Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prenos herpesa na otroka

Prenos herpesa na otroka

Pozdravljeni, sem noseca in sama nikoli nisem imela herpesa, ga ima pa partner obcasno (na ustnicah). Ker si ne predstavljam da bi se po rojstvu otroka izogibal poljubljanju otroka, me zanima ali je mogoce da se nekako prenese tudi ko ni aktivne okuzbe, oziroma ko se sele ‘pripravlja’? Ponavadi zacuti preden se mu naredi, je pa to ravno v nekih stresnih situacijah, kar je obdobje poroda in po porodu sigurno. Ne bi rada bila ves cas zaskrbljena zaradi necesa podobnega, vem pa da so pri otroku lahko dosti vecje komplikacije ob prvi okuzbi.

Hvala za odgovor.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 9087, 03.06.2025 ob 05:04

Pozdravljeni, sem noseca in sama nikoli nisem imela herpesa, ga ima pa partner obcasno (na ustnicah). Ker si ne predstavljam da bi se po rojstvu otroka izogibal poljubljanju otroka, me zanima ali je mogoce da se nekako prenese tudi ko ni aktivne okuzbe, oziroma ko se sele ‘pripravlja’? Ponavadi zacuti preden se mu naredi, je pa to ravno v nekih stresnih situacijah, kar je obdobje poroda in po porodu sigurno. Ne bi rada bila ves cas zaskrbljena zaradi necesa podobnega, vem pa da so pri otroku lahko dosti vecje komplikacije ob prvi okuzbi.

Hvala za odgovor.

Dokler se ne pojavijo mehurčki na ustnicah, je možnost za prenos herpesa minimalna. Priporočam, da si da partner v primeru, da začuti, da se bo herpes pojavil, masko in jo ima ob stiku z novorojenčkom tako dolgo, da se ranice zacelijo.

lp, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close