Prepovedali fasade kričečih barv
Naj dodam samo….končno.
Domžale – Živobarvnim fasadam, ki so se v zadnjih letih kot nekakšno tekmovanje v drugačnosti in izstopanju razširile tudi v podeželskem okolju, bo počasi odklenkalo. Za zdaj vsaj v domžalski občini, kjer bo septembra v veljavo stopil odlok, ki so ga svetniki sprejeli v okviru sprememb in dopolnitev odloka o prostorskih ureditvenih pogojih.
Gre za amandma občinske uprave, sprejet soglasno in brez večje razprave, ki po novem določa: »Na fasadah se dovoli uporaba svetlih barv v spektru sivih barv in v spektru različnih zemeljskih barv. Dopustni so fasadni poudarki v močnejših barvnih tonih do 25 odstotkov fasadne površine. Prepovedana je uporaba barv, ki so v prostoru izrazito moteče in neavtohtone (citronsko rumena, vijolična, živo oz. travniško zelena, živo, temno oz. turkizno modra ipd.). Barva fasade mora biti usklajena z barvo strehe, cokla in stavbnega pohištva. Poslikave fasad niso dopustne, izjeme so sakralni objekti, gasilski domovi, objekti za kulturne dejavnosti in drugi objekti simbolnih pomenov ter napisi na fasadah, ki oglašujejo dejavnost v objektu. Barva fasade mora biti v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja določena.«
Vir: Gorenjski Glas
sem se že pred časom v eni temi razpisal o tem, tega pač občina oz. država v nobenem primeru ne bi smeli dovoliti, ker gre za čisti mavrični terorizem
ti kmetavzarji (po razmišljanju) nima niti kančka čuta za estetiko in s svojimi odločitvami terorizirajo vse okoli njih, sredi zelene narave grejo na primer prebarvat hišo v živordečo barvo, ker NJIM pač tako paše, kako to izpade v povezavo z okoljem, jih ne zanima
treba bi bilo razpisati stroge kazni in postaviti roke, do kdaj morajo to popraviti, ni druge, včasih mi kar slabo postane, ko se peljem mimo kakšnega naselja, bogi sosedi
KAR OČI PEČEJO.
Upam, da se bodo kmalu tudi druge občine zgledovale po Domžalski, ker to, kar človek videva po naših mestih in vaseh, je res terorizem, kot pravi eden zgoraj.
Zmagovalna je sigurno pariško modra hiša v eni luštni vasi v okolici Jesenic. Cela pariško modra, a si predstavljate? Sem mislila, da me bo kap. Jaz ne vem, kaj mora biti s človekom narobe, da si omisli tako barvo? In predvsem me čudi, da sosedje ne odreagirajo, ker jaz takega gravža ne bi hotela skozi okno gledat.
Dobro, da imamo različne okuse 🙂 – meni so bile že od nekdaj všeč tiste avstrijske vasice, kjer so bile hiške tako lepo barvne in ne le rumene in bele, kot je bilo to včasih pri nas. Saj se najdejo barve, ki oko včasih motijo, ampak več takih hišk na kupu mi deluje nekako veselo kot v kaki pravljici 🙂 Saj narava tudi ni enobarvna, a ne? Vsake oči imajo pač svojega malarja. No, sami imamo (žal) zelo nevtralno fasado, ker drugačna k stilu hiše pač ne paše.
Končno se je nekdo spomnil in začel bremzat tole “arhitekturno onesnaževanje”, kot je pisane fasade enkrat poimenoval nek arhitekt.
Čimbolj divjo barvo, da bo moja hiša najbolj v oči padla, kolk je fensi … je zgleda moto mnogih novodobnih Slovenčkov, ki si sezidajo hiše. In so poleg tega še brez najmanjšega čuta za estetiko.
Se spomnim, kako so avstrijci že od nekdaj, ko je bila Slovenija še globoko zaprta v komunizmu, imeli hiše pisanih barv…Ko pa si prišel k nam čez mejo, pa vse samo (umazano) belo….
Če je to terorizem, potem je tudi roža, z živo rdečim cvetom, ki raste sredi travnika, odsev terorizma.
Ljudje ste že tako pod vplivom medijev in terorizma, da že vsepovsod vidite terorizem…..
Še malo pa se bo kdo spomnil, da je tudi nošenje spodnjih hlač, ki so žive barve, terorizem in jih je treba prepovedati. :)))
Jaz bi pa z zakonom prepovedala pretiran make-up.
Pa seveda kakšne ekstremne barve las tudi.
Seveda vse obleke morajo biti umirjenih barv. Živo rdeča, rumena, … odpadejo. Najbolje samo bela in črna.
Pa dajte se no umiriti. Kaj ima država zapredpisovati v kakšne barve hiši živim, pa kakšno barvo hlač nosim, pa kakšen kroj krila imam, pa …..
Drugič naj začne država še predpisovati, kaj lahko jem, katere strani pogledam na internetu, kakšno glasbo poslušam …..