Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prepoved spolnosti v nosečnosti in druga vprašanja

Prepoved spolnosti v nosečnosti in druga vprašanja

Pozdravljeni.

Stara sem 37 let in sem trenutno 13t5dni noseča. V začetnih tednih nosečnosti se mi je pojavil rjavkast izcedek, ki ni bil obilen in načeloma ni bil zaskrbljujoč in se je umiril z jemanjem vaginalnih kapsul Utrogestan (2 škatli, v torek sem porabila zadnjo kapsulo).

Ginekologinja mi je preventivno prepovedala spolne odnose kot tudi samozadovoljevanje, saj se mi je pri orgazmu brez penetracije pojavila rahla krvavitev. 2 tedna nazaj sem po telefonu povprašala, če meni, da lahko s partnerjem sedaj poskusiva s spolnimi odnosi, glede na to da se dobro počutim in izcedkov ni več in je svetovala še kakšen teden ali 2 brez odnosov, da se še vse skupaj pomiri. Če prav predvidevam po tednih, je želela, da počakam do konca prvega trimesečja? V zadnjem tednu sem 2x v spanju doživela orgazem, krvavitev ni bilo.

To je moja druga nosečnost. Lani so mi zdravili izven maternično nosečnost z metotreksatom.

Na nuhalni svetlini 11t1d (otrok se razvija po pričakovanjih) mi je ginekolog preventivno predpisal Aspirin protect 1,5 tableto na dan, če sem prav razumela zaradi prekrvavitve do otroka in s tem dovod kisika ter predvsem zaradi sladkorne bolezni tipa 2, preeklampsija se po mnenju lahko razvije ali pa tudi ne. DHT izvidi so bili menda super. Prosim za obrazložitev iz uz slike, kaj pomeni: 1 NT 1.29 mm 20,9% ter 2 NT 1.23 mm 16.6%??

Poleg zgornjega vprašanja oz obrazložitve bi prosila za odgovore na sledeča vprašanja:

*Zanima me kakšne so možnosti glede navedenih informacij, da se pojavi preeklampsija? Krvni tlak si redno merim doma, je zaenkrat v meji normale, na sladkor v krvi zelo pazim, dovajam inzulin, jem zdravo (3-5x na dan), imam sicer povečano težo (175cm/95kg), nekaj kg sem uspela izgubiti pred nosečnostjo (imela sem največ cca 105kg), nekaj tudi med nosečnostjo zaradi spremembe prehrane ter zmanjšanega apetita (slabosti in bruhanja ni).

*Ali lahko po prenehanju vstavljanja  kapsul pričakujem ponovne rjavkaste izcedke ali se pričakuje umiritev?

*Kakšno je vaše mnenje glede spolnih odnosov v mojem primeru, kakšne so vaše izkušnje okoli tega s podobnimi primeri in kaj bi mi svetovali vi?

*Ali zaradi zmanjšanega apetita in izgube kilogramov otrok vseeno dobi, kar potrebuje in dovolj, kljub temu, da imam morda kalorični deficit (zaradi prehrane in gibanja)?

Naslednji pregled imam konec meseca in bi želela še kakšno mnenje prej.

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

če ni več krvavitev in rjavih izcedkov, imate lahko spolne odnose. Imajo pa nekatere ženske v nosečnosti zelo občutlivo nožnico ali maternični vrat in te pogosto krvavijo po odnosih. Te krvavitve običajno niso obilne in nevarne, so pa neprijetne in večino žensk potem skrbi, ali je vse v redu. Pri pogostih krvavitvah je smiselno izključiti vnetja v nožnici. Ali se bo po prenehanju uporabe vaginalet krvavitev ponovila, je težko reči. Spolni odnosi v nosečnosti načeloma niso nevarni in le malo je stanj, ko jih popolnoma odsvetujemo. Ta stanja so grozeči prezgodnji porod, pred-ležeča posteljica, nezdravljena vnetja v nožnici.

Aspirin 100 mg se preventivno jemlje zvečer in načeloma se tabletk ne sme deliti. Je učinkovita terapija za preprečevanje preeklampsije in zastoja v rasti ploda. Svetujem, da jemljete, če je bilo ocenjeno tveganje povišano. Žal pa ne morem interpretirati vrednosti NS in %.

Kljub zmanjšanem apetitu in izgubi teže plod običajno dobi vse, kar potrebuje.

Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close