Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? presaditev kostnega mozga

presaditev kostnega mozga

Prosim, če mi lahko kaj več napišete o avtotransplantaciji kostnega mozga pri akutni levkemiji (AML) – kako postopek poteka in kakšne so možne posledice oz. navedete spletno stran, kjer bi lahko našla odgovore na to temo.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Draga jm,

veliko je bilo na tem forumu že napisanega na to temo, pomagajte si z iskalnikom.

Navedla bom nekaj povezav, na katerih lahko dobite informacije o presaditvi kostnega mozga:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=2268&t=2261#reply_2268

http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=2831&t=2825
(preglejte še druge odgovore in vprašanja v tej temi)

Avtotransplantacija pomeni, da bolnik daruje kostni mozeg samemu sebi. Zato se mu ga odvzame, preden se preostali kostni mozeg uniči s kemoterapijo ali obsevanjem.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Spoštovana ga. Irena,

Najlepša hvala za odgovor; imam pa še dve vprašanji:
– v katerem primeru se zdravniki odločijo za avtotransplantacijo in v katerem za darovalca? (po mojem nepoznavalskem, logičnem razmišljanju, se mi zdi primernejša avtotransplantacija, saj gre za lastne celice, ki jih organizem ne bo zavrnil; ali se potem za darovalca odločajo le v primeru, ko avtotransplantacija ni možna??)
– iz zgornjih odgovorov predvidevam, da je sam postopek terapije v obeh primerih enak – popolno uničenje kostnega mozga; glede na to, da je imel tast, ki ima AML, že 2 kemoterapiji (prvič 10 in drugič 8 dni) ter da sta načrtovani še dve (pri tretji naj bi mu odvzeli kostni mozeg in mu ga v četrti terapiji dodali) me zanima, ali je potem kemoterapija, ki jo bolnik dobi tik pred avtotransplantacijo, močnejša od preostalih treh in temu ustrezno še bolj porušen imunski sistem?

Hvala za vašo pomoč in lep pozdrav,
Mojca

Draga jm!

Običajno se za avtotransplantacijo odločajo pri mlajših bolnikih z boljšo napovedjo bolezni. Vendar je to odvisno od vsakega primera, pa tudi osnovne bolezni, zato se zdravniki o tem posvetujejo na konziliju. Nisem strokovnjak hematolog, da bi lahko sama presojala, kdo je ustrezen za avtotransplantacijo. Kemoterapija, ki jo bolnik prejme pred transplantacijo, je namenjena uničenju vseh njegovih krvnih celic, torej tudi uničenju njegovega lastnega imunskega sistema. Na ta način ima bolnik nato samo presajene krvne celice, ne pa mogoče še svojih bivših. Dozo kemoterapije se prav tako prilagodi posamezniku in ni pomembno, ali je “močnejša”, pomembno je, da je dovolj močna, da uniči bolnikov lastni kostni mozeg. S spreminjanjem ustreznih zdravil, ki jih bolnik prejme za kemoterapijo, in prilagajanjem doz, pa je seveda možno najprej doseči učinek zmanjšanja količine rakavih celic, nato sledi ustrezen odvzem kostnega mozga, nato uničenje kostnega mozga in nato presaditev kostnega mozga.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Pri transplantaciji kostnega mozga se pri mlajših bolnikih odločajo za darovalca,saj je tako možnost rediciva manj verjetna.Je pa takšna transplantacija povezana tudi z večjim tveganjem za bolnika,saj lahko pride do hude tako imenovane GVHD (graft versus host diesease)pri kateri celice darovalca napadejo celice bolnika.

Pri avtotransplantaciji so stranski učinki nekoliko manjši,vendar pa je možnost vrnitve bolezni zato tudi večja.Uporablja se predvsem pri rizičnih ljudeh (starejši,v slabšnem fizičnem stanju).

Jurij

Matej

Sama sem imela pred nekaj leti – l.97 avtotransplatacijo kostnega mozga- v Zagreba kamor so me poslali iz Ljubljane, čez pol se je bolezen ponovila in potem še nekajkrat , venadr sevada to ni pravilo, meni pač ni koristilo. Imela sem srečo da so mi prišli na pot pravi ljudje in prave reči , danes sem “živa” in zelo zdrava – 3 leta mineva od zadnje ponovitve.Če te zanima več o avtransplataciji -kako poteka mi piši na mail.

New Report

Close