Najdi forum

Zanima me, kako delujejo prenosne klime. Živiva v najetem stanovanju in sva se odločila,da nabaviva klimo. Vendar kot mi je fant razložil, mora biti stalen dotok zraka po cevi, kar v najinem primeru pomeni, da bo okno odprto/priprto. Ker pa sva v bloku in se beton in asfalt tako segreje, da tudi ponoči oddaja toploto, ne vem več, koliko je smiselno – koliko bo ohlajajo in ali to pomeni, da bo morala klima ves čas biti prižgana.
Zanima me, ali je res to z odprtim oknom in stalnim dotokom zraka (poleti pač vročega) ali gre kako drugače? Sama sem slišala, da čez tisto cev prihaja utekočinjen zrak in zato potrebuješ še posodo, kamor bo ta voda odtekala.
Zagledala sem se v eno Matrixovo prenosno klimo za cca. 75.000 sit
Če ima kdo kakšen nasvet ali kakšen link, naj ga prosim napopa semle!:)
Aja, to vem, da je pomembno, koliko je stanovanje veliko (najino je 40 m2)
Hvala za odgovore!

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

Prenosne klime so namenjene za občasno uporabo, recimo v kakšnih počitniških hišicah. Sicer pa imajo slabši izkoristek od fiksnih klim (požrejo več elektrike), so občutno glasnejše (ker sta obe enoti znotraj stanovanja), potrebujejo odtok kondenzirane tople vode ali cevni izpuh skozi zid. V glavnem, za stanovanje so neprimerne. Morda ti bo kdo povedal drugače, ampak to običajno pomeni da ima sam prenosno, ne pozna pa načina delovanja fiksne.

Prenosna klima ima slabši izkoristek (požre občutno več elektrike), je mnogo glasnejša (ker sta obe enoti v prostoru), potrebuje odvodno cev skozi okno ali zid ali pa odtok tople kondenzirane vode. Primerne so samo za občasno uporabo (recimo kakšna počitniška hišica). Morda ti bo kdo svetoval drugače ker ima sam prenosno, pa je ni še nikoli primerjal s fiksno. Ampak ljudem brez primerjalnih izkušenj in tehničen podlage ne gre verjeti.

2x sem poslal odgovor, pa ni nikjer objavljen. Vtaknite si tak forum, kjer ne moreš pomagati ljudem z nasveti, nekam v rit.

V tretje gre rado werfwer 🙂 Poskusi še v četrto, če želiš svetovati glede klime. pa ne pozabi sešteti obeh števil, preden oddaš svoj odgovor.

Hvala za pojasnila. Kaj pa bi mi vi svetovali v mojem primeru? Stanovanje najemava, ne veva, koliko časa bova še v njem – torej fiksna klima nekako odpade.:(
Je pa torej res nesmiselno, da je okno odprto, klima pa dela – torej takoj priteka vroč zrak.

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

New Report

Close