Najdi forum

PREPOZNAVNOST DROGE

KO TAKOLE PREBIRAM FORUM, NE VEM, ALI POMAGA,KO VIDIŠ, KOLIKO
LJUDI SE SPOPADA S PODOBNIMI STISKAMI KOT JAZ, ALI JE SAMO ŠE SLABŠE.DVE LETI JE, ODKAR SEM ODKRILA,DA JE SIN NORKOMAN.STAR JE 23 LET,ŠTUDENT 3.LETNIKA FAKSA.KO SAVA Z MOŽEM NAŠLA IGLE, KO JE ZMANJALO NEKAJ ZLATNINE/VELIKO JE NISEM IMELA/,KO JE PUSTIL DOLG
KOT PODNAJEMNIK-ŠTIDENT,KO SO PRIJIJATELJI HOTELI VRNITEV DOLGOV,
SE NAMA JE SESUL SVET.SIN JE TRDIL, DA IMA VSE POD KONTOLO, DA JE GLAVNO ŽE MIMO, DA JE VSE NAJHUŠJE POČEL V SREDNJI ŠOLI.OČITAM SI,
KAKO DA NISMO NIČ OPAZILI.VELIKO JE BIL Z DOMA,ŠOLO JE Z NAŠO POMOČJO DELAL,HODIL JE NA ZABAVE, VENDAR SEM GA VEDNO PRIČAKALA
IN NAIVNO MISLILA, DA JE SPIL PAR PIVOV.POISKALI SMO POMOČ,OBISKALI POSVETOVALNIC V LJUBLJANI,CELO PSIHIATRA,SIN JE SODELOVA/SEDAJ MISLIM DA NAVIDEZNO/,KONTOLIRALI URIN, VZELI SMO MU MOBITEL, PLAČILNO KARTICO, AVTO IN GA STROGO NADZIRALI.SKORAJ VEDNO SMO BILI SKUPAJ, SE VELIKO POGOVARJALI IN MISLILA SEM, DA BO BOLJE.CELO NA DOPUST JE SPET HODIL Z NAMA.NA ŠTUDIJ V LJUBLJANO SE JE VOZIL Z VLAKOM ,NEKAJKRAT SMO GA TUDI PELJALI, VENDAR JE PRIBLIŽNO VSAKIH 14 DNI NEKAJ VZEL, KER SEM VIDELA SPREMEBO V OBNAŠANJU.SEVEDA JE VSE SKUPAJ ZANIKAL.KO ZELO MOČNO PRITISNEM NAJ, KONČNO PRIZNA , DA JE VZEL TRAVO, DA TO NI NIČ.PRAVI, DA NE MORE ŽIVETI POD TAKŠKO KONTROLO, DA SE MU MEŠA,
DA GA NAJ PUSTIM PRI MIRU.MOŽ JE VRGEL PUŠKO V KORUZO, KER GA JE TOLIKOKRAT NALAGAL, TAKO SEM OSTALA SAMA IN VČASIH MISLIM, DA MOGOČE RES NI TAKO HUDO Z NJIM, VČASIH PA, DA SE SLEPIM.NE VEM VEČ,KAJ NAJ NAREDIM.Z MOŽEM SE SKORAJ NE POGOVARJAVA VEČ, ŽE DVE LETI ŽIVIM TAKO REKOČ SAMO ZA SINA,KER VEM DA JE DOBER FANT.OBETA SE MU TUDI SLUŽBA, ČESAR SEM PO ENI STRANI VESELA,PO DRUGI PA NE VEM, KAKO BO SPOSOBEN FUNKCIONIRATI.
PROSIM, DA MI SVETUJETE KAKO NAPREJ. ČEPRAV VEM, DA JE OGROMNO VRST DROG NA TRGU, ME ZANIMA, KAJ SIN VZAME, KER NE VERJAMEM, DA JE TRAVA.NJEGOVO OBNAŠANJE JE NASLEDNJE:STEKLENE OČI, SPREMEMBA GLASU IN GOVORA, OGROMNO PIJE, VEČKRAT SPRAŠUJE ISTO STVAR, SE POTI,PONOČI VSTAJA,NEMIREN IN NERVOZEN.PONAVADI PRIDE TAK IZ LJUBLJANE- NA 14 DNI IN ŠE DRUGI DAN NI POVSEM NORMALEN.ZATO ME ZANIMA, ALI DROGO VZAME PONOVNO,ALI JE TAKŠNO OBNAŠANJE POSLEDICA PREJŠNEGA DNE.DENAR MO MU OMEJILI, TAKO, DA PARKRAT NI KUPIL KARTE ZA VLAK- IN DOMA JE BIL SPET PEKEL.

HVALA IN LP

Pozdravljena!
Razumem vašo zaskrbljenost in pekel, ki ga doživljate ob vašem sinu. Res je, da se veliko ljudi spopada s podobno stisko kot je vaša, je pa tudi res, da dokler človek le prebira tuje težave še nekako gre, ko pa se to zgodi njemu samemu te udari kot strela z jasnega.
Najprej se moramo dobro zavedati, da se problema droge ne da rešiti v kratkem času. Žal je zasvojenost proces. Večina zasvojencev je dolgo prepričana, da ne potrebuje nikakršnega zdravljenja. Prepričani so da bodo lahko prenehali uživati drogo kar tako. Tako zasvojenci kot tudi svojci sprva zmotno mislijo, da je problem zasvojenosti rešljiv s kančkom volje in v nekaj tednih kar pa seveda ni res. Vaš sin je povsem nekritičen in zanika vse težave.

Zasvojenost vedno prizadene koren medčloveških odnosov in tako je sinova zasvojenost prizadela tudi vaše odnose. Nekateri starši dolgo niso gotovi, da se ne bi dalo vse urediti z več ljubezni, potrpežljivosti in vztrajnosti, nadzorovanja, preprečevanja. Tudi vi ste poskušali na vse načine tako s prepovedmi, strogim nadzorom..kar pa seveda učinkuje le za kratek čas. Jasno je, da je potrebno odvisnost vzeti zelo resno.

Zaradi sina ste postavili na kocko tudi vaš odnos do moža, razumem, da ste ravnali v skladu z materinskim čutom vendar niste pošteni do moža, ki ima dejansko bolj realno podobo o sinu, kateremu žal ne more več verjeti saj ga je nalagal že nič kolikokrat. Zavedati se morate, da otroci v vsakem primeru nekoč odidejo po svoje pa naj so še tako dobri, vi pa potrebujete tudi svoje življenje in stabilen odnos z vašim partnerjem. Menim, da na ta način ne boste sami uspeli v boju z vašim sinom, bistveno je, da se z možem povežeta in sta v svojih stališčih do sina enotna in ne popuščata. Če bosta z možem nazaj zgradila nek odnos bosta skupaj močnejša in trdnejša in sinu ne bo več uspevalo, da bi vaju vedno znova zmanipuliral. Na stare čase, ko je bil vaš sin še dober se ne morete zanašati, to je že davno mimo. Poglejte končno realno plat sinove dobrote in si ne zatiskajte oči, razčlenjevanje njegovega obnašanja kdaj, katero drogo in na kakšen način jo vzame je skoraj nesmiselno saj vam njegov način življenja ponuja odgovor. Ali je vzel drogo danes ali včeraj ni bistvenega pomena, dejstvo je, da z odvisnostjo kot kaže ni opravil. Lahko,da je v času, ko je odhajal z vami na dopuste za nekaj časa res prekinil jemanje heroina oziroma je konzumiral kakšno drugo substanco, saj sami navajate, da veliko pije in ne zanika kajenja marihuane. Kaj dosti se spremenil torej ni, če bi se bi se vam že z dejanji dokazal.

Pravite, da ste mu denar omejili, dvomim, da je tudi tisti denar za vlak prišel v prave namene, bolje bi storili, da bi mu vi sami kupili karto, je pa res, da če fant pride do denarja za drogo, ki je neprimerljivo dražja kot potovanje z vlakom bi bil zagotovo dovolj iznajdljiv, da bi se znašel tudi s prevozom. Ne nasedajte več njegovim »fintam« in ga ne obravnavajte kot ubogega dobrega sina, odvisniki so preveč pretkani in vse to delajo v korist sebe. Deluje pa seveda na ta način, da v vas zbuja občutke krivde, da ste dolžna kot mati do onemoglosti skrbeti zanj, da se zavoljo njega odpoveste tudi možu, kateri vam bi moral biti prvi in kateri bi vam zagotovo hvaležno vračal vaše razdajanje, medtem, ko vam sin trenutno izkazuje vse kaj drugega kot hvaležnost. Domov se vrača najverjetneje le takrat, ko vas potrebuje. Pravilno tudi ugotavljate oziroma se sprašujete, če bo sin v službi sposoben funkcionirati, še večje vprašanje pa je, če bo službo tudi obdržal.
Mislite naprej in presojajte trezno!
Lahko me pokličete na številko 080/ 12 21, da skupaj najdemo neko rešitev.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Pozdravljeni!
Ko prebiram ta form me kar stiska, ker smo sami v taki nevšečnosti.Zelo bi bila vesela kakšnega nasveta. Ko sem oddkrila, da z mojim sinom nekaj ni uredu. Ponoči je jedel čez dan je spal hujšati je začel. Odkrila sem neke tulce, folijo seveda sem ga vprašala kaj je to pa pravi, da kadi travo in da vsi to počnejo ampak jaz mu ne verjamem. smim, da je kaj močnejšega. Sedaj ga vsaki dan opominjam naj neha in pravi da je seveda mu še do neke mere zaupam, ker sva se dogovorila, da če ne bo mogel nehati čez štrnajs dni, da poiščeva pomoč je pa en teden od tega in upa, da drži besedo.

Lep pozdrav!

NEMIRNOST, NERVOZA, NESPEČNOST SO ZNAKI, DA NI ZAUŽIL SVOJE POTREBE. UPAM, DA VAM BO USPELO SPREMENITI SINA.

VSO SREČO VAM ŽELIM

Pozdravljena,

Hvala za vaš nasvet. Res pa je, da je zelo nervozen, ko se začneva pogovarjati, kar živčen rata in mi zatrjuje, da ni zaužil nič. S pogovorom sva prišla tako daleč, da greva v petek na posvetovanje strokovne pomoči.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Hvala za nasvet. Mislim, da smo v tisti fazi, ko je zelo nemiren, razdražljiv. Sicer pravi, da je nehal.S sinom smo se pogovarjali in prišli do zaklučka, da gremo po nasvet strokovnjaku naročeni konec tedna in upam, da bodo pozitivne.

Lep pozdrav

Tudi sama imam pobleme s sinom, mi lahko poveste ,kam ga boste peljali po pomoc…Najlepsa hvala. Sem cisto obupana ke noce nic slisati o kaksni pomoci.

Sem mlado dekle katera ima 6tednov starega sineka z narkomanom. Vem kaj preživljate in to je kot nočna mora iz katere se ne morete zbuditi. Sama sem naredila popolnoma vse kaj je bilo v moji moči še preveč. Vstrajala sem tako dolgo in mu verjela, ker se mi je smilil. Sedaj pa je tega dovolj.
Svetujem vam, da sinu ne verjamete popolnoma nič, ker odvisniku ne morete. To so zelo bolani ljudje, kateri bodo naredili POPOLNOMA VSE, da dobijo drogo. To so bitja, ki znajo najbolje manipulirati in dajati krivdo na druge. Zapomnite si to. V lekarni se dobijo testerji, ki jih lahko opravite doma sami, in boste tako prepričani o besedi sina. Ko bo “lulal” stojte ob njem, da vas ne bi nalagal. Če bo sin odklanjal testiranje, boste vedeli pri čem ste. Torej, ni iskren. Postavite mu mejo skupaj z možem in se te meje držite. Ne popuščajte, bodite strogi. Vse pipice mu zaprite, ker bo samo tako videl, da se ne hecate. Živčnost pa je tudi lahko posledica potrebe po drogi in lahko nastopi v času abstinence.
Pa še to: če si vaš sin SAM ne bo želel pomagat in ni pošten do sebe v kaj se je spustil, mu doben bog na tem svetu ne more pomagati. Zapomnite si, da se vi sinu ne smilite in naj vam ne bo žal, da bi zabredel še globje, saj bo samo tako spoznal, al bo živel srečno in zato nekaj naredil, ali pa bo tako žal umrl. Vedite, da se bo sam moral odločiti o svojem življenju, ker ga bo tudi sam živel!

Očetu mojega otroka smo vsi pomagali v družini iz moje in njegove strani, pa nas je nalagal. Postavili smo ga na cesto, a ko se je vrnil, sem mu jasno povedala, da ima vrata zame in za sina zaprta, in da se brez komune nimam kaj za menit. V nedeljo 5.11.2006 je odpotoval v Španijo v komuno. Tam bo imel dovolj časa za razmislit kakšno življenje želi živeti. Važno pa je le to, če je vaš sin iskren do sebe in prizna, da potrebuje pomoč katero sprejme in se vaših mej drži.

Srečno pa se še kaj oglasite!!!!

Draga ZASKRBLJENA, tole kar sem prebrala, je popolnoma identično naši oz. moji zgodbi, le da je moj sin star 17 let. Pri nas se dogaja enako, bili smo že pri psihologinji v svetovalnem centru….., in ko sva z možem ugotovila, da je šel tja samo zato, da je imel potem en čas doma mir, sva se počutila še bolj na tleh, na podnu, totalno nemočno…….

Aha, da še tole povem, tudi najin odnos se je znašel na kocki, ker pač eni prenašamo in sprejemamo stvari drugače kot drugi. Pa ne mislim zdej, da je meni lahko tole pisat in prenašat. Ali pa, da sem sprejela sinovo odvisnost – nisem je in je nikoli ne bom, ker je ne morem. Kadi travo, in znaki so približno takšni kot si jih ti opisala pri svojem sinu, s tem da moj še lepo snifa amfetamine. Krasna kombinacija.

Pa sem potem še moža, (ko je bil na robu obupa, ko je tudi on vrgel puško v koruzo, ko ga je po svoje ”odpigal”) bodrila, mu dvigovala zavest….., pa je kar nekako šlo, potem pa sem se jaz zlomila. Sploh nisem mogla dojet stvari, ki jih je sin počel.

Po hudem razmisleku in pobiranju sem sklenila, da ga pač prepustim samemu sebi, ker enostavno ne morem nič – brez njegove volje in dokler on ne bo v svoji glavi poštimal, lahko vsi družinski člani iz kože zlezemo, pa ne bo nič čisto nič drugače, morda se bo edino neko novo finto spomnil.

V glavnem, ko se človek takole znajde v neki slepi ulici, ko si nekako nemočen, ko niti rešitve ne vidiš, ni prijetno.

Razne forume in drugo literaturo prebiram že nekaj časa in opažam, da je tega samo čedalje več – nikakor ne manj.

Mladina tone v alkohol, drogo, kriminal. Obupno. In včasih so rekli, da to počno otroci ulice. Moj definitivno ni otrok ulice, je otrok, ki ga imata starša in brat ter stari starši neizmerno radi, ki je v domačem okolju ljubljen in dobrodošel in se tega tudi zaveda. Pravi, da je on lahko brez droge, da to ni panike in da jasno to ni nič takega. Po drugi strani pa dokazuje ravno nasprotne stvari. Da brez teh kurčevih substanc ne more. In ko vse skupaj popusti, je najbolj nesrečen na tej zemeljski obli. Da znoriš.

Obiskuje gimnazijo, uspeh mu ne dela težav, je prav dober, ima dekle, s katero se odlično razume, ima prijatelje…….., je zelo simpatičen in nasplošno ga imajo ljudje zelo radi – v glavi pa kaos, vendar do tam še nismo prišli, da bi sam začel zadeve urejat in predalčkat.

Upam, da se še beremo, in da si potem povemo, kako so naši sinovi uspeli sanirat te nedovoljene substance….

Lep, sončen dan

Pozdravljena,

Ne vem na katerem koncu Slovenije ste. Pojdite na najdi si in napišite odvisnost… Nato se naročite seveda, če je želja vašega sina drugače pa raje ne. Seveda mojega je bila, sam jo je izrazil, da tako ne gre več naprej.
Se bom še javila, ko bomo dali razgovor čez.

Lep pozdrav

Če želite pomoč za sina me lahko pokličete
na telefonsko št.: 01/ 548 02 85 ali 01/54802 86
ali na brezplačno tel.: 080 12 21

Naš referat za pomoč odvisnikom se nahaja na Litijski cesti 24 v Ljubljani.
Več o delovanju našega zavoda si lahko ogledate na naši spletni strani: http://pelikan.karitas.si

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Hvala,ker ste se oglasili.Vidim, da so vedenjski vzorci vseh odvisnikov skoraj identični,v vsaki zgodbi vidiš del svoje zgodbe.Sreča v nesreči je, da ste zgodaj opazili vedenjske spremembe svojega sina in mislim, da pri mladoletniku s tdro roko in vstrajanjem lahko lažje kontrolirate sina.Sama sem na koncu moči in resno razmišljam, da bi ga poslala na svoje,čeprav se mi pri tem para srce.TAKO NE GRE VEČ! Vsi bomo znoreli…..
Ravno pred dnevi je spet vzel tistega “hudiča”in po dveh letih smo spet na začetku.Sin ne prizna odvisnosti,pravi da ima vse pod kontrolo in da to ni nič.Po tem, ko par dni norimo,ko se stvar malo umuri, pribljižno vsake 14 dni nekaj vzame.Odločil se je, da gre z novim letom v Ljubljano, da bo živel sam in delal preko študenta.Je izreden študent in časa ima dovolj, da bi se lahko preživljal.Kljub obljubljeni redni službi v domačem kraju, bo raje odšel v Ljubljano,vendar resno dvomim v njegovo namero in uspeh.
Z možem sva se odličila, da mu ne dava niti dinarja več, da je dovolj star,da se preživlja sam, bo saj videl kakšno je življenje.Sedaj je delal
in dal denar doma,midva pa sva mu dajala vsak dan sproti kakšnega jurja.
Kljub vsemu najde način da pride do droge in vse bolj vidim, da to nima nobenega smisla.Pustila mu bom denar, in me prav zanima,koliko ga bo prihranil za začetek življenja v Ljubljani.Mislim da nič, ker je strasten kadilec.Do sedaj je imel doma vse,vse je izkoriščal in mislim, da je skajen čas, da obrem struno.Čeprav mi je hudo in že sedaj ne spim,ko mislim,kako po zabredel v Ljubljani, sem zaenkrat trdna v svoji odločitvi.
Mož pravi če bo šel, naj ne hodi več domov, tudi že vikende ne,jaz pa resno dvomim,da bom pri tem vztrajala.Že sedaj ne zaspim, dokler ga ni domov,kako bom šele sedaj, ko ne bom vedela kako je z njim? Mislim, da je tudi sin zelo navezan na dom,saj smo bili sploh zadnje leto veliko skupaj in se veliko pogovarjali.Drugače je sin zelo razgledan,veliko debatiramo o politiki,o vsakdanjih dogodkih,gleda znanstvene oddaje in nasploh je zelo v redu,kadar “je v redu”.Hčerka pravi, naj se ne sekiram več,češ, saj ne bo dlogo zdržal,če bo sploh šel v Ljubljano.Mož “takšnega”
noče več gledati doma,zato sem predlagala, da ga spet testiramo,kot smo ga že pred letom dni.Takrat je počel vse,da bi izvide prikril/našli smo urin/,
celo negiral je jasne izvide in test postavil na laž.Da crkneš!Zato po svoje mislim, da nima smisla”metati denarja proč”,saj ga tako vidim,kakšen pride
domov,dokaze pa bo tako ali tako negiral.Mož je zelo strog,vendar se je tudi on že zlomil,hčerka ima svojo družino,pa vendar skuša pomagati na vse načine, sama pa ne vem ali je odločitev prava.Naj poudarim, da je to
predvsem njegova želja,ker pod takšnim pritiskom ne more več živeti….
lep pozdrav in srečno

Pozdravljeni,

Mene pa zanima, če kdo ve v kolkšnem času si negativen od prepovedane droge. Namreč namen imam mojemu sinu narediti test, da vidim, če se drži dogovora.

Lep pozdrav

Pozdravljena Mihelca

Moram vam sporočiti, da je moj sin dal skozi razgovor in pravi da je ku. Veliko se pogovarja mu dajejo nasvete tudi teste so mu naredili tako, da ne more goljufati pri pogovorih.Pravi, da se bo tega rešil, ker sedaj vidi kakšno neumnost je naredil predvsem pa misli pozitivno. Res pa je, da to ne počne par let ampak kakšno dobro leto.

lep pozdrav

Smo iz Lj., samo ne vem kam bi sli na razgovor, Posim za naslov, ce seveda ni skrivnost. Najlepsa hvala!

Mihelca!

Lepo vabljeni na pogovor, Zavod Pelikan se nahaja na Litijski cesti 24 v Ljubljani, prosim, če se predhodno naročite na spodnjo telefonsko številko, dosegljivi smo od ponedeljka do petka.

Pozdravljena Mihaelca

Logatec

Katarinca!

Prebrala sem, da ste našli tulce iz folije…iz lastnih izkušenj vem, da se to uporablja pri inhaliranju heroina, opija, etc., in sicer tako da se ga segreva na foliji in nato preko tulca vdihuje.
Tudi sama sem bila postavljena v situacijo, ko sem to odkrila pri enem izmed bližnjih in tako potrdila sum na odvisnost od drog.
Pogovoriti se, predložiti dokaze in ukrepati, morda bo zanikal sprva, vendar ne pustite se zavesti.

Srečno!

Pozdravljena

ambar

Hvala za informacije. Naredila sem že dvakrat tes iznenada in je bil negativen, seveda vem, da bo nekaj časa držal besedo, ker se bo bal testa. Dosti se pogovarjamo in pravi, da bo nehal.
Bomo videli čez čas.

Lep pozdrav

SAM SEM BIL TUDI ODVISNIK OD PREPOVEDANIH DROG.DOKLER SO MI STARSI STALI OB STRANI IN SEM LAHKO MANIPULIRAL Z NJIMI NISEM IMEL NIKAKRSNEGA NAMENA DA KAJ SPREMENIM,SEVEDA SEM DOMA MARSIKAJ OBLJUBLJAL SAMO DA SEM JIH POMIRIL IN JIM DAL LAZNO UPANJE.
MISLIM DA MU NEBI SMELI NIC VEC POMAGAT IN STAT OB STRANI.GA ENOSTAVNO ODSTRANIT OD DRUZINE IN MU POMAGAT SELE KO BO SAM NAREDIL PRVI KORAK PA MU POMAGAT.DOKLER MU BOSTE PLACEVALI STANOVANJE V LJUBLJANI,DAJALI ZA OBLEKO HRANO KAKRSNO KOLI POMOČ NE BO STORIL NIC V ZVEZI Z TEM DA KONCA.SAJ NE VESTE KAJ POCNE V LJUBLJANI ZE TO DA IMA STANOVANJE ZA KATERO PLACUJETE NAJEMNINO SE LAHKO PRI NJEMU ZADRZUJEJO DRUGI NARKOMANI IN MU ZA TO USLUGO DAJUO TUDI HEROIN.
LP.
DAMJAN

New Report

Close