Presaditev?
Draga Barbi,
optimistično stoj možu ob strani pri terapiji, to pomaga, veš !!! Imam sama izkušnje, ko je moj mož zmeraj prihajal na obisk dobre volje. Seveda, do smeha mu ni bilo zmeraj, ampak je imel pa trdno prepričanje, da se mi bo dobro izšlo.
Glede nujnosti presaditve ti pa laiki težko kaj rečemo, je zelo različno, najbolje bo, da z možem prosita lečečega zdravnika hematologa za temeljit pogovor.
Sama imam take izkušnje, da zdravnik na vprašanje zelo skrbno odgovori, sam od sebe pa težko da bi kaj veliko razlagal. Zato se mi zdi pomembno, da si vprašanja, ki vaju begajo, vnaprej pripravita.
Držita se, saj bo šlo !
Lepo pozdravljena!
Ni nujna presaditev kostnega mozga. To se zdravniki (onkologi) odločijo, ko vidijo kako začne kemoterapija delovati. Pri meni se je dvakrat izšlo le s kemoterapijami (citostatiki) , obsevanji in s tabletami v obliki citostatikov.
Pa ker sem edinka bi tudi težje našli primeren kostni mozeg.
Možu stoj ob strani, ne pokaži mu, da te zelo skrbi in ne jokaj ob njem, ker mu bo volja padla. No vsaj pri meni je bilo tako.
Držim pesti za vaju!
No, glede darovalca so statistike take, da je pri sorodnikih največja verjetnost ustreznosti pri bratih in sestrah, in sicer 25 odstotna, pri otrocih in starših pa že manj. Poznam dva slovenska primera, ko sta bili primerni obe sestri od pacienta/tke.
No, sama imam pa le eno sestro in ta ni bila primerna. Glede tujih darovalcev je pa svetovni register tako velik (preko 10 milijonov), da za približno polovico iskalcev najdejo ustreznega darovalca, in če ga ne najdejo, postopek iskanja vztrajno ponavljajo in se kasneje kaj najde.
Upam, da bo že kemoterapija pri tvojem možu ‘izgnala vsiljivce’ !!
Pa čim boljši dan želim obema,