Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Preobčutljivost nosne sluznice

Preobčutljivost nosne sluznice

Pozdravljeni!

Opažam, da imam zelo občutljivo nosno sluznico. Do kihanja me zdraži vsak prah, močan parfum, celo močan vonj po (mleti) kavi. Še najbolj očitno je to pri testiranju za kovid. Ko porinem palčko v nos je ne morem niti enkrat zavrteti, saj se takoj zasolzim, v nosu zaščemi in začnem kihati. Obe nosnici sta enako (pre)občutljivi.

Pred dvemi leti sem zaćel uporabljati CPAP terapijo med spanjem, tako da je to deloma razlog za preobčutljivost. Na začetku uporabe sem namreč večkrat uporabljal razpršila kot so operil in olynth, da bi ponoči lahko dihal skozi nosno masko. Prav tako nisem bil dovolj pozoren pri vlaženju vpihanega zraka prek maske, vendar pa sem se s časom naučil pravilnega vlaženja, pa tudi zgoraj omenjenih pršil ne uporabljam več. Zanimivo je pravzaprav, da izcedka ni veliko, če pa je prozoren in neobarvan. V skrajnem primeru uporabim fiziološko raztopino, kar zadostuje.

Preko poletja sem imel enkrat tudi krajšo terapijo z momoxom, čeprav mi alergološki testi niso pokazali kake alergije (razen malenkost na pršice), vendar je bilo kihanje in solzenje preko poletja intezivnejše. Momox je sicer ublažil samo solzenje in kohanje, ni pa ga odpravil.

Skratka: občutljivost nosne sluznice se je ob začetku CPAP terapije povečala, mislim pa, da sem odpravil in ublažil glavne vzroke. Sedaj me zanima, kaj še lahko storim, saj se stanje ne izboljšuje in postaja moteče.

Pozdravljeni,

 

kot že sami ugotavljate, je glavni vzrok za nosno hiperreaktivnost alergija, pa četudi šibka. Poslabša se po vsaki virusni okužbi dihal in sicer lahko vnetje po virusu vztraja tudi do 3 mesece. Hiter tok zraka iz CPAP maske je dražilec, ravno tako kot parfumi itd.

Nosno hiperreaktivnost lahko zmanjšamo z radiofrekvenčno metodo. Gre za minimalno invazivno metodo, z igelno elektrodo tretiramo spodnjo nosno školjko na vsaki strani, na ta način dovajamo električno energijo in skrčimo tkivo. Nekaj živčnih končičev propade in je zato manj hiperreaktivnosti. Hkrati pridobimo več prostora za dihanje, tako tudi znižamo tlak curka zraka na stene v nosu, kar pomeni manj draženja.

Poseg poteka v ambulanti, v lokalni anesteziji, z injekcijo anestetika omrtvičimo sluznico. Pol ure po posegu že lahko odidete domov. Do nekaj tednov se lahko nabirajo manjše obloge v nosu, saj migetalke na sluznici okrnjeno delujejo.

Do 7 dni po posegu je nos zamašen zaradi otekline, možni so blagi glavoboli. Od. 4. dne ali najkasneje od 7. dne dalje se nos začne odpirati in lažje zadihate, sluznica pa je manj reaktivna.

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close