Prenehal kaditi
Spoštovani!
Star sem 30 let in sem 15 let kadil.
Prenehal sem pred 40 dnevi, z danes na jutri in res nisem pokadil niti ene cigarete od takrat. Niti me več ne vleče. Pri osebnem zdravniku sem naredil spirometrijo pred in po prenehanju in ta se je izboljšala za 120 L/min.
Ampak me pa moti ena zadeva. Cel čas imam nek čuden izpljunek. Izpljunek je prozoren in notri so take rjave nitke.
Zdaj pa ne vem, kaj je to okužba ali od prenehanja kajenja. Zdravnica mi je napisala Fromilid uno 7 dni in ni nič boljše.
Kaj bi to lahko bilo?
Spoštovani,
Tudi po prenehanju kajenja traja mesece oziroma leta, da se pljuča sčistijo, da se sluzne žleze umirijo.
Ne razumem, katero preiskavo ste naredili, da je bil razlika 120. Glede na enoto (L/min) izgleda, da to ni bila spirometrija, ampak PEF. Če je tako, je ta razlika velika in je treba narediti nadaljnje preiskave v smeri morebitne astme.
Lep pozdrav
Prof. Mitja Košnik, MD, PhD
Director
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si
Ja tudi moja zdravnica sumi, da gre za astmo, zato pa mi je predpisala Flixotide diskus 250. Ampak ne vem, kljub rednemu spiranju po uporabi, postajam čist hripav.
Nekaj bi me še zanimalo. Pri izkašljevanju pravijo, da moraš veliko piti, kajti to razgosti sluz. Zanima me kako je to možno, saj gre tekočina po požiralniku v želodec ne pa v pljuča?? to smo se nekaj s prijatelji pogovarjali, pa nam ni jasno.
Drugače pa hvala za vaš odgovor!
Spoštovani,
ob sumu na astmo se predpiše Ventolin, potem se pa diagnozo potrdi ali ovrže z ustreznimi testi (preiskava pljučne funkcije). Ker postajate hripav, pojdite nazaj do zdravnika.
Glede tekočine: kadar ima človek visoko vročino ob pljučnici ali bronhitisu, se človek izsuši, zato se tudi sluz v bronhih zgosti in se težje izkašlja. V teh primerih bolnika posebej opozorimo, da v telo vnaša dovolj tekočine in tako prepreči izsušitev (dehidracijo).
Seveda, tekočina gre v požiralnik, bog ne daj, da bi šla v sapnik!
Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si
Spoštovani!
Tudi jaz sem imam eno vprašanje v zvezi s prenehanjem kajenja. Jaz sem kadil 5 let, včasih tudi po dve škatlici na dan. Zdaj sem star 25 in sem nehal pred tremi meseci. Redno se ukvarjam s športom in moram priznati da sem čisto razočaran.
Veselil sem se, da ko bom prenehal, da bom lažje dihal, da bom imel več sape med športom a je ravno nasprotno. Med športom kašljam ven ogromno rjave sluzi že dva meseca. Zjutraj se zbudim cel poln sluzi v sapniku, ki jo moram potem najprej izkašljat da lahko pridem normalno do zraka.
Okužba ni, ker to traja že dva meseca in niti nisem imel nobenega prehlada že več kot 1 leto.
Punca pravi, da se to čistijo pljuča. Kaj pa vem. Če je temu res tako, zakaj potem prvi mesec po opustitvi ni bilo nobenega kašlja in izmečka? Je to normalno, da sem zjutraj cel poln sluzi v pljučih?
Prosil bi za vaše mnenje!
Spoštovani,
Čestitam vam, da ste uspeli opustiti kajenje. To je najbolj pomembna stvar, ki ste jo lahko naredili za vaše zdravje. Kajenje je dejavnik tveganja za številne bolezni srca in ožilja, za pljučne bolezni ter za mnogo vrsto rakov. V povprečju kadilci živijo 10 let manj kot nekadilci. Pojav kašlja po opustitvi kajenja je kar pogost, lahko traja nekaj mesecev, je pa pričakovati, da se bo v naslednjih mesecih to umirilo. Vsi ljudje izločamo sluz v dihalni sistem, na ta način se pljuča čistijo, vendar je to običajno nezaznavno, ker se sluz izloči v požiralnik in jo pogoltnemo. Cigaretni dim okvari čistilno sposobnost pljuč, potrebno je kar nekaj časa, da se mehanizem ponovno vzpostavi. Tveganje za vse ostale bolezni, ki so povezane s kajenjem se začne zmanjševati že eno leto po prenehanju kajenja. Glede na to, da ste kajenje opustili zgodaj lahko pričakujete, da bo tveganje za pogoste in resne bolezni čez nekaj let podobno kot, če ne bi nikoli kadili.
Če se izkašljevanje v naslednjih mesecih ne bo umirilo vam predlagam pregled pri pulmologu. Upam, da boste vztrajali v nekajenju.
Lep pozdrav, Mihaela Zidarn
Spoštovani gospod zdravnik!
Jaz pa bi imel eno vprašanje. Vsi moji prijatelji kadijo, edino jaz ne, ker imam astmo in zelo mi smrdi cigaretni dim.
Dva od teh kadilcev študirata medicino in tako smo zadnjič prišli do zanimivega vprašanja:
če bi recimo nekdo, ki nima astme kadil dnevno po 10 cigaret in bi zraven uporabljal recimo kortikosteroid kot je flixotide, bi s tem delno popravljal škodo, ki jo povzroča cigaretni dim? Glede na to, da poleg strupov uničuje pljuča vnetni proces, ki ga povzroča cigaretni dim, bi potem to vnetje na nek način omilili in s tem upočasnili poškodbe bronhijev. Kaj pravite vi na to?
Mi nismo mogli priti do odgovora, jaz tej teoriji nasprotujem, saj se mi zdi, da v takem primeru zdravilo ne bi sploh imelo nobenga učinka. Prijatelja pa sta mnenja, da bi definitivno tako upočasnili preoblikovanje pljučnega tkiva.
Upam, da ne boste jezni, da vas takšne zadeve sprašujemo, preprosto nas zanimajo poleg nogometa tudi take zadeve 🙂
Spoštovani,
niti enega razloga se ne da utemeljiti, da bi kajenje bilo za zdravje koristno. kar pa je kajenje zasvojenost, vsakdo ki kadi, išče neko opravičilo, da bi omilil svojo slabo vest.
Verjamem, da sta kolega medicinca iz prvega ali drugega letnika, da tako slabo poznata način delovanja flixotida 🙂 In da se bosta potrudila, da to razvado čim prej opustita. Le spodbujajte jih k tem.
Študije so jasno pokazale, da pri kadilcih, ki imajo astmo, flixotide bistveno manj deluje, kot pri nekadilcih z astmo. In še en trik farmacevtske industrije. Iz večine velikih študij o zdravljenju astme so kadilci izključeni.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si