraven, zavijte korenine z zemljo vred v polivinil, da se ne izsušijo in čimprej presadite ter dobro zalijte. Gnojilo bi jaz dodala potem, ko bodo že dobro poganjale. Tako mislim, da imate več možnosti kot s potaknjenci, samo dobro se boste nagarali.

Najboljši čas bo zdajle , ko neha zmrzovati. Izkopljite luknjo in vanjo nalijte vode. V tisto blato raztegnite korenine in založite z zemljo. Pazite , da se vrtnica ne bo izsušila , saj to je edina nevarnost. Čisto gotovo se bodo prijele.

joj

glede na datum članka menim, da je avtorica že našla rešitev.
tudi sama sem presadila okoli 6 vrtnic, starih tam 15 let. Delali smo teraso in sem jih morala umakniti pa naj je kar z bagrom izkopal iz zemlje, jaz pa potem lopato v roke in veselo na delo. posadila sem jih na novo lokacijo, vse še lepo rastejo in so lepe. Enako oz. istočasno smo presadili tudi magnolijo, ki smo jo tedaj tudi močno obrezali. Tudi ona rate lepo naprej. presajali pa smo spomladi ozrima meseca aprila.

New Report

Close