Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika presaditev dlesni

presaditev dlesni

Spoštovani,

zgornja dvojka v moji dlesni je že nekaj let implantat. V roku 3 tednov dobim še zraven na enki implantat. Pri puljenju enke se je pojavil problem kosti, ki mi ga je zobozdravnik nadomestil z umetno. Ko se mi je rana zacelila pa je bilo ugotovljeno da je med enko in dvojko zgoraj premalo dlesni. Že pred puljenjem enke nisem imela trikotnika med tema dvema zoboma, sedaj po puljenju pa je tega še manj. Omenil mi je presaditev dlesni, zanima pa me, kako postopek poteka (naj bi bilo presajeno iz neba na sprednji del – vendar sem zasledila, da v velikih primerih ni enaka barva), koliko je možnosti da ne bo ok, koliko je to cenovno približno in koliko časa to zdrži?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Shira

Pozdravljeni,

moram reči, da se vidva z zobozdravnikom podajata na težko in nepredvidljivo pot. Kot je že znano, je težko zagotoviti estetiko dlesne, če imamo dva implantata enega ob drugem ob idealnih pogojih. V primeru težke izhodne situacije pa je estetika predvsem v sprednjem, vidnem sektorju loterija. Rezultat je odvisen ne samo od natančnega in dobrega načrtovanja postavitve implantata in dobre kirurške tehnike zobozdravnika, temveč tudi od vašega lastnega regenerativnega potenciala. (Kajenje je tukaj kontraindikacija)
Sama presaditev dlesne spada med mikrokirurške estetske posege, kjer se iz neba odvzame natančno prepariran del mehkih tkiv in se ga presadi na pripravljeno mesto, kjer dlesni manjka. Presadek mora biti ustrezno večji, saj pride v roku ca. 6 mesecov do krčenja tega presadka, odvisno od kvalitete tkiv med 30-40 ali več odstotkov.
Verjetno sem vas prestrašila – a če protetično ni druge možnosti in je vaš zobozdravnik izkušen in z znanjem podprt kirurg imate možnosti, da bo rezultat zadovoljiv.
Vse dobro vam želim,
Andreja Kuliš

Spoštovana,

tudi mene zanima okvirna cena tovrstnega posega – tj. presaditve dlesni. Se to lahko opravi tudi na napotnico ali je le samoplačniško?

Ali obstajajo še drugi načini, da se primanjkljaj dlesni nadomesti (dlesen manjka oz. se je nad enko odmaknila poškodbe)? Meni je zobozdravnik omenil laser. Zanima me, kako poteka ta postopek, koliko časa traja zdravljenje, kakšen je % uspešnosti pa tudi cena.

Hvala že vnaprej!

Pozdravljeni,

podrobnosti o poslovanju ZZZS ne poznam, ker z njimi ne sodelujem. Če krijejo tovrstni poseg, pa je verjetno čakalna doba… To se morate sami pozanimati – obrnite se direktno na ZZZS.

Cena za tak poseg je pri nas med 400-500 EUR, za druge ne vem.
Za spodbujanje rasti dlesni z laserjem prvič slišim, mislim, da je moralo priti do nesporazuma, saj je laser sredstvo, ki s svojo energijo uničuje oz. reže tkiva.

LP Andreja

New Report

Close