prenehanje jemanja hormonskih tablet
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kolikšna je povprečna starost ob klimakteriju oziroma ali je pri 49. prezgodaj?
Namreč že kar nekaj let imam neredne menstruacije (tudi po 3 mesece ali dalj je bil presledek med eno in drugo menstruacijo), zato mi je ginekologinja predpisala hormonske tablete Cyclo-Progynova za vzdrževanje rednega menstrualnega ciklusa, ker mi je rekla, da sem še premlada za meno. Omenila je tudi večjo nevarnost osteoporoze pri prezgodnji menopavzi. Sedaj po toliko letih jemanja hormonskih tablet sem se tega že naveličala in bi rada pustila naravi, da pač opravi svoje po naravni poti. Ob jemanju hormonskih tablet sem pri sebi opazila tudi težave kot so bolečine v dojkah, zelo povečan apetit, napihnjenost, povečanje telesne teže in splošno nekakšno slabše počutje. Imam še dve škatlici teh tablet in jih mislim porabiti, potem pa prenehati s tem. Ali mislite, da je prezgodaj? Jaz sem mnenja, da pri 49 letih ni prezgodaj, da pustim naravi svojo pot (v začetku januarja drugo leto bom dopolnila 50 let). To sem po telefonu omenila v ginekološki ambulanti, pa sicer tega niso navdušeno sprejeli ampak niso pa rekli, da bi bilo pri 49. letih prezgodaj. Kaj menite vi? Jaz imam teh tablet že čez glavo.
lp, Mateja
Ananda, jaz sem dobesedno čez noč vstopila v menopavzo pri 46 letih. Mislim da je slovensko povprečje nekje 47 let.Na tem forumu se oglašajo ženske malo čez 30, ki že čutijo spremembe.
Tako kot si rekla je potrebno pustiti naravi svojo pot, vseeno pa je fino težave omiliti, saj smo šele v zlati sredini življenja 🙂
Težave ki jih opisuješ kažejo na nesorazmerje med Estrogenom in Progesteronom oz na Estrogensko dominanco, to pa rešiš z uporabo progesteronske gremice …seveda je to bioidentični progesteron. Če ti te tablete ki jih sedaj jemlješ povzročajo težave jih takoj prenehaj jemati.
Jaz bi ti priporočila da greš v Adrialab in si daš izmerit hormonske vrednosti, potem pa se naroči pri dr. Senčarjevi, ki ti bo na najprijaznejši in najbolj človeški način kar jih poznaš svetovala kako naprej.
Drži se!
nalica
Prezgodaj pri 49.-ih?!?!???
Meni je rekla moja ginekologinja, ki ji povsem zaupam (družinski prijatelji), da je menopavza pred 40. letom prezgodaj (takrat se praviloma predpiše hormonske pripravke, razen res v izjemnih primerih), od 40-45 let je že normalno, čeprav je zgodaj (včasih se predpiše hormone, včasih ne), po 45. letu pa da je menopavza povsem normalen pojav. Zelo veliko se za omilitev nevarnosti osteoporoze naredi z rednim gibanjem (že vsakodnevna polurna malo hitrejša hoja je dovolj) in zdravo prehrano.