prenova stanovanje v bloku
Hmm, za sedaj je to vprašanje – kje je to doma. V lastni hiši ali v bloku?
V lastni hiši bi si na lastno pest upal podreti le nenosilno steno narejeno iz mavčnih plošč, ali pa predelno steno, ki sem jo po nekaj letih bivanja v hiši postavil sam. Pri vseh delih, kjer ne bi mogel z gotovostjo predvideti poledic pa bi želel imeti mnenje statika.
Če pa si v večstanovanjskem objektu, potem pa si preberi določila Pogodbe o medsebojnih razmerjih, ki predpisujejo ravnanje etažnega lastnika v primeru preureditve stanovanja in še zlasti podiranja sten.
Če govoriva naprimer o stari večstanovanjski stavbi, nenosilne stene namreč niso imele le funkcijo predelnih, temveč tudi funkcijo nekakšnega kompenzatorja strižnih sil v primeru potresa.
upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
S kere hruške si pa ti padel. Mene že dve leti tožijo, ker se je zaradi ker smo podrli steno čeprav smo se s sosedi o tem pogovorili. Je prišla gradbena inšpektorca, naredili so poročilo na Zavodu za konstrukcije in so ugotovili, da stene nebi smel porušit čeprav je bila predelna.
Pa daj ne piš bedarij, ki jih tu pišeš. te bo še gdo poslušal in imel težave. Tko kot mi, ki smo poslušali sosede, da ni problema. Evo.
Pozdravljeni,
če boste potrebovali karkoli glede elektro-inštalaciji se lahko obrnete na nas http://www.elektro-buncic.si
lp.
Pozdravljeni,
če potrebujete pri prenovi stanovanja tudi elektroinstalacije me kontaktirajte na 041232630 ali po mailu [email protected]
Lp
To je tko,če ni tožnika ni sodnika.Mi pa lahko kar lepo verjamete,da se zidanih sten ne sme rušiti kar tako na pamet.Rušite lahko stene iz knaaufa ali zidane stene do 7 centimetrov(ker te itak nič ne nosijo in če bi kaj nosile bi pač same od sebe popustile).Če je stena debelejša pomeni vsak tak posek zelo resen posek v statiko bloka.Nujno potrebujete mnenje statika in če ta da zeleno luč kljub vsemu potrebujete podpise vseh lastnikov,nakar vam upravitelj po zakonu mora dadi soglasje k rušitvi.
Oprosti, ampak ko preberem takšno pojasnilo oz. vprašanje me postane resnično strah. Strah prvega resnega potresa. In vsega kar se bo lahko takrat zgodilo zaradi podiranja sten v stanovanjih na način nepredstavljivo neumnega, a močno razširjenega ljudskega verovanja – da lahko porušiš vse, kar ni nosilna stena. Ker to preprosto ne drži.
Ampak, ti si vsaj vprašala. Mnogi pa le rušijo in se morebitnih posledic niti najmanj ne zavedajo.
Torej, kakorkoli se boš odločila, najemi statika. In mu OBVEZNO povej, da dveh takšnih sten, kot jo imaš namen rušiti, v spodnjih stanovanjih ni več. In nato poslušaj njegov nasvet.
Vem, da je precej zoprno, ko si človek zamisli preureditev stanovanja na način prerazporeditve prostorov, da bi mu bili bivanjsko ustreznejši in prijaznejši. Vendar je potrebno vedeti, kako nevaren za nas, naše bližnje in okolico bi lahko bil tak naš poseg.
….Pravilnik? Ne, ne gre za pravilnik. Omenjena Pogodba o medsebojnih razmerjih je pogodba, ki jo v UREJENIH večstanovanjskih objektih etažni lastniki sprejmejo in potrdijo skupaj s Hišnim redom. In pomeni v bistvu sprejti “kodeks” ravnanja etažnih lastnikov kot članov skupnosti prebivajočih v določenem objektu. Tam je opisan tudi postopek ravnanja v primeru nameravanih adaptacij stanovanj.
Če te pogodbe nimate, potem se moraš ravnati v skladu s kar nekaj zakoni, ki urejajo to področje.
Tule ti navajam le dva člena iz SZ-1:
15. člen
(izvedbena dela v posameznem delu)
(1) Etažni lastnik sme brez soglasja ostalih etažnih lastnikov opraviti vzdrževalna dela, spremembe in izboljšave (v nadaljnjem besedilu: izvedbena dela) v svojem posameznem delu, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe.
(2) Kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele, etažni lastnik ne sme pričeti z izvajanjem del brez soglasja etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih; dela morajo biti opravljena v skladu s predpisi o graditvi objektov, med izvajanjem del pa mora etažni lastnik omogočiti strokovni nadzor.
(3) Upravnik ali katerikoli etažni lastnik lahko zahteva, da se preneha z izvajanjem del ali da se odstranijo spremembe, ki so nastale v nasprotju z določbami prejšnjih odstavkov.
16. člen
(odgovornost za škodo)
(1) Etažni lastnik je odgovoren za škodo, ki izvira iz njegovega posameznega dela in ki nastane na drugih posameznih delih ali skupnih delih, v skladu s splošnimi pravili, ki urejajo odškodninsko odgovornost.
(2) Etažni lastnik, ki sam uporablja stanovanje, ali najemnik solidarno s povzročitelji škode odgovarja za škodo, ki jo na drugih posameznih delih ali skupnih delih povzročijo osebe, ki pridejo v večstanovanjsko stavbo s povabilom oziroma pozivom tega etažnega lastnika ali najemnika ali oseb, ki z njima prebivajo.
…………………………..
Upravnik objekta pa ti ne izdaja nikakršnih dovoljenj v zvezi z nameravanimi deli. To ni ne njegovo delo in tudi ne v njegovi pristojnosti.
Razen seveda, če ima registrirano tudi dejavnost nadzora takih del. In ga etažni lastniki s pooblastilom najamejo (storitev je plačljiva) da skrbi za pravilno izvedbo celotnega postopka in izvedbe del po priloženih adaptacijskih načrtih. Vendar takrat ne nastopa v funkciji upravnika, temveč tako, kot vsako drugo podjetje, ki opravlja nadzorna dela v gradbeništvu.
Kako se boš del lotila je seveda res stvar tvoje odločitve. Uporabniki smo ti zgoraj opisali katero vrsto sten lahko podreš brez strahu o možnih posledicah in katere ne.
Gorazd
Pozdravljeni v kolikor vas zanima naša ponudba in postopek same izvedbe del nas lahko kontaktirate na spodnji kontakt.
email. [email protected]
tel. 031469681
lep pozdrav
Pozdravljeni!
Jaz imam podoben problem. Renoviram stanovanje in imam namen podreti NEnosilno steno v bloku (2. nadstropje, star blok).
Pridobila sem mnenje in nacrt statika. Podiranje stene (kot tudi celotna prenova) ne posega v nosilno konstrukcijo stropne konstrukcije, niti v statiko objekta kot celote in ne predstavlja nevarnosti v smislu zmanjšanja nosilnosti objekta kot celota oziroma porušitve objekta (tako piše v načrtu).
Ta načrt statika sem nesla tudi na stanovanjsko podjetje, kjer so rekli, da je sicer dobro imeti podpise stanovalcev, ni pa nujno. In jih nisem pridobivala. Tam sem jim pustila tudi en izvod nacrta.
Zacela sem s prenovo. Ko sem zacela podirati steno, je prisel na vrata sosed, ki je grozil s policijo in inšpekcijo. Zaenkrat sem prekinila rušenje stene, ker sem se želela še enkrat prepričati o vseh dovoljenjih. Ampak v bistvu ne vem, ali in kaj sploh naj še pridobim? Dovoljenja tega soseda pa mislim, da ne bom dobila.
Zaenkrat mislim, da bom s podiranjem nadaljevala, saj imam papirje, na stanovanjsko sem nesla. Me je lahko česa strah? Oz. kaj predlagate?
Kaj je “stanovanjsko podjetje” in kaj ima to podjetje pri celi stvari si ne znam predstavljati – razen če gre za upravnika.
Sosed, ki ti grozi s policijo o reševanju takšnih nesoglasij nima pojma in ne ve o čem govori. Policija s tvojim posegom nima nič, inšpekcija pa le pogojno.
Vse v zvezi s stvarmi, ki te zanimajo pa imaš zapisane v SZ-1 iz katerega ti kopiram dva člena:
15. člen
(izvedbena dela v posameznem delu)
(1) Etažni lastnik sme brez soglasja ostalih etažnih lastnikov opraviti vzdrževalna dela, spremembe in izboljšave (v nadaljnjem besedilu: izvedbena dela) v svojem posameznem delu, če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug posamezni del ali skupne dele večstanovanjske stavbe in ne spreminja zunanjega videza večstanovanjske stavbe.
(2) Kadar izvedbena dela v posameznem delu pomenijo tudi poseg v skupne dele, etažni lastnik ne sme pričeti z izvajanjem del brez soglasja etažnih lastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev na teh skupnih delih; dela morajo biti opravljena v skladu s predpisi o graditvi objektov, med izvajanjem del pa mora etažni lastnik omogočiti strokovni nadzor.
(3) Upravnik ali katerikoli etažni lastnik lahko zahteva, da se preneha z izvajanjem del ali da se odstranijo spremembe, ki so nastale v nasprotju z določbami prejšnjih odstavkov.
16. člen
(odgovornost za škodo)
(1) Etažni lastnik je odgovoren za škodo, ki izvira iz njegovega posameznega dela in ki nastane na drugih posameznih delih ali skupnih delih, v skladu s splošnimi pravili, ki urejajo odškodninsko odgovornost.
(2) Etažni lastnik, ki sam uporablja stanovanje, ali najemnik solidarno s povzročitelji škode odgovarja za škodo, ki jo na drugih posameznih delih ali skupnih delih povzročijo osebe, ki pridejo v večstanovanjsko stavbo s povabilom oziroma pozivom tega etažnega lastnika ali najemnika ali oseb, ki z njima prebivajo.
Poglej torej v POMR, kako so opredeljene predelne stene v vašem objektu. Potem boš vedela, ali gre za “del skupnih delov in naprav” ali za tvojo steno, s katero lahko teoretično počneš kar hočeš.
Če gre za skupni del (ali v steni potekajo napeljave, ki služijo kot skupne za vodo, elektriko….?) potem potrebuješ soglasje EL malo nad 50%, po deležih etažne lastnine.
Gorazd
Stanovanjsko podjetje je upravnik, zato sem se obrnila nanj.
Upravnik je torej rekel, da ne potrebujem soglasja stanovalcev. O pogodbi o medsebojnih razmerjih upravnik ne ve ničesar. Jaz pa tudi ne vem, da bi kaj takega kdaj podpisovala.
Gre za vzdrževalna dela.Ne posega v statiko objekta,ne povzroča nevarnosti (mnenje izkušenega, priznanega statika) torej tudi ne v skupne dele.
Tako, da kmalu začnem z nadaljevanjem, sosed pa naj se gre solit.;)
HVALA!