Najdi forum

Prepuščena sama sebi

Lep pozdrav!

Na vas se obračam z resnim problemom, saj želim slišati tudi vaše mnenje in morda tudi kakšen nasvet.

Starša sta ločena, za mene je do 16.leta starosti skrbela mati, nato pa se je preselila in me pustila v hiši (naj omenim da je to stara hiša – zaradi česar so tudi stroški uporabe višji in je bila preden sem lahko normalno zaživela potrebna resne obnove). Seveda se je pa mati odločila (za njeno dobro), da se iz tega naslova ne bo odjavila.

Vse od takrat sem začela v gimnaziji izostajati od pouka, saj je z menoj v hiši ostal tudi pradedek (star 93let) in je potreboval oskrbo praktično 24ur na dan. Ko pa sem uspela pa sem seveda morala služiti denarce za stroške. Sedaj je stanje isto, le da pradedek več ne živi in živim na njeni posesti.

In tukaj je velik problem: do sedaj sem shajala, sedaj pa so se nakopičili računi in sem se odpravila na socialno.

Urejeno imam ločeno gospodinjstvo (tudi uradno – kar je seveda res), štipendije ne prejemam (oče ima podjetje in sam Bog ne ve zakaj koga to zanima, glede na to da plačuje preživnino in ga praktično ne poznam), mati mi ne plačuje niti centa, ker uradno živi z menoj in pridno skrbi za mene, seveda pa ne morem zahtevati niti enkratne socialne pomoči.

Moja vprašanja pa so:
1) Zakaj moram pri štipendiji dodati še dohodke matere, če je urejeno ločeno gospodinjstvo? In tudi, če bi jih moram bo to nekoliko težje, saj se vidiva približno 1x na 3 mesece
2) Zakaj ne morem zaprositi za enkratno pomoč?
3) Zakaj mi tudi ona ne plačuje preživnine? (Naj omenim, da sem uredila očetovo preživnino tako, da jo prejemam na svoj račun.
4) Lahko zahtevam še kakšno drugačno pomoč?
5) Kako pa je z otroškimi dokladi?
4) Kam naj se obrnem pri vsem tem? (Na socialni me na vsakem okencu zavrnejo, češ “to bi lahko vsak rekel” – čeprav imam seboj vso dokumentacijo, ki dokazuje moje pričanje. Pri odvetniški službi pa so me odposlali z mnenjem, da se skrajni ukrepi pač ne spodobijo.)

Pozdravljeni!

Prvo me zanima vaša starost in status (zaposlena,…).

1.Ločeno gospodinjstvo se ne priznava – zakaj, sem pisala skoraj v vsaki temi. Kako jih pridobiti, res ne vem, zakaj mene sprašujete, saj jo še policija ne bo iskala zaradi tega, niti Center niti jaz, kvečjemu mogoče detektiv na vaše stroške

2. Lahko – vedno. Vprašanje pa je ali bo odobrena. Ker ne vem, po čem sklepate, da ne bi bila, vam ne morem svetovati, je pa res, da je odvisno, za kaj bi / boste potrebovali IDSP

3.Bogve za kaj

4.občinska, vendar je odvisno od vsake občine posebej, kje pomaga financirati, plus seveda pogoji

5. Odvisni so od vaših bruto dohodkov (in starševskih v nekaterih primerih)

6. Edina varjanta na Center, lahko tudi na Rdeči križ, Karitas, ipd.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close