"Prepiri" glede poroke
Živjo, druščina!
Prosila bi vas za en nasvet. S fantom se še poročila nisva, pa se že kregava. No, saj ni tako hudo, me zanima vaše mnenje.
Nameravava se poročiti. Jaz sem Slovenka, on Srb. Vsi pa veste, kakšne poroke delajo južnjaki – povabijo vso širno in daljno žlahto, znance, sosede, skratka vse. Midva si take poroke niti ne želiva, niti nimava denarja, zato sva se strinjala, da bo poroka precej skromna. Ožja družina in par prijateljev. Že zaradi tega je cela njegova žlahta imela dolge nosove.
Zdaj pa problem. Na poroko sta se povabila njihova družinska “prijatelja”, mož in žena (povrhu vsega so še kumi – pri Srbih to zelo veliko velja), ki pa jih jaz ne prenesem. Že od vsega začetka me je na njima nekaj motilo, saj veste, šesti čut. In se nisem motila. Onadva namreč mene ne marata, ker sem Slovenka in sta mojega fanta prepričevala, da bo revež, če se bo poročil s Slovenko, kajti Slovenke se pač ne pustimo komandirati itd. Ne vesta pa, da jaz to vem. Do mene sta seveda vsa sladka.
Normalno, da takih ljudi jaz na svoji poroki ne želim. Njima je samoumevno, da bosta povabljena (sta že sama rekla). Jaz bi jima z veseljem v obraz povedala, zakaj ne smeta priti na poroko, pa je fantu in njegovi družini nerodno in jim ni prav (čeprav se strinjajo z mano). Zato sem tiho. Vendar ne vem, koliko časa bom še zdržala.
Kako diplomatsko rešiti situacijo? Kakšen nasvet, kako se znebiti nepovabljenih gostov še preden pridejo? 🙂
Hvala!
Oh, Sponka kok dobr poznam to situacijo!!! Vuffffffffffffffffff.
Jaz sem imela ravno tako na grbi eno družino ki se je kar sama povabila, kako in kaj bo prišla. In to neka žlahta od očeta,…. bla bla. V glavnem meni sta bila ona dva že od nekdaj nemogoča, enostavno apatična. Doma sem to povedala, oče je tarnal pa kaj bo familija rekla pa dva stolčka gor ali dol. Nič ni pomagalo, jaz ju nisem povabila in basta. Enostavno jima nisem poslala vabila.
Nato pa sta po poroki celi žlahti jamrala kok sva grada, da sta se ona dva že tok potrošila, pa darilo so že kupili in tako,…………… V glavnem od takrat več ne kontaktirajo z mojimi starši ne z mano (kar tudi prej že niso :))). In to je to.
In ravno tako so se iskre krešale.
In poznam ta južnjaški melos in kako to gre. Saj sem tudi sama iz mešanega zakona. Uhhhhh :))) – veliko vsega. Poročena sem s čistokrvnim Slovencem, če lahko tako rečem, problemov ob poroki in vabilih drgač sploh nisva imela. Tako kakor sva se odločila midva tako je bilo. Saj sva poroko plačala sama iz svojega žepa. Tko da,…… Bog pomagaj če komu kaj ni bilo všeč.
Lep pozdrav in uspešno rešitev iz te zagate vama želim.
Ne vem, zakaj bi se morala poročiti skrivaj. Samo enkrat se bosta in to je vajina poroka. Vidva imata pravico izbirati goste. Pač njuju ne povabi. Seveda bodo vihali, odrihali po vaju, ampak važno je kaj vidva mislita. Dobro vem kakšna je žlahta. Tudi mene ne marajo njegovi…..pa jih ignoriram. Oz. z nekaterimi sem pretirano prijazna, včasih pa malo piknem, samo da jim dam mislit. Ne vem, kako se bosta počutila, če ju ne bosta povabila, kako bo to vplivalo na vajino psiho. Vidva pa vesta. Lahko tudi vsem neseta osebno vabila, njima pa pošljeta – nazadnje. Saj danes se pa res ne moreš zanesti na pošto, da bo prišla pravi čas. Vedela bosta, da se poročita, samo vabila ne bo. Tistega pa pošlješ dan prej (seveda planiraš še dva stola, ker taki lahko pridejo tudi brez povabila) in na vabilu napišeš, da naj ti vsaj dva tedna pred poroko sporočita rezervacijo. Če se medtem slišite pač poveste, da bo poroka res v najožjem družinskem krogu, v krogu ljudi, ki vam veliko pomenijo, ki so vama stali ob strani…pa niti ene besede o povabilu. Saj sta ga poslala a ne?
Drugače pa eno nepozabno in neponovljivo poroko!
Kaj pa tvoj fant misli, glede povabila svojih kumov na svatovščino? Tega nisi omenila.
Konec koncev je pa takšan priložnost super za zglajevanje prej nastalih sporov. Malce ti popustiš in malce oni. Če je usojeno, se boste razumeli še naprej, drugače pa boste uvideli, da niste za skupaj.
Na ohceti boš imela pa tako ali tako preveč dela sama s seboj, da bi videla, kdo je še poleg (men je ta dan tako hitro minil, z mnogimi na žalost nisem uspela spregovoriti kaj dosti besed).
Jaz pa mislim, da poroka pač ni samo tvoja ampak tudi ženinova in s takim trmarjenjem kažeš točno to, kar govorita ta dva osovražena sorodnika. Poročimo se med drugim zato, da uradno oznanimo, da smo par. Zato je neumno trditi, da je poroka samo naša stvar. Pol se pa skrivaj poroči. Z vabili kazati sorodnikom kdo je tebi ljub in kdo neljub je nezrelo, otročje. Kot, da te bo konec, če bosta ta dva sorodnika nekje v velki družbi med vsemi drugimi. Pokaži malo strpnosti in zrelosti pa bodo vsi videli, da si vredna spoštovanja in ljubezni.
Onadva nista sorodnika, ampak sta “prijatelja” od fantovih staršev. Namenona sem dala v narekovaje. Od mojega bodočega tasta starši in družina od tega “prijatelja” so bili družinski prijatelji. Tastov oče je bil tudi krstni boter (kum) temu “prijatelju”. Kumstvo gre pri njih nekako iz roda v rod. Jih pa tudi moja bodoča tašča prenaša samo zaradi vljudnosti, ker sta res prav zadrta Srba, “seljaka” kot ona pravi. 🙂
Tudi bodoči ženin ju ne mara, vendar je njemu nerodno reči, da nista povabljena. Bo pa na poroki res samo ožja družina (starši + moja in njegova sestra) ter par najinih prijateljev. Tako da se onadva res ne pašeta tja in se ne bi ravno mogla pomešati med ljudi.
Morda bova pa res upoštevala vaše nasvete in se poročila na skrivaj. Bo še najmanj komplikacij. 🙂 Zanimiva ideja.
Na najino poroko se ju tudi nekdo kar sam povabil. Gospoda sem poklicala, mu rekla, da bodo prisotni samo najožji člani družine(straši, sestra, botri in dva para prijateljev- vsak z ene strani). Dvorana, v kateri je bila poroka ( grad Otočec) je majhna in bi bila prostorsak stiska. Verjetno je malo zameril, ampak nepovabljenega gosta res nisem želela imeti.
Najprej eno generalno opozorilo. Pozabi, da bo pri Srbih vžgala diplomacija. Sorry, no go. Bila sem poročena s Srbom, za poročno darilo pa sem dobila še celo njegovo žlahto, ki se je vabila kadar se je hotela in ostajala kolikor dolgo je hotela, vtikovala v vse kolikor jim je pasalo in bila polna napotkov kako naj bi se obnašala kot prava domačica. Pa kdo je glava družine in vse take finte… Srbi so iracionalen narod, kjer logika včasih popolnoma odpove. Še več, sposobni so totalno samodestruktivnih dejanj. Moj mož se je po poroki iz čisto prijetnega fanta spremenil v pravega terorista. Sploh nisem dojemala, da je taka sprememba možna. Vse je bilo po njegovem. To je uveljavljal s prepiri in čedalje hujšimi žalitvami, ki jih slovenski besednjak sploh ne premore. V hiši so bili njegovi prijatelji od jutra do večera, jaz pa naj bi sedela v kotu in izgledala “divno”. Naj pripomnim, da sem samo jaz hodila v službo, ponavadi sem tam visela do večera, on pa je popival in častil društvo z mojim denarjem. Če sem popizdila, sem bila čudna. In seveda, tipična brezčutna in zakompleksana Slovenka. Na koncu si je kot pravi moški in frajer omislil ljubico. In tu se je najina “idila” po skoraj desetih letih končala. Finančno sem se pobrala šele čez nekaj let, saj mi je pustil same dolgove. Sam pa je nadaljeval s svojim destruktivnim načinom življenja. Preselil se je v najemniško stanovanje in kaj si je najprej kupil (pazi, bil je v takih škripcih glede denarja, da ni imel za hrano)? TV in glasbeni stolp. Seveda na posodo. Zdaj guli drugo Slovenko. Slišim, da uspešno.
Samo eno ti polagam na srce. Če že zdaj veš, ali slutiš ali pa ti vsaj šesti čut govori, da to ni to, potem TO NI TO. Če se že zdaj kregaš okrog takih bedarij, kako bo šele, ko bosta imela otroka in svojo družino? Če že zdaj ne upošteva tvojih želja, kako bo šele na samem med štirimi stenami? Jaz sem spoznala sledeče: Srbi so lahko neverjetno velikodušni, radodarni, širokosrčni in brezmejno dobri. Z enakim žarom in zagretostjo pa tudi neverjetno zlobni, zahrbni in pokvarjeni. Včasih oboje v eni in isti osebi. In poznam mnogo Srbov.
Samo ena pripomba z moje strani. Jaz nikoli nebi bila tiho, če te za tvojim hrbtom obrekujeta, do tebe pa sta vsa sladka. Moj načrt bi bil takšen, da bi se ob prvem srečanju topila enako kot onadva in potem bi vsa pocukrana rekla: ” nič skrbet za njega, komandirala ga bom samo toliko kot se bo pustil, sem pač Slovenka”.
Ne pusti se jim okrog prenašat s to sladkostjo, kar daj jim vedeti, da veš, da se pretvarjajo.
Takšno je moje mnenje.
Glede vabila je pa to stvar dogovora med teboj in tvojim ženinom. Če vama ne odgovarja ju ne povabita. Poroka je vajina in edina, pa dober žur vama želim.
lp
Poroka je stvar para. Samo njiju in nobenega več. Je čisto navadna pravna formalnost in če onadva ne želita zganjat cirkusa, ju v to ne bi smel siliti nihče. Sponka je že zdaj vredna vsega spoštovanja in ljubezni. Če misliš, da si bo kaj od tega kupila ali povečala z vabili hinavskim ljudem, se motiš. Nič jim ni dolžna. Mislim, kake pa ti nakladaš o zrelosti in strpnosti! Žlahta je tista, ki je dolžna upoštevati želje mladoporočencev. In če je fant normalen, bo upošteval želje svoje bodoče žene, ne pa hinavsko žlahto. Bo na svoji poroki stiskala zobe? A misliš, da je to generalka za bodoče odnose?
Ce prideta se bosta sicer imela fajn in uzivala tvoja poroka bo pa pokvarjena. a ne bi bilo raje obratno???? zamenjajta datum in ga nikomer ne sporočita, pa ne bosta prišla….glede na mešan zakon pa ti povem, da to ne bo edini problem s katerim se boš v življenju srečala….žal je tako….osebne izkušnje