Prenova stanovanja-barve
Pri nas stene kličejo po novih barvah.
Niti niso tako umazane kot je pri meni želja po spremembi. Zanima me kakšne barvne kombinacije imate ve v dnevnih prostorih( kuhinja, jedilnica, dnevna), če imate recimo pohištvo v barvi češnje(Alples) in hrasta. Rada bi si privoščila kaj bolj drznega (blago na stenah odpade, ker potem niso možne kakšne večje spremembe razen, če ga spet vlečeš dol) pa si nekako ne upam. Ali naj si pomagam z zavesami, dodatki?
Pa o feng shui-u bi tudi bila vesela, če mi lahko katera kakšno dobro knjigo priporoča o tem načinu urejanja stanovanja.
Monotonija me “ubija”.
Lep sončen pozdrav!
Mi imamo sicer vse belo, ker je hiška še nova in bomo eksperimentirali čez par let :-))
Ima pa svakinja dnevno sobo, v kateri je masivno pohištvo ‘češnja’ barve – vse stene (nevem če tudi strop) so pobarvali v nežno roza (neka nova vrsta barve, se ne spomnim imena). Na okna pa so dali bele čipkaste zavese, segajoče do okenjske police. Na ‘vrh’ teh zaves pa so dodali še rozasto blago (izgled kot brušena svila)-zaveso, katere krajci segajo do tli. Nastal je tako prijeten ambient (kavče pa so preblekli v ‘starinsko’ rožnato blago.
Prijetno ustvarjanje želim.
Evo, mi selimo v prihodnjih dneh in smo si izbrali precej močne barve (ok, pomagala je arhitekta): kuhinja z dvevno v marelični, hodnik v zeleni, spalnica in kabinet violična, otroška rumena z nežno modrim stropom (ta je malo pre-rumena in jo bomo mogoče “omilili”), igralnica bela, mansardni del stene in stropa pa močno rdeče-rumeno-moder vzorec, ostale stene v tej sobi bele
Meni je všeč, še posebej, ker smo imeli v zdajšnjem stanovnju 10 let bele stene in je postalo dolgočasno.
Mi smo se naveličali beline poleti. Bela je ostala kuhinja in vsi stropovi. Dnevna soba je marelične barve. Pohištvo je iz IKEE v barvi breze – torej svetlo.
Punci imata svetlo roza sobo, pohištvo je pretežno smreka. Hodnik je rumen z Alplesovo Harmonijo v kombinaciji oreh-vanilija.
Začeli smo pa z modrimi stenami (ala otroška Nivea) v kopalnici. Več sob pa nimamo 🙂
Počutimo se zelo dobro.
Kar pogumno, se izplača.
Natassa
Midva sva belila kar sama. V trgovini so nama namešali marelično in roza barvo (težko se je bilo odločiti, katero barvo iz barvne lestvice izbrati!), modro in rumeno sem pa zmešala sama. Ko mi je bila barva všeč, sem nehala dodajati ton.
S trakom sem zaščitila okoli oken in letvic, položila časopis in v akcijo!
Natassa
Že preden sva začela urejati najin domek je bilo jasno, da pri nas stene ne bodo bele. Zato smo se odločili za naslednje:
dnevna soba:
pohištvo alples(češnja), modra usnjena sedežna, gugalnik z modrim blagom in nežnimi mareličnimi vzorci, mizica alples (češnja), tepih je rjavo rdeč z nekaj modrimi in rumenimi vzorci, obrobljen z modro, stene pa so marelične kot vzorčki na gugalniku; aja še zavese: so bolj prosojne z modrimi in rjavkastimi vzorčki, ob strani pa spuščena modra trakova.
kuhinja:
pohištvo barva javorja (elementi, miza, stoli oblazinjeni z modro), stene rumene, zaves še ni
otroška soba in delovna soba:
pohištvo alples, stene bolj oranžne, zaves še ni
spalnica:
pohištvo alples (češnja), stene zelene, zavese nežno drap mečkanka
hodniki:
beli
Stropi so povsod beli.
Če bi bilo samo po moje bi bila vsaka stena (tudi strop) pobarvana drugače.
Moja sestra ima sobo pobarvano modro in na eni steni rumeno sonce (ga je kar sama narisala). Dobro izgleda.
LP, Ivana
Barve res naredijo čudež za dokaj malo denarja in nekaj poguma. Ko sva midva predlani na hodniku prvič potegnila z valjčkom in sem zagledala tisto močno temno rdečo barvo, me je stisnilo: “Mija, zdaj si se pa zašila! Pa kdo bo to dol spravil!” Bilo je tako močno. Odločno. Drugačno. Po desetih, dvajsetih letih beline in v popolnoma belem bloku. Ampak ko sva delo končala, sva se usedla na tla in rekla, da je to to!
In tako imamo zdaj: sinjemodro kuhinjo s češnjevim pohištvom – prijetno;
žajbljasto ali kako bi se že temu reklo pastelno rumenozeleno dnevno s starim orehovim pohištvom – noro dobra barva, ki se glede na svetlobo spreminja;
temno temno rdeč prvi hodnik – zelo močno, kar potegne te vase, pa pomirjujoče!;
odločno oranžen drugi hodnik z belimi omarami – optimistično in žareče za dobro jutro;
rumeno kot jajčna krema v otroški sobi – svetlo in spodbujajoče;
barvo zrelega lipovega cvetja v spalnici – prijetna kombinacija s sivkino modro posteljo.
Naj živijo barve! Kakšna uboga duša sicer malo zavije z očmi, ko prvič pride, ampak na splošno je pa vsem všeč!
Aja, mi smo barve sami izbrali, pri odtenkih pa smo poiskali nasvet strokovnjakinje, punce, ki se ukvarja z dekoraterstvom. Se je splačalo, brez nje bi verjetno zgrešili tisto ravno pravo nianso, da se ne izgubi v prostoru in ga hkrati ne povozi.
Punci je ime Špela Bizjak in ima tudi svojo internetno stran
kuhinja: gaber – javor okvirji, polnilo iz barvnega laminata – v barvah rmena, rdeča, modra in zelena (smo kot pri piki nogavički), stene so bele, ploščice rumene.
Dnevna soba – je bila rumena, zdaj je bela, so pa zato poličke in ostale drobnarije v modri barvi.
predsoba – zelena, svetel les police za knjige
spalnica – modra, po moje preveč nežno, bomo popravili v novi bajti /so pleskarji bili mnenja, da imam preveč čudne ideje, pa me niso ubogali, v novi bajti pleskam sama :)/, pohištvo je polni les, vleče malo na oranžno;
otroška soba – tri stene rumene (take sončkaste), ena modra (pariško)
V novi bajti bomo še bolj drzni. Prisežem
T.
Pri nas pa je takole:
predsoba je oranžna, otroška soba je svetlo zelena, spalnica je svetlo modra (barva je hladna, zato jo bomo najbrž spomladi prebarvali), kopalnica je svetlo zelena, wc je oranžen, dnevna soba je rumena, kuhinja je barva breskve oz. umazano roza (odvisno od svetlobe).
V rumeni dnevni sobi imamo (pariško) modro sedežno in po tleh prav takšen tepih. Meni je ta kombinacija super.
Ker je barva češnje rdečkasta, ti predlagam, da tisto steno, na kateri bodo elementi (npr. dnevna soba), prebarvaš v živo rumeno. Zna bit dobra kombinacija.
Vidim, da nas je veliko na barve mahnjenih.
Pa opišimo kako je pri nas:
– kuhinja z jedilnico: pohištvo češnja, stene toplo rumene, strop bel, tla pluta, dodatki odvisno od sezone jeans modri ali božičnordeči ali pomladno zeleni (kaj čmo, če punca nima drugega dela, :))
– hodnik: omare smreka, stene nežno zelene, strop bel, tla pluta, Tu bi lahko bila barva kar nekaj odtenkov močnejša
– dnevno spalni prostor: omara za Tv češnja, stol, miza, omarice pri postelji iz bambusa, stene svetlo modre, strop bel, tla parket precej temno lužen, vrata enaka temna, tu kombiniramo pregrinjala na postelji in stolu ali v močnejši modro oker kombinaciji ali v zeleni ali močno oranžni
– zaprt balkon: pohištvo iz šibja, stene svetlo zelene (take kot bi morale biti tudi na hodnihu), strop bel
Povsod po malo so etno dodatki: slike, kipci, lesene “čope” indijanski lovilci sanj,…
Vsak, ki pride prvič k nam pravi, da imamo zelo urejeno, upam, da ne samo iz vljudnosti. Mi se počutimo super.
Kar pogumno!
pri nas pa tako:
Kuhinja: najmočnejši odtenek koralne barve po stenah, strop bel
shramba je s kuhinjo povezana z obokom in je temno vijolične barve,
otroška soba je v igralnem delu mint zelena – močna barva, v spalnem delu pa do polovice barva flidra – španskega bezga, zgoraj pa bela z nalepkicami od medvedka puja,
hodnik: 2 steni sta rozani – marmorno barvani vzorec – nežni, 2 steni pa z navpičnimi črtami – rumenjak rumena in kraljevsko modra, na tleh so rjave ploščice 45×45
dnevna soba: divje oranžna z belimi zaključki na vogalih, en del stene okrog dimnika je oblečen v temnorjavi kamen, tla so rdeče gasilske barve, strop je bel,
spalnica ima stene gasilsko rdeče barve, tla so pa svetlikajoče se siva.
kopalnica pa je rumena z belim pohištvom
barve so divje, ampak mi se počutimo blazno dobro. klasično belo barvo imam rada samo na stropu (živimo v mansardnem stanovanju)
lep pozdrav
jav
kuhinja: pohištvo v imitaciji ptičji javor , stene barve breskve.
dnevna: črno pohištvo z krem vratci, črna sedežna, stene nežno zelene z robovi barve breskve ( ista kot v kuhinji)
spalnica: nežno modra, z robovi sten – bela, pohištvo barve mahagonija
kopalnica : nežno modra
hodmik: bel z obrobo marmorina
otroška soba pa še buri moj duh, ideje se kar krešejo, pa še ne vem…
Hehe, sem težko pregovorila mojo boljšo polovico za ekspirimente, pa se je na srečo omehčal. Malar, je bil pa itak naudušen nad mojo idejo.
Kar se tiče feng šuija, priporočam: FENG ŠUI ATLAS avtorjev : Werner Waldmann, David Gilberto Chong Lee. Ni preobsežen, zato ga lahko na hitro “predelaš” in izveš vse osnove, od postavitve opreme do barv.
Kar se barv tiče, pa je pri nas zelo pestro, in sicer:
-Vetrolov za vhodom: po tleh sivo bež keramika, na robovih kao obrabljena na teracotta barvo, stene bojo spomladi bež in pohištvo teracotta barve
-Stopnišče: stopnice kostanj, stena – osnova rumena, posuto s sivimi in oranžnimi kamenčki.
-Hodnik brez opreme, stene travnato zelene
-Dnevna soba: pohištvo masiva- češnja, sedežna garnitura alcantara- temnejše modra, blazine rumene, lončki za sobne rastline ( samo necvetoče ) rumeni
-Kuhinja: pohištvo po meri iz mediapana v barvah vanilija, sv. modra, šank in zajtrkovalnica oranžna, kuhinjski aparati in samostoječ hladilnik mat krom, stene ena modra, ena vanilija vključno z mansardnimi deli stropa, ostali dve prekriva pohištvo
-Jedilnica ni opremljena in pobarvana in nimamo še ideje
-Kopalnica in wc: modro sivo smetanova kombinacija keramike po tleh in do stropa, položena v različne diagonale in zrcalne slike, po tleh v vetrnice, tako da se kar veliko dogaja- ni enolična
-Spalnica: samo postelja z zelenim vzglavjem brez opreme in navlake( feng šui), stene bodo šele spomladi do pol višine temnejše zelene, naprej pa navpično črtasto sv. in temno zelene. Iz spalnice se pride v sobico, kjer so samo police za oblačila- zelene barve, stene pa zaradi majhnosti prostora bele
-Otroška soba za dve deklici: trenutno opremljamo- pohištvo v barvah: oranžna, rumena, lila, roza, dve zeleni in vijolično modra- v različnih kotičkih različne barve, pohištvo narejeno po meri, barve izbrali sami, stene zaenkrat bele, ker bomo vse, kar še nismo, barvali pomladi. Naši malarji so navdušeni, ne komplicirajo, celo sodelujejo pri izbiri barv, ne bojijo se poskusiti kaj novega, skratka pohvalno, naj pa omenim, da so državljani bivše YU na delu pri nas. Zelo so uslužni, počistijo za sabo, tako da ti ostanejo samo detajli.
Toliko o našem življenju v barvah. Nikoli se ga ne naveličamo. Poskusi, ne boj se, navdušena bo cela družina in večina obiskovalcev.
Majska
Na strani http://www.bbc.co.uk/homes/changingrooms/ najdeš ogromno dobrih idej.