Najdi forum

Prepolne prsi

Pozdravljeni!

Zadnje dni imam težave s prenapolnjenostjo dojk.
Imam dva meseca staro pupo, ki jo polno dojim. Na teži lepo pridobiva (vsak mesec 1000 g). Iz porodnišnice sva odšli z 2620 – prvi mesec 3650 – drugi mesec 4600 g. Čez dan se hoče večkrat dojiti – včasih tudi na dve uri. Ponoči pa se doji na cca. 4 ure. Vsakič se podoji iz druge dojke. Zadnje dni imam ponoči težavo s prenapolnenostjo dojk. Ko pride ponoči druga dojka na vrsto je že tako polna, da jo pupa kar težko zagrabi. Ne vem kaj narediti? Ponoči si iz druge dojke bojim črpati, da ne bi nastajalo še več mleka. Kaj mi vi svetujete? Bojim se namreč kakšnega vnetja – mastitisa.
Podoj na samo eni dojki sva pričeli šele pred enim tednom (prej je vedno pojedla iz obeh). Sedaj pa ima očitno iz ene dovolj – saj iz druge potem noče več vleči.
Zaenkrat ne čutim nobenih bolečin in ne čutim zatrdlin.

Lp,

Pozdravljeni, luna!

Vaša 2m punčka krasno napreduje ob dojenju. Prenapetost v dojkah, ki se vam pojavlja zadnje dni, je po tem, kar opisujete, verjetno povezana z večjimi razmaki ponoči. Kaj ukreniti?

Dojke se s tvorbo mleka prilagodijo tudi na razliko med dnevom in nočjo, vendar pa ponavadi to nekaj časa traja, običajno kak teden do dva, če so razmaki zelo veliki, pa tudi dlje.

Ena možnost, ob kateri bo vstajanja verjetno najmanj, je ta, da bi ponoči ponudili obe dojki ali pa da otrok vsaj nekaj popije še iz druge, preden zadrema. Morda bi bilo laže za vas, če bi po par minutah, ko čutite, da deklica upočasnjuje sesanje, poskusili vseeno še z drugo dojko.

Če to sploh ne bo šlo, nič hudega, potipajte dojko in če je napeta in vas že moti oz. veste, da bo ob naslednji pavzi že hudo prenapeti, vseeno malo počrpajte, le toliko, da se malo zmehča in vam odleže. Ob črpanju, ki bo občasno, po potrebi in le za sprostitev napetosti, ne boste tvorili presežkov, da bi vas mleko še bolj tiščalo. Črpali boste morda tui samo par dni, morda enkrat ali dvakrat na noč po malem, pa vsak dan količinsko črpajte malo manj. Tako boste dojkam pomagali, da se prilagodijo na večje nočne razmake.

Če se deklica zbudi ob predvidljivi uri, lahko črpate tudi malo pred dojenjem, da kolobar in tkivo zmehčate. Prisesavanje bo za obe lažje in manjša bo možnost kakih poškodb na vaših bradavicah.

Dojenčki pogosto spreminjajo tempo sesanja, kombinirajo eno/obe dojki, tako da bo morda čez teden, dva, vse spet drugače.

Preventivno pa priporočam v branje:
Zamašen mlečni vod in mastitis:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978089,1978098#msg-1978098 (članek)
Prenapete dojke:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_5._DOJKE_POSTANEJO_1 (napotki)
http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom/rev_pressure_soft_cotterman.html (slike masaže prepolnih, trdih, bolečih dojk)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor.
Danes ponoči se mi je zgodilo, da se deklica nikakor ni mogla lepo prisesati na levo dojko (na levi je vedno zelo lepo jedla) in je postala zelo razburjena. No -ko sem si stisnila nekaj mleka in ji ponovno ponudila dojko – pa sem imela občutek, da mleko prehitro teče, ker se je kar dušila oz. se ji je zaletavalao in se umikala od dojke. Potem se je nepravilno prisesala, da je vsaj nekaj pojedla, ker je manj teklo. Na desni pa je bilo v redu. Razmak med dojenjem na levi je bil 7 ur.
A mi lahko svetujete kaj narediti? Bojim se, da mi bo preveč poškodovala bradavice. A naj ji večkrat ponudim levo dojko kot desno? A se lahko potem to ponovi tudi na desni? Koliko naj bi si sploh pred dojenjem sčrpala? Ker danes se mi je zdelo, da sem si že preveč – pa je imela mala še vedno težave…
Kaj lahko storim?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Majhen dojenček se pogosto razburi, če takoj ne najde dojke… Poskusite deklico pomiriti, poskusite lahko tudi drugačen položaj ali drugo dojko. Včasih mamice otroku v taki situaciji ponudijo mehkejšo dojko, kjer se lahko lepo posesajo, čeprav je druga že prenapeta. Ko je otrok (delno ali v celoti) zadovoljen, pa si gredo še napeto dojko same malo izčrpat, da odleže. S tem ko otrok raste, je take situacije čedalje laže obvladovati.

Pravite, da je prehitro teklo. KOliko ste pa iztisnili? Mogoče bi lahko malo več? Ne morem vam reči, koliko v ml. Toliko, da ni več napeto, da vam odleže, da je kolobar mehak in prožen… Včasih je to 10-20ml, včasih pa morda celo 50 ali 60 ali celo več, težko rečem. Če črpate veliko, potem priporočamo, da vsakič črpate malo manj in s tem omejujete presežno tvorbo mleka proti nič presežkom.

Mogoče se je ravno prisesala, ko se je mleko izlivalo in ni ujela toka. Odmaknite to tedaj, malo počakajte, pa spet poskusite. Lahko pa pustite, da mleko, če se močno izlije, teče malo tudi v brisačo, plenico, da se tok upočasni in je za otroka laže.

Ne priporočam vam dojenja, če boli. Tudi na prepolni dojki. Bolje je tedaj dojiti na drugi dojki, napeto pa pustiti, da mleko izteka samo ali vmes med dojenjem na drugi dojki napeto dojko malo z roko iztiskati (to gre ponavadi sede, če je otrok vredu podprt).

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,

imam 14 dni staro hčerko, ki je bila rojena s 35. tednom gestacijske starosti. Ves čas se že dojiva. Sicer si pomagava z nastavki, ker moje bradavice niso najboljše in jih ne more zagrabiti. Se mi je pa pojavil problem. Moje prsi so tako polne, da se nastavek takoj napolni z mlekom. Hčerkica sedaj noče jesti iz prsi. Je mogoče, da jo motijo prepolne prsi, ker je preveč mleka naenkrat v nastavku?
Ker mora pridobiti na teži se mi gre, da poje čim več. Vendar kljub velikim količnam mleka ona poje premalo, čeprav ves čas nakazuje, da bi rada jedla. Na stekleničko je pa ne želim prehitro razvaditi. Kaj naj naredim v tem primeru?

LPB

Pozdravljeni, blondy81!

Vaša deklica je stara dobra 2t, nedonošeka, se je polno dojila z nastavki, ker ne more zagrabiti bradavic, zdaj pa celo odklanja dojko.

Morda jo mleko zaliva, se ji zaleti, preveč teče? Kako pogoste podoje ima vaša deklica oz. menite, da bi jo lahko pristavili prej, ko dojki še nista tako polno oz. sploh še ni napetosti? Ali bi morda pomagalo tudi, da izpraznite dojko tik pred dojenjem deklice vsaj malo, toliko da postane tok mleka zmernejši (najmočnejše izcejanje je na začetku, po parih potegih otroka običajno) in dojka zmehčana?

Ali sta obe dojki enako prenapeti? Poskusite ponuditi tisto, ki je manj napeta. Drugo pa čim prej do olajšanja počrpajte, pa ne pretirano.

Možno bi bilo tudi, da je nervozna, ker je že preveč lačna, če so podoji precej časovno narazen. Torej poskusite lahko z dojenjem tedaj, ko dojka še ni prepolna (ali ste jo sami že vsaj deloma izpraznili) in deklica tudi ni preveč lačna.

Kako naredite, ko noče dojke, ali si iztisnete mleko, jo dohranite po steklenički?

Lahko opišete še situacijo, zakaj naj poje čim več – verjetno mislite pri enem podoju? Ali je zelo zaspana in ima majhno število podojev? Dojenčki imajo v tej starosti idealno večje število podojev, pri katerih pa ne popijejo nujno zelo veliko mleka. Priporočamo najmanj 8, še bolje 10-12 podojev v 24h, raje več kot manj, lahko tudi več kot 12. Odvisno od budnosti…

Morda lahko poskusite tudi TAKOJ, ko se zbuja in še ni povsem budna, torej da ne čakate na jok, na nemir deklice, na lakoto, kajti močan jok je lahko za dojenčka tudi ovira, da se ne bo mogel lepo mirno dojiti, med tem ko dojenje v polsnu ali ob zbujanju, pa tudi ko se že deloma uspava, ponavadi bolje uspeva. Držanje kakega urnika ali rutine (npr. previjanje naprej) je seveda pri tem ovira.

Priporočam v branje tudi te povezave.
Prenapete dojke:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_5._DOJKE_POSTANEJO_1 (napotki)
http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp (kako zmehčati prenapeto dojko, video št. 3)
http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom/rev_pressure_soft_cotterman.html (slike masaže)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979341,1979347#msg-1979347 (18d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5339196 (6d, trde, vroče, boleče dojke)
Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Dojenje nedonošenčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979110 (članek)

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni,
Prosila bi za pomoč. Prebirala sem forume, sicer tudi našla že odgovore, toda sem se odločila, da vam pišem, ker imam vseeno kar nekaj težav z dojenjem.. Moj fantek med dojenjem večkrat »godrnja«, se zvija, včasih zajoka.. Mislila sem, da je razlog v krčih (te ima zelo močne), toda brala sem, da je razlog morda v tem, da so dojke včasih prepolne (saj iz njih kar šprica) in se fantu dobesedno zliva mleko v usta – to je bilo včasih tudi res (npr ko je bila dojka bolj napeta, to je ko je bil razmak med dojenjem predolg 2 do 3 ure) in sem ga takrat malo odstavila, počakala da neha mleko špricat, in nadaljevala – a včasih se je pomiril, včasih pa ne. Včasih pa ni bil razlog špricanje (saj iz dojke ni špricalo in ni bila tako prenapeta), on se je pa še vedno zvijal. Bojim se, da je težava v tem, da ne znamo podreti kupčka. Berem da bi morala podirati kupčke že vmes med dojenjem, toda nama ne rata. Ko ga odstavim in poskušam, ga samo še bolj razdražim. Vedno tudi pazim na pravilen položaj dojenja: odprta usteca, bradavica s kolobarjem v ustecih, bradica na dojki, uhelj rama in kolk v isti liniji, toda včasih sesa dobro, včasih ne.
Deček je sedaj star 6 tednov in nama še ni steklo dojenje kot je treba. Podnevi se doji vsake 2 ure, včasih tudi vsako uro ali tudi na vsake 3. Med obroki pa dostikrat ne spi, ampak joka. Se zgodi tudi, da prejokamo od obroka do obroka (zlasti popoldne med 17 in 21 uro). Ponoči nama gre dosti bolje (razen redkih izjem), ko se lepo podoji in zaspi; imam pa večkrat prenapete dojke, saj se ponoči doji dvakrat: npr zadnji večerni podoj ob 20 ali 21ih, nato prvi nočni ob 24h ali 1h, nato se doji na 3 ure do jutra.
Dobro napreduje: teža pri odpustu 3500 (7.12), prvi mesec 4330 (3.1), sedaj 4830 (16.1). Pokaka tudi več kot dvakrat na dan, lula tudi najmanj 5krat. Vse lepo, le da samo joka. In to večkrat takoj ko se konča dojiti..
Povsod piše, da se ustali pridelovanje mleka s potrebami, toda jaz imam občutek, da imam mleka preveč in da fantek ga ne more pojest vsega. Kot dodatek po steklenički ali tudi tako po žlički pa ga noče..
Prosim pomagajte mi,
Čebelica

New Report

Close