Najdi forum

Prenehala??

Tri polne dni in še malo brez. Ali je kdo, ki je z mano pripravljen deli izkušnje? In mi seveda svetovati kje lahko “pogrnem”? Želim, hočem , pa mi bo uspelo? Za enkrat sploh ni hudo, saj zapaše ampak mine. Kaj še lahko pričakujem?

Vprašanje za dr. Čakš-a

Že deveti dan ne kadim. Pred tem kadila 2o let v povprečju 1 zavojček/dan (vzponi in padci od 10 cigaret med nosečnostjo do 40 ob napetih dnevih). Stara sem 37 let. Po drugem porodu pred 2,5 leti,so se mi začeli pojavljati napadi hitrega bitja srca, zato sem začela jemati Propranolol(znan že od prej, zaradi prekomernega delovanja ščitnice).
Prehitro bitje srca sem seveda izzvala sama z jutranjim cigaretom in kavo. Brez tega ali ob rednem jemanju Propranolola (10mg zjutraj) vse OK.

Ker je zastrupljanja dovolj, mislim na oboje cigarete in Propranolol (če ne bi kadila ga sploh ne bi jemala), sem nehala kaditi.

Po dveh dneh mi je padel pulz na 60 in pritisk na 90/60 (tudi niže 85/55).
Propranolol sem v enem tednu nehala jemati. Pulz je višji 75-80, pritisk pa ostaja nizek.

Kaj storiti za dvig pritiska? Zadnja dva dni opažam močno nervozo in tresenje? Ali so to normalna posledica nikotinske krize, ki je očitno nastopila malo pozno, ali je to morda zaradi nejemanja propranolola? Kaj svetujete, ker kaditi za “boljše” počutje ne mislim več?

Lp

Spoštovana!

Mislim, da ste za svoje zdravje zares naredili ogromno, ker ste se odločili prenehati. Takoj ste že opazili učinke. Nervoza in tresenje sta “normalna” spremljajoča simptoma odvajanja. Takrat, kadar se to pojavlja, se poskusite zaposliti z nečem drugim, najbolje s telesno aktivnostjo (sprehod, tek ipd.). Prav tako bo bo telesna aktivnost povišala pritisk. Sicer pa sam nizek priitisk ni posebna nevarnost za življenje – edino, če preveč pade, se vam zavrti in ob padcu kam udarite. Drugače pa je nizek pritisk prej dobrodošel kot ne. Če vrtoglavic in podobnega nimate, se z nizkim pritiskom ne obremenjujte. V kolikor bi bile kakšne vrtoglavice ob prenizkem pritisku preveč moteče, si lahko pomagate s pravim čajem, najbolje zelenim. Vsekakor pa vztrajajte pri ne-kajenju!!!

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

New Report

Close