Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Prepogosto uriniranje

Prepogosto uriniranje

Dober dan.
Imam težavo in to je pogosto uriniranje. Traja že slab mesec in mi gre že res na živce, saj prej nisem imela te težave. Pijem nič več kot prej, na wc pa moram do 3x,4x večkrat. In, ko grem je seč ponavadi bledo rumen in ponavadi me znova prime v petih minutah ali manj. Nevem, če gre za vnetje, ker, ko uriniram me nič ne boli ali peče.

Prosim za odgovore, saj mi gre res že na živce. -.-

Spoštovani!

O podobnem vprašanju se že kar precej obsežno pisal v temi “Pogosto uriniranje”, ki jo je postavila Mupa: http://med.over.net/forum5/read.php?66,6643432

Vaše vprašanje skoraj diši po vprašanju vedeževalki. Da bi dobili smiseln odgovor na vaše vprašanje s strani medicine, manjka kup podatkov, najprej starost… ki jih v medicini dobimo s pogovorom z bolnikom, s kliničnim pregledom in s preiskavami.

Drugače pa imate prav – prvo vprašanje je, ali gre za vnetje. Odgovor na to vprašanje dobite tako, da greste k vašemu zdravniku, ki opravi analizo urina. Če so v urinu prisotne bakterije in levkociti, potem je verjetno, da gre za vnetje. Vnetja so seveda pogost razlog težav, ki jih navajate. Ni nujno, da vnetje povzročijo samo bakterije. Vnetje je lahko tudi kemično. Lahko gre za kamenček, ki potuje iz ledvice po sečevodu do mehurja in nato po sečnici ven. V tem primeru najbrž ne bo veliko bakterij v urinu, ampak bo (če seveda ni zraven prišlo do okužbe, kar je tudi pogosto), največ eritrocitov.
Sicer pa je urolog tu za to, da poskusi ugotoviti, kaj povzroča te težave in jih poskusi zdraviti, če ugotovi, da gre res za težave (pred tem je potrebno izmeriti koliko se polula naenkrat, koliko v 24urah – to se meri tako, da imate pri sebi lonček in list papirja ter pisalo in vsakič, ko greste lulat, 2 dni zapored, zapišete koliko je bila ura ter natančno koliko ste polulali – temu pravimo dnevnik mikcije). Iz dnevnika mikcije se ugotovi, ali gre res za objektivne težave – normalno se prek dneva urinira do 8x, ponoči 1x, naenkrat 200 – 400 ml, skupaj v 24 urah 1000 – 2000 ml.
Dokler ne izmerimo in zabeležimo, ne vemo, pri čem smo in nimamo kaj “filozofirati”. Še prej pa je seveda treba vedeti, katerega spola ste (sklepam, da ženska, vendar to nikjer posebej ne piše v vašem tekstu), obravnava je drugačna glede na starost (pod 40 let ali nad 40 let), glede na morebitno jemanje kakršnihkoli zdravil…
Pred obiskom pri urologu je pomembno, da se (vsaj 2x) opravi tudi analiza urina pri osebnem zdravniku in da se s seboj k urologu prinese svež izvid ultrazvoka abdomna in sečil (da ne bi teh težav povzročalo kaj, kar se lahko ugotovi na UZ). Potrebno je tudi, da imate s seboj svež izvid ginekologa, da je z njihove strani vse v redu (ti ponavadi sicer ne pišejo izvidov).
Če se ugotovi, da so v urinu eritrociti je potrebno pomisliti na vzroke, ki bi lahko to povzročali in hkrati dražili mehur, vas silili pogosto na vodo, pri tem pa vas ne bi peklo ali bolelo. Najbolj se bojimo tumorjev v mehurju. V 5% pa eritrocitov v urinu ni mogoče pojasniti.

Skratka – začnite z obiskom pri ginekologu in osebnem zdravniku, ki bosta ocenila, ali je potrebna napotitev naprej. V vsakem primeru je smiselno opraviti analizo urina, tudi UZ trebuha ne škodi.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

hvala za odgovor.
sicer pa sem bila pri zdravniku, ki mi je predpisal tablete primotren.

Ti vseeno ce nebi komentiral k nimas pet cistih,lepo ti pise nisem imela,se pravi dagre za zensko !Katastrofa si

New Report

Close