preoblačenje prednjih zob
Moja težava je naslednja: imam nepravilen ugriz gornjih zob – preveč naprej, predvsem enic in dvojk in precejšen razmik med enicama. Deset let, to je do 24 leta sem nosila aparat, redno, vse noči. Zobje so se mi “poravnali” tako, da je bil razmik večji med dvojkami in trojkami, med enicami ga ni bilo. Kmalu po tistem, ko sem nehala nositi aparat, sta se mi enici ponovno razmaknili. Sedaj em stara 30 let. Eno od enic imam sivo, ker sem se z njo v mladosti zaletela prijatelju v glavo. Ker je barva vedno bolj opazna, bi želela prevleko. Zanima me, ali bi bilo v mojem primeru smiselno, da bi si preoblekla vse prednje štiri zobe ali pa vsaj dva in na tak način prekrila razmak med enkami. Ali je ta način mogoč/priporočljiv? Nepravilnost ugriza me ne moti toliko, zdi se mi namreč, da so mi vsa leta pri ortodontu prinesla pozitivno le to, da vedno držim spodnjo čeljust toliko naprej, da se ta pomankljivost prikrije.
Za odgovor se vam že naprej najlepše zahvaljujem.
Spoštovana Tejka,
če ste odločeni, da z nadaljevanjem ortodontske terapije ne boste več poskušali, potem vam res ostane še protetična rešitev. Če prav razumem vašo težavo, pa zna tudi to biti precej problematično.
Glede na to, da imate zobe pomaknjene naprej, jih tudi prevleke ne bodo mogle uvrstiti v vrsto – če so preostali zobje živi, potem so taki “premiki” praktično nemogoči. Situacijo nekoliko “olajšajo” mrtvi zobje, ker jim naklon lahko delno “spremenimo” z koreninskimi zatički. Drugi problem nastopi v razmiku med zobmi ( diastemi ). Večja kot je diastema, širši bi morali biti zobje, da bi se vrzel zaprla. Verjemite, take rešitve so vizuelno lahko prav neprimerne.
Poskusite se še posvetovati z ortodontom, ki bo ocenil, če lahko s fiksnim aparatom popravi “nepravilnost” v zobni vrsti ( siv zob pa se kasneje protetično oskrbi ).
Če za vas ta rešitev ni sprejemljiva, potem naj vam zobozdravnik izdela začasne prevleke, ki jih boste nekaj časa nosili. Tako boste lahko preizkusili, če je “popravljanje” obstoječih nepravilnosti s prevlekami možno in estetsko še sprejemljivo.
Lepo pozdravljeni!