Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Prenessa (Perindopril), zdrava hrana in krvni tlak

Prenessa (Perindopril), zdrava hrana in krvni tlak

Pozdravljeni,

Že od mladosti se soočam z povišanim krvnim tlakom, ki sem ga s pomočjo veganske hrane in redne vadbe vzdrževal nekje na “visoko normalno” po uveljavljenih lestvicah.

Po treh cepljenjih in treh prebolelih koronah, nekako več ne morem nazaj v formo in KT se mi je močno povišal. Brez zdravil govorimo o vrednostih 225/135 – to so bile najvišje vrednosti, drugače pa tam 140/100. Sedaj se že tri mesece trudim sprejeti dejstvo da rabim zdravila in jih redno tudi uporabljam. Ampak vplivajo samo na SYS tlak, ki je sedaj recimo 120, medtem ko DIA še vedno med 95 in 100. Zgodi se celo da izmerim 104/98.

Na raznih tujih straneh berem da Perindoprila ne bi smel uživati z hrano bogato z kalijem, ampak to je že leta in leta moja edina hrana (stročnice, banane, avokado, paradižnik, zelena lisnata zelenjava itd…) Je kaj na medicinsko dokazanega okoli tega – ker vse kar najdem na to temo so tuje strani, v lekarni in pri doktorju niso seznanjeni s tem.

Hvala za pomoč.

Spoštovani

Eden od možnih nezaželenih stranskih učinkov perindoprila, je hiperkalemija t.j. povečane serumske vrednosti kalija. Tveganje za razvoj visokega kalija je večje, če imate sladkorno bolezen, težave z ledvicami ali jemljete druga zdravila, ki prav tako zvišujejo raven kalija. Najboljši način, da preverite če ste dovzetni za navedeni stranski učinek je, da naredite laboratorijsko preiskavo vsebnosti kalija v krvi. Normalne vrednosti so od 3,8 do 5,5 mmol/L.

LP

Hvala za odgovor – jutri grem v laboratorij in bom dodal še to na seznam. Normalno se testiram za B12 in D vitamin vsake tolko zaradi prehrane.

LP

Odgovor na objavo uporabnika
BoP, 28.09.2023 ob 12:36

Pozdravljeni,

Že od mladosti se soočam z povišanim krvnim tlakom, ki sem ga s pomočjo veganske hrane in redne vadbe vzdrževal nekje na “visoko normalno” po uveljavljenih lestvicah.

Po treh cepljenjih in treh prebolelih koronah, nekako več ne morem nazaj v formo in KT se mi je močno povišal. Brez zdravil govorimo o vrednostih 225/135 – to so bile najvišje vrednosti, drugače pa tam 140/100. Sedaj se že tri mesece trudim sprejeti dejstvo da rabim zdravila in jih redno tudi uporabljam. Ampak vplivajo samo na SYS tlak, ki je sedaj recimo 120, medtem ko DIA še vedno med 95 in 100. Zgodi se celo da izmerim 104/98.

Na raznih tujih straneh berem da Perindoprila ne bi smel uživati z hrano bogato z kalijem, ampak to je že leta in leta moja edina hrana (stročnice, banane, avokado, paradižnik, zelena lisnata zelenjava itd…) Je kaj na medicinsko dokazanega okoli tega – ker vse kar najdem na to temo so tuje strani, v lekarni in pri doktorju niso seznanjeni s tem.

Hvala za pomoč.

New Report

Close