Prenehanje jemanja KT
Rada bi zanosila,skoraj 2 leti pa jemljem tablete logest,ostalo mi je še 13 tabletk a sem tako neučakana da bi kar že danes prenehala jemati te tablete,ki so mi še preostale,pa me zanima,če lahko to storim ali naj pojem še do konca?
Ginekologinja mi je še dejala,da naj počakam 3 mesece in seveda naj jemljem folno kislino,me pa zanima ali je lahko kaj narobe,če se že kaj prej zanosi?Na Pušenjakovem forumu sem zasledila,da še on sam ne ve zakaj se priporoča 3 mesece…malo za šalo malo zares…:) Hvala
Zaradi krajšega ciklusa in hormonske zmede raje dokončajte tablico in imejte običajno prekinitveno krvavitev. Kar takoj bi bilo dobro začeti s folno kislino. Zanosite lahko takoj po tej zadnji menstruaciji, tri mesečno čakanje nima prav nobene osnove. Če malo logično pomislite: menstruacijo po tabletkah dobite, ker so se te iz telesa izločile in nimajo dalje vpliva na telo. Kadarkoli po tem lahko zanosite. Upam, da vam bo čimprej uspelo.
Hvala za hiter odgovor.Torej lahko s folno kislino začnem kar takoj,kljub temu,da bom še 13 dni jemala tabletke? Katero pa,po Vašem mnenju? Ja res je logično,a vseeno raje še vprašam,ker tako različno govorijo,tudi medicinska sestra in moja ginekologinja sta rekli naj kar lepo počakam 3 mesece,da se telo očisti in obnovi sluz.Upam,da nama čimprej uspe,sem mlada 24 let in zdrava,tako da najbolje se je prepustiti in upajmo na najboljše!:) Hvala še enkrat.
Pozdravljeni,
Tudi sama skušam zanositi,trenutno še jemljem tablete a jih bom kmalu nehala.Vidim,da sedaj ni potrebno več čakati 3 ali več mesecev,a sem nekje zasledila da sluznica potrebuje do 3 mesece,da se obnovi in da je ob takojšnji zanositi po prenehanju jemanja tabletk možen tudi splav,pa sem se malo prestrašila…saj vem,da ni tako lahko zanositi kar takoj v prvo,a vseeno sem upala,da bi že naslednji mesec se lahko začela truditi,ko se konča krvavitev,namreč še ta teden končam zadnjo tablico tabletk…Kakšno pa je Vaše mnenje glede tega?
Hvala lepa,res si želim otroka in me mogoče malce preveč vse skrbi…
Slunica v m,aternici se pod vplivom hormonov jajčnika obnovi takoj, ko ni drugih vplivov in ni res da bi bila splavnost večja pri bivših uporabnicah KT. Seveda se spontani splav lahko zgodi, a vzroki so drugi ne pa uporaba tabletk pred enim mesecem.Srečno!
Dolžina uporabe KT je nepomembna pri odločitvi za nosečnost. Nobeno posebno čiščenje telesa ni potrebno, menstruacija nastopi, ker so se iz telesa izločili hormoni, ki jih dobimo s tabletko. Ko se odločite za nosečnost, priporočamo dodajanje folne kisline vse dokler ne zanosite in prve 3 mesece nosečnosti.
Zanima me, ali dobim lahko dovolj folne kisline s hrano (katera hrana in koliko je priporočljivo dnevno) ali je nujno jesti tablete s folno kislino? Hvala.
Se pravi, takoj jo neham jesti kontracepcijske tabletke, ko dobim prvo menstruacijo, potem pa lahko začnem z akcijo delati na otročku? Če potem ne dobim naslednje menstruacije in je npr test pozitiven…kdaj se potem naročiti na prvi pregled h ginekologu? Naslednje leto bi rada zanosila….
S hrano dobimo premalo folata, zato je priporočeno dodajanje v obliki tabletk. Največ ga vsebuje listnata zelenjava. Potrebna doza folata je minimalno 400 mikrogramov dnevno, kritično obdobje razvoja živčevja pa je v prvih tednih nosečnosti, ko ženska še ne ve, da je noseča.
Prvi pregled v nosečnosti opravimo med 8. in 10. tednom po zadnji menstruaciji.