Najdi forum

Pozdravljeni,

po dolgoletni zvezi sem imela spolne odnose z enim moškim. Ker nama je pri zadnjem spolnem odnosu počil kondom, me je to spodbudilo k testiranju na SPB. Testi so bili pozitivni na klamidijo in ureoplaamo parvum. Rezultate sem mu sporočila. Bil je prepričan, da SPB ni imel, slednje so tudi potrdili testi, ki jih je opravil po mojem sporočilu. Na koncu se izkaže, da sem bila prevarana v zvezi in da sem bila jaz nosilka SPB. Ali je možno, da se SPB med spolnim odnosom, v tem primeru nezaščitenem, ne prenese na drugo osebo v vsakem primeru? Ali se ti dve okužbi lahko prenašata z oralnim spolnim odnosom?

 

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

klamidija je sicer tipična SPI, ureaplazma pa ne nujno. Pravzaprav o ureaplazmi vemo premalo, jo je pa vredno zdraviti, zlasti, če se načrtuje še kakšno nosečnost, kajti infekcija povečuje verjetnost splava in težav pri zanositvi. Nobena SPI se na drugo osebno ob enem SO ne prenese 100%. Vee je zgolj stvar tveganja in naključij, tudi naravne odpornosti proti različnim mikroorganizmom ipd. Kako se prenaša katera od omenjenih dveh polbakterij je odvisno od tega, kje se v določeni fazi svojega obstoja v nekem organizmu nahaja. Za klamidijo je npr., značilno, da se v začetku nekaj časa zadržuje v sečnici in kanalu materničnega vratu, po določenem času nekaj tednov ali mesecev pa se lahko preseli v višje predele rodil (jajcevode, jajčnike) ter celo v spodnjih deli rodil izgine oziroma je tam prisotna v sledovih ter jo včasih težko dokažemo z brisi. Ureaplazmo pa je sploh težko dokazovati,je glede gojenja izredno zahtevna in muhasta. Praviloma se nobena od omenjenih dveh mikroorganizmov ne zadržuje v ustni votlini, zato je prenos z oralnim SO malo verjeten.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close