Prenova hiše ko je najmlajši otrok star 1 leto ali raje kasneje?
Spoštovani,
če bi odgovarjal bolj sproščeno, bi začel z: i feel your pain 🙂 . Takoj sem se spomnil, kako je bilo pri nas, ko smo prenavljali stanovanje pri precej starejših otrocih in sem pol še ene pol leta prihajal k sebi po vseh kolobocijah. Tako, da meni je prišlo na misel: “ma, ni šanse!” 🙂 Ampak seveda situacije so različne pa tudi ljudje smo različni.
Iz vašega zapisa je jasno, da prenove ne zavirate zato, ker je nočete, ampak ker realno vidite, koliko operativnega dela bo padlo na vas in kaj bo to pomenila za družino. Kaj ima žena toliko zraven? Očitno nek svoj notranji mejnik “do 40. leta”, lahko jo bolj motijo komentarji okolice, mogoče jo je sram manj urejene hiše, mogoče si samo zelo želi lepšega domovanja, mogoče želi izpeljati že sklenjen dovogovor, se čim prej znebiti bremena itd. … ne vem. Je pa to nekaj, kar bi bilo koristno razumeti, preden se pogajata – torej kaj natančno je v ozadju ženine želje, da se to čim prej izpelje.
Na drugi strani bi bilo koristno, da tudi žena bolje vidi vašo pozicijo. Mogoče je smiselno, da izdelate okvirni projektni načrt. Nič pretirano natančnega – dovolj je pregled del, realna ocena finančnega vložka, časovne faze in predvsem ocena, koliko vašega (in njenega) časa bo vsaka faza zahtevala. Ko to postavite na papir, dobite bolj jasen pregled nad obremenitvijo, ki jo boste nosili, in posledično bolj jasno sliko kdaj v pod kakšnimi pogoji ste pripravljeni (in zmožni) zadevo speljat. Isto sliko bo dobila tudi žena. In če boste vi vzeli v obzir razloge, zakaj ona želi končat do 40-ga in ona vzela v obzira kaj in koliko bo dejansko padlo na vas in njo, menim da se bosta lažje pogoajala in prišla do kompromisa. Seveda je dobro, da je podlaga za odločitev to in realna ocena zmogljivosti družine in ne pritisk okolice.
To, da otroka vključita v projekt, je lepa misel in tudi koristna zanju. Da imata že sproti občutek, da sta del dogajanja, da sta to pa to tudi sama ‘naredila’. Za ta njun občutek ni potrebno prav veliko. Že to je super, da spremljata napredek. Je pa realnost, da gre za velik zahteven projekt in da vključevanje otrok pomeni dodaten napor za izvajalca. V vsakem primeru bosta tekom obnove potrebovala neko triažo – oceno pomembnosti zadev in začasno zanemarjanje nekateri, ki bi jih v normalnih pogojih podelali, takrat pa enostavno ne bo časa ali energije.
Lahko nam v nadaljevanju napišete kako ste se odločili, kako poteka projekt, kako se ‘zvozili’ ko družina …
Toliko, lep pozdrav,
Uroš Drčić
ps. Žal mi je za toko pozen odgovor. Zaradi nekih tehničnih zadev sem spregledal nekaj vprašanj, tudi vašega.