Najdi forum

prenos HPV virusa

Pozdravljeni

Po odvzemu zadnjega brisa je bil izvid HPV pozitiven. Glede na to da sem s partnerjem že 10 let skupaj (imava otroke) in glede na to da sem mu zvesta, ali to pomeni da me je prevaral? Test za HPV sem imela pozitiven že lansko leto. Upala sem, da bo sam od sebe izzvenel, vendar je še vedno prisoten. Glede na to, da me je najverjetneje okužil partner ali bi morala imeti prekinjene spolne odnose dokler oba ne ozdraviva (sklepam da je okužen tudi on), ker se bojim da bo to zdaj samo “ping pong” če sva oba okužena. Preden ga “napadem” moram vedeti, da je ta okužba prišla lahko samo z njegovo nezvestobo. Sicer pa je najbolj pomembno, da se zdravje uredi. Ali imava lahko vseeno neprekinjeno spolne odnose in okužba ravno tako izzveni?

Hvala za odgovor…

Spoštovani,

okužba s HPV lahko vztraja dolga leta in desetletja, kar je temelj kancerogeneze pri visokotveganih tipih HPV. Lahko ga imate (ali pa ga ima partner) že iz vaše spolne “prazgodovine” in doma nikar ne delajte drame! Abstinenca od spolnih odnosov, dokler se ne “pozdravite”, nima smisla, ker ni nobenega zagotovila, da bo okužba izzvenela. Če ste okuženi s katerim od visokotveganih tipov (npr. 16, 18, 31, 33, 45), je pomemben redni ginekološki nadzor za zgodnje odkrivanje prerakavih sprememb ali raka materničnega vratu ter pravočasno zdravljenje. To je pa tudi vse, na kar morate misliti. Pa da pravočasno cepite vaše hčerke, če jih imate, proti HPV, in jim prihranite tovrstne težave kdaj pozneje v življenju.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni

Če sta si z možen edina oz. če ste z njim izgubili nedolžnost in vam je edin partner v življenju, potem vas je on okužil. Lahko pa da vas je okužil kdo drug pred njim oz. vašega moža katera druga pred vami. Verjetno hoče to zdravnica povedati.

Me pa zanima nekaj vprašanj v zvezi s tem, če lahko rak na maternici pride tudi brez tega, da je ženska okužena s HPV-jem?

Je res, da dejansko HPV prenašajo lahko tudi živali, kar malo dvomim, kajti verjamem, da če bi bilo to res, potem nihče ne bi živali imel doma že zaradi same varnosti.

Hvala.

Pozdavljeni

Kolikor je meni jasno pri hpv virusu traja okrog 10 let preden se ti pokažejo spremembe in še enkrat toliko preden ti lahko izbruhne rak. To sem prebrala tukaj in tudi na spletni strani o hpv-ju in raku.
Se pravi, če je sedaj bris ok, še ne pomeni, da nisi okužen, pomeni le, da se ti spremembe še niso pojavile.
Ko pa se ti, pa velja, da si se okužil okrog 10 let nazaj pri partnerju, ki si ga imel takrat.

Me pa zanima naslednje, gospa zdravnica: Ali lahko v primeru, če ženska odkrije spremembe vratu, je možna odstranitev maternice, če je pač že rodila in nima nobene želje po otrocih več. Se pravi gre na odstranitev po želji? Je to plačljivo ali kako je s tem?

(čudno se mi zdi, da se ukvarjajo s tem, če pa bi lahko pobrali maternico ven, če je pa ženska že rodila in nima več namena imeti otrok)

Hvala.

Spoštovani,

HPV povzroča praktično vse primere raka materničnega vratu, medtem ko raka materničnega telesa (maternične sluznice oz. endometrija in mišične stene oz. miomerija) ne povzroča. Je pa rak materničnega vratu daleč najpogostejši med vsemi raki maternice.

Virusi papiloma obstajajo tudi pri živalih. Tako imajo med živalmi “svoje” viruse papiloma številni sesalci, npr. opice in mačke, pa tudi ptiči in plazilci. Virusi papiloma so zelo vrstno specifični, kar pomeni, da se med vrstami ne prenašajo ali – ker v naravi pač ničemur ne smemo reči ne – je prenos skrajno malo verjeten. HPV pomeni humani (človeški) virus papiloma, medtem ko živalski virusi papiloma niso HPV, pač pa FPV, BPV itd.

Kar pravi Poznavalka o HPV, je res. Kancerogeneza je pri HPV dolga, običajno traja leta in desetletja, ni pa tempo vedno in pri vseh ženskah enak. Kar se pa tiče odstranitve celotne maternice ob raku materničnega vratu, jo ginekolog opravi, kadar je to potrebno. Pri predrakavih spremembah tako obsežen poseg ni potreben (kot ni treba odrezati cele roke, če imamo zmečkan prst). Velike operacije, kar odstranitev maternice gotovo je, imajo svoja tveganja, tako da obsežnost posega prilagodimo stopnji (pred)rakavih sprememb, tudi če ženska maternice ne “potrebuje več”. Ob tem ni zanemarljiv tudi psihološki vpliv odstranitve maternice na žensko, tudi če ne namerava več roditi: psiha ima svoje poti in izgubo maternice lahko ženske tudi v poznejših letih doživljajo zelo travmatično, tudi če razumsko vedo, da bodisi ne želijo več roditi bodisi zaradi menopavze več ne morejo. Če bi katera od pacientk eksplicitno želela obsežnejši poseg, npr. zaradi izjemnega strahu pred rakom, svetujem pogovor z ginekologom, ki lahko da dodatna pojasnila in se potem skupaj s pacientko odloči za najboljšo rešitev.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani

Že dolgo imam neke izrastke ob vhodu v nožnico ter okoli klitorisa, tudi tukaj sem o tem pisala in dejala, da sem prepričana, da je to bilo že pred prvim sp. odnosom, pa ste odgovorili, da bi to lahko bila papilomatoza in da ni nujno, da so to bradavice, katere povzročajo določeni tipi HPV.

Vendar moram reči, da sem še vedno v dvomih, saj se mi zdi, da določene stvari rastejo in jih je več, pa me zanima, ker vas spremljam na forumu in vam zaupam, če bi morda lahko naročila pri vaši ambulanti na pregled?
Oz. ali dejansko vi pregledate paciente, ali kdo drug?

Nekako vem, da imate izkušnje in da bi verjetno takoj videli, kar pa za mojo gin. ne moram reči, pri njen ne dobim občutka, da ji lahko zaupam. Drugače je v redu, ampak za primer kondilomov bi pač bolj zaupala vam.

Ne znam drugače povedati, kot tako kot sem:-)

Najlepša hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

hvala za kompliment in zaupanje. Sicer pa je resnica taka, da pri kondilomih, vsaj pri nas v ljubljanski regiji, dermatologi zdravimo pretežno moške, medtem ko ženske k nam bolj redko zaidejo. Ženske se večinoma zdravijo pri ginekologih, ki imajo glede na pogostost kondilomov v populaciji z njimi veliko izkušenj, hkrati pa imajo tudi veliko izkušenj z benignimi papilomatoznimi spremembami, ki niso kondilomi. Tudi benigne spremembe se z leti lahko množijo in širijo, je pa tak razrast večinoma počasen. Od kondilomov jih, kadar so si na videz podobni, med drugim pogosto loči simetrija sprememb – kondilomi se praviloma razraščajo nepravilno, asimetrično, medtem ko je papilomatoza praviloma simetrična. Če je zdravnik v dvomu, lahko opravi tudi preiskavo tkiva, ki zanesljivo pokaže, ali gre za benigno tkivno proliferacijo ali za kondilom. Možna je histološka preiskava in/ali mikrobiološka diagnoza s PCR-preiskavo, kjer ugotavljamo prisotnost virusa.

Kar se tiče ambulante za spolno prenosljive okužbe na Dermatovenerološki kliniki, tam večinoma delata dva druga zdravnika. Jaz sem tam le občasno ob kakšnem nadomeščanju, imam pa redno ambulanto za moške s kondilomi (kjer nimam ginekološke mize, da bi lahko sprejemala tudi ženske). Oba kolega, ki delata v ambulanti za SPO, sta zelo izkušena in jima lahko zaupate, če boste k njima prišli po mnenje.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani,

veliko sem prebrala na forumih, kjer odgovarjate na naša vprašanja, tako da sem kar precej informirana o sami bolezni. Problem nastane pri zvestobi. Moja zgodba je takšna, s fantom sva spolno aktivna že leto in nekaj mesecev in pojavile so se mu genitalne bradavice (v to sem prepričana, saj ustrezajo slikam). Jaz sem bila pri ginekologinji (moj fant gre prihodnji teden), ki mi je potrdila, da bradavic nimam, odvzela bris in čakam na rezultate. V zvestobo mojega fanta verjamem in tudi sama nisem imela “skokov čez plot”, zato me zanima, ali res obstaja možnost, da je inkubacijska doba bradavic dolga in da izbruhne kadarkoli, v primeru, da pa ima kdo od naju virus že od prejšnjih spolnih partnerjev?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in lepo pozdravljam!

Spoštovani,

genitalne bradavice niso dokaz nezvestobe. Kolikšna je lahko inkubacijska doba HPV-okužbe, ne vemo, domnevamo pa, da je lahko dolga. Morda celo več let. Poleg tega lahko bradavice na predelu spolovila nastanejo tudi po okužbi s katerim od tipov virusa, ki običajno povzroča “navadne” bradavice po rokah, nogah itd., prenesemo jih lahko z dotikom, bodisi z rokami bodisi s predmeti. Tako da na osnovi genitalnih bradavic ne moremo nikogar obtožiti skoka čez plot.

Kar se tiče zvestobe, pa iskreno povedano, sama po poklicni dolžnosti vanjo ne verjamem nikoli. In tudi mislim, da je v življenju in partnerstvu veliko pomembnejših stvari, ki dva človeka povezujejo v skupnost. Vedno je bolje graditi na pozitivnih stvareh, kot so prijateljstvo, zavezništvo in zvestoba (privrženost) drugemu v glavi, kot pa razčiščevati do onemoglosti, od kod in od kdaj kakšna naključno ugotovljena klamidija ali HPV.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni,
vceraj mi je prijateljica na kavi povedala, da je okuzena s HPV-jem. Pred tem sem uporabila njen vape (naprava za kajenje). Se pravi sem imela to na nek nacin v ustih. Zanima me, koliksna verjetnost je, da bi se lahko okuzila kaj od nje?

možnost okužbe s HPV na tak način je minimalna, takorekoč je ni.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close