prenajedanje
Pozdravljeni!
Težave s prenajedanjem ne mučijo mene osebno, pač pa mojo sestro, zaradi česar hudo trpim tudi jaz.
Od nekdaj je moja sestra bila individualist, vendar dokler je hodila v službo (ne prav rada) skoraj brez tovrstnih težav. Zadnjih 8 let je brezposelna in zdi se mi da zelo hitro tone v brezno, intenzivno se zapira vase, njen izgled ji je nepomemben, službe nima želje sploh iskati.
Povedati pa moram, da je zelo razgledana oseba in da se zelo zaveda krutosti današnjega življenja, kar ji jemlje kakršenkoli smisel do polnega življenja. Preučila je vse metode zdravega prehranjevanja – poudarek daje knjigi avtorja Montignaca. V njej je opisana presnova človeškega organizma z druge plati. Avtor ne omenja kaloričnosti hrane, pač pa pomembnost kombiniranja posameznih komponent med seboj (ogljikovi hidrati npr se ne smejo uživati z maščobami in podobno).Še najhuje pa je, da je moja sestra prepričana da današnji strokovnjaki v medicini sploh ne upoštevajo takega načina presnove v organizmu, pač pa le sestavljajo raznovrsten program zdrave prehrane, ki ga kalorično opredelijo. Moja sestra jim torej ne zaupa in meni, da je s svojim nekdanjim načinom prehranjevanja unčila svoje telo tako daleč, da ima razvitih že toliko maščobnih celih, da je povratek na običajno težo nemogoč, če pa že pa zgolj trenuten, saj bo telo kmalu nadoknadilo vse izgubljeno.
Stara je okoli 40 let in bojim se, da bo začela bolehati še za kakšno drugo boleznijo. Morda trenutno le psihično a vendar ž govori o bolečinah v eni roki, v hrbtu in mimogrede obišče najino skupno osebno zdravnico, ki pa se je odločila da ne bo zmenila za njene težave saj pozna tudi mene in njene težave noče potencirati s kakšnim posebnim zdravljenjem. Ima tudi grozovite bolečine ob čau menstruacije, za kar je od svoje ginekologinje dobila tablete ketonal.
Nekoč sva si bili zelo blizu, zdaj pa se najin pogovor hitro konča, ko načnem temo o njenih in s tem tudi mojih problemih.
Ne vem kako naj ji pomagam in potrebujem kakšen nasvet. Hvala vsakomur !
Draga Andreja,
težave, ki jih opisujete, bi lahko govorile, da gre pri sestri za sočasno depresijo. Ta je pogosto povezana z motnjo hranjenja in jo je potrebno prvo zdraviti. Pogovorite se z vajino zdravnico in tudi s sestro o tem, da so čahko njene težave posledice znižanega razpoloženja, depresije, ki je posledica neurovnovešenega delovanja nekaterih možganskih prenašalcev, kar pomeni po domače – bolezni možganov. Na srečo je v veliki večini primerov uspešno popolnoma ozdravljiva. Zato nima smisla z zdravljenjem odlašati.
Zdravnica lahko sama predpiše antidepresiv, lahko pa izda napotnico za psihiatra.
Marija Anderluh