Pozdravljeni,
imam neobičajno težavo. Zaradi težav s kislino sem več mesecev jemala Nolpazo 20mg dnevno nekaj mesecev. Nekaj časa je bilo boljše, potem spet enako kot pred jemanjem. Zato mi je zdravnik predpisal Nexium 40mg, ki je učinkoval, čeprav sem ob njem imela občasne glavobole in rahle vrtoglavice. Po cca dveh tednih sem z jemanjem prenehala, ker sem imela predviden dihalni test, pred katerim je potrebno biti vsaj 14 dni brez zdravil. No, po testu (ki je bil negativen) sem ponovno pričela z Nexiumom. Tretji dan so se mi pojavili izpuščaji po dekolteju in sem po nasvetu zdravnika, prenahala z jemanjem. Izpuščaji so v parih dneh izginili. Nato mi je predpisal Nolpazo 40mg dnevno. Tretji dan jemanja se zgodba ponovi – izpuščaji po ramenih in dekolteju, zgornjem delu hrbta, srbeče lasišče. Sem prenahala z jemanjem in izpuščaji so izginili.
Na gastroskopijo čakam – še par mesecev me loči do nje. Sedaj sem dobila Nolpazo 20mg (manjši odmerek), vendar so se sedaj tretji dan spet pojavili izpuščaji po vratu in dekolteju ter rahla srbečica na tem predelu.
Sem torej alergična na vse zaviralce protonske črpalke ali gre le za neželene učinke, ob katerih lahko zdravilo jemljem še naprej? V navodilih namreč piše, da se preneha le ob hudih reakcijah, pri neželenih učinkih pa le, če ti postanejo hujši. Ni mi jasno…
Postaja me strah, s čim se bom sploh lahko zdravila. Je to prehodno, je trajna alergija (če sploh to je), oziroma, je to običajno? Kaj predlagate? Kaj lahko storim do gastroskopije? S čim me bodo sploh lahko zdravili, če se bo ugotovilo, da ne morem jemati zaviralcev?
Stara sem pa 35 let, nikoli na nič alergična, prvič imam sploh kakšne zdr. težave vredne omembe.
Hvala vnaprej za pomoč.
pozdravljeni
lahko da gre za alergijo. o tem se lahko pogovorite le z vašim osebnim zdravnikom, ki vas je pregledal. lahko vam predpiše zaviralce iz druge skupine ali pa predpiše zdravilo Ranital, ki sicer ni tako učinkovito vendar je povsem iz druge skupine zdravil.
lp