Prepogosto “lulanje” otroka
Pozdravljeni!
Sin je star dve leti in 10 mesecev. Pričeli smo z odvajanjem od pleničk vendar opažam, da sin lula vsakih 15 minut. Popije veliko tekočine (1,2 l dnevno), vendar je količina tekočine še vedno v normalnih mejah oz.priporočljivih količinah.
Sam še nikoli ni povedal, da ga tišči oz.še nikoli ni vprašal naj ga peljem na stranišče. Pogosto ga opominjam oz, ga kar odpeljem na stranišče ali kahlico. Če ga ne odpeljem na stranišče, se polula v hlače. Za začetne težave me ne skrbi, zelo me pa skrbi pogostost njegovega uriniranja, saj se mi zdi na 15 min prepogosto.
Ali mislite, da morda še ni pripravljen na odvajanje oz. njegov mehanizem za zadrževanje urina še nezrel?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Načeloma vaše vprašanje pri nas večinoma pokrivajo pediatri in pediatrični nefrologi, ki otroka napotijo k urologu takrat, ko se zdi, da bi prišlo v poštev operativno zdravljenje. Tako da predvsem preverite to vprašanje na pediatričnem forumu.
Načeloma pa literatura pravi, da naj bi bil otrok fiziološko zrel za privajanje na kahlico takrat, ko začenja redkeje lulati, ko ima pogosto suho pleničko tudi po kratkem spancu, skratka, takrat, ko mu ni več treba vsakih 15 minut lulati. To naj bi se zgodilo med prvim in tretjim letom starosti.
Sicer je lahko več vzrokov za pogosto uriniranje, kar lahko kaže tudi na kakšno bolezen. Torej, ob priliki se posvetujte z otrokovim pediatrom, še zlasti, če bo pri npr. dveh in pol letih še enako.
Lepo pozdravljeni!
Najlepša hvala za hiter odgovor.
Ker sem zelo zaskrbljena ter je dr.Tanč na sosednjem forumu na dopustu, bi vas samo rada vprašala kaj ste mislili pod operativni poseg (operacija mehurja, česa drugega?) ter za katere bolezni je lahko znak prepogosto uriniranje (sprašujem, ker smo obširno diagnostiko zaradi drugih težav že opravili in morda lahko kakšno bolezen že takoj izključim ter se oddahnem).
Ker ste v zadnjem stavku napisali, da se moramo posvetovati s pediatrom še zlasti, če bo pri dveh letih in pol še vedno ista težava, naj povem, da je sin že star 2 leti in 10 mesecev.
Sem čisti laik v medicini, vendar me zanima ali vam kaj pomagajo podatki iz izvida UZ, ki so mu ga opravili pri starosti 1 leto in 4 mesece:
V izvidu je navedeno: UZ abdomna: V abdomnu ni videti proste tekočine. V želodčku je vidna vsebina, pankreas ni pregleden. Jetra, žolčni vodi, žolčnik, vranica in ledvici so brez evidentne patologije. Sečni mehur je skoraj popolnoma prazen.
Moje laično razmišljanje me pripelje do zaključka, da bi verjetno že takrat na UZ opazili kakšno nepravilnost na mehurju ali ledvičkah. Ali obstaja možnost, da se tudi kasneje lahko pojavi kakšna nepravilnost v smislu zastoja rasti mehurja ipd.?
Ker ne poznam sistema kako sečila delujejo se sprašujem ali morda obstaja verjetnost, da pač njegov sistem še ni dovolj zrel, da bi zadrževal vodo oz. uporabljal ustrezno mišičevje pri zadrževanju le te? Zdi se mi tudi, da sinček kljub opozarjanju, razlagi, … še ni osvojil čemu se stranišče sploh uporablja saj potrebo naredi v stranišče, če je slučajno tam (če ga jaz dam), če ne jo naredi v hlače oziroma, ko ga posedem na straniščno školjko ali kahlico gor sedi, ker se mu verjetno to zdi prav, ker to pač vsi počnemo in kljub temu, da ni ničesar naredil pove, da je že lulal in se pohvali.
Se opravičujem za dolgo vprašanje ter se zahvaljujem za pomoč.
Lep dan!
Spoštovani!
Morda se nismo razumeli: glede operacij sem hotel povedati, da se urologi ukvarjamo predvsem z operacijami, ne pa s problemom, ki muči vas. Torej je bila ideja v tem, da vam ne bom znal pomagati, ne pa, da bi otrok potreboval kakšno operacijo.
Torej – če se do konca poletja – do 3 leta starosti stvar ne bo začela urejati, vam predlagam, da se posvetujete z otrokovim pediatrom in morda s pediatričnim nefrologom.
Vso srečo!
Spoštovani!
Verjetno sprašujete v zvezi z močenjem postelje pri 6-letniku. To naj bi se dogajalo pri 1 od 7 otrok v tej starosti. Čeprav to ni nič posebnega, se zdi, da bi morda bilo smiselno poskusiti s kakšnim od pomagal – torej predlagam pregled in posvet s pediatrom, ki ima izkušnje s tem problemom.
Lepo pozdravljeni!