Najdi forum

Po dveh porodih imam sedaj cca 30 kg preveč. Do viška sem prišla predvsem s prenajedanjem, predvsem v večernih urah, ko so otroci zaspali itd.

Sedaj mi že kar nekaj časa uspeva, da sem nekako čez dan omejila hrano na obroke, hranila ločujem na beljakovine, oh, škrob,… In se bolje počutim!!!

Telo je že stopilo iz omame zasvojenosti z oh-ti in čokolado.

Tu pa nastane problem.

Čeprav mi je po čokoladi, ki jo vedno pojem hlastajoče, v trenutku (in s prav nič užitka), slabo in vidim, da novemu telesu ne odgovarja, me um, želja, sla, še vedno zavedeta, da si jo moram vzeti. Me razumete, kaj hočem povedati? Ne glede na to, da mi čokolada ne paše, jo večkrat pohlastam, kjer jo vidim. sICER se trudim, da čokoalde nimamo doma, pa se vendar najde in takrat jo ponavadi pobašem jaz.

Imate kakšen nasvet, kako bi se rešila še te omame? Nekajkrat na dan mi sicer uspe reči – ne, sej čokolada v bistvu ne paše tvojemu telesu – potem pa popustim (kot odvisnik) :((

Na hladilnik sem si že napisala -ALI ZMOREM?? in poskušam čim večkrat odgovoriti – ZMOREM, JA

Imate še kakšen predlog?

najprej napiši na hladilnik kaj bolj pozitivnega, ne da sama sebe preizkušaš ali si trdna ali ne, napiši trditev, jaz sem in pika…

Najpreprosteje je to da čokolade enostavno več nimaš doma oz. je ne kupuješ.

Pozdravljena,
hm, izgleda kot preprosta, malce zavita uganka, a morda le na prvi pogled. Morda se za vsem skupaj skriva nekaj, čemur lahko rečemo prenjedanje v smislu motnje hranjenja. Sicer vam je uspelo omejiti obroke, a izgleeda vam nekaj manjka, kar skušate nadomestiti s čokolado.
Včasih je poleg raznih praktičnih ukrepov potrebnih tudi nekaj pogovorov s strokovnjakom s psihosocialnega področja, ali vključitev v skupino, da se razkrije “ozadje” čokoladne ljubezni, če je ta tako moteča in pretirana.
Morda pa gre tudi za to, da ste obroke pretirano zmanjšali, pa vas k čokoladi žene preprosto lakota… Skušajte si za začetek dovoliti kak manjši posladek po kosilu ali večerji ali za malico, ptotem pa – boste videli kaj bo.

Pozdravljeni,
tudi jaz imam problem s prenajedanjem – in sicer s ČOKOLADO.Skušala sem že omejiti količino, a mi ne uspeva. Ko me pograbi sla, pravzaprav moj razum kriči, naj ne delam tega, a me neka sila (kot bi bila lutka) vleče v trgovino (doma čokolade nimam, ker naj bi hujšala – a sem si vse pokvarila, ker spet jem čokolado). Kakšen nasvet?

Kadar pri hujšanju v celoti omejimo določeno vrsto hrane, se zgodi to, da imamo še večjo željo ravno po tej določeni hrani. Tudi, če določeno obdobje zmoremo brez nje, se prej ali slej lahko zgodi, da se začnemo ravno s to hrano prenajedati. Glede na to, da hujšaš, ni nenavadno, da imaš močno željo po čokoladi, ker si si jo v celoti odrekla in sedaj razmišljaš samo o tem kako bi jo jedla in kdaj. Ni dobro, da pri hujšanju pretiravaš s tem, da črtaš vse zaradi česar naj bi se zredila ali zaradi česar naj bi pridobila kg. Lahko si pomgaš tako, da si dovoliš jesti čokolado, vendar v manjših količinah – mogoče 4 rebrca na dan. Tudi pri hujšanju je dobro, da jemo vse. Redimo se namreč takrat kadar v telo vnesemo več hrane kot jo potrebujemo. Potrebno je ravno prav. Če je katerih snovi premalo, nam tudi telo sporoči.

Kaj je razlog, da si se odločila hujšati? Vedeti moraš, da če želiš obdržati želeno telesno težo, moraš kg – če jih je preveč, izgubljati počasi. Kar pomeni, jesti več obrokov na dan -idealno je 5, po malem, do prve sitosti in vsaj pol urice gibanja vsaj 3x na teden. Pa tudi z gibanjem ne pretiravati. Lahko se giblješ vsak dan, vendar če boš intenzivno telovadila, moraš zagotoviti tudi dovolj hrane telesu, da boš potem lahko izvedla vse dnevne aktivnosti in da boš lahko obdržala želeno težo. Idealno je, če izgubiš nekje 1 kg na tri tedne do enega meseca-to je počlasi, vendar ti bo uspelo potem to težo obdržati, pa še hujših težav ne boš imela. Če ne veš kako bi stega lotila in če si dejansko pretežka se lahko obrneš tudi na zdravstveni dom, kjer izvajajo program hujšanja na način, da te spremljajo in ti povedo kaj jesti in kaj ne -šola zdravega hujšanja se imenuje.

LP

Tatjana

New Report

Close