Najdi forum

premiki zob … after

Pozdravljeni. Pred tremi leti sem odstranila fiksni aparat, ki sem ga nosila 3 leta (zgoraj in spodaj). Opažam, da se zobje kljub žičkam in retenciji počasi, a vztrajno, spreminjajo svoj položaj.

Skrbijo me predvsem trojke in štirice zgoraj – trojke rinejo ven, štirice se “ukrivljajo” navznoter – tako da spet počasi, počasi pridobivam obliko omega, ki sem jo imela prej (prenatlačeni zobje, štiri so mi izpulili – dva zgoraj, dva spodaj).

Je sploh mogoče kaj narediti, da se ti premiki ustavijo? Snemni aparat morda?

Me spravlja ob živce, Darovala sem 3 leta in konkretno evrov, da sem dobila perfekten nasmeh, ki pa sedaj izginja … stara 30+. Hvala za odgovore.

Spoštovana,
tako kot aktivni del ortodontskega zdravljenja, mora biti tudi faza vzdrževanja (retencija) natančno načrtovana. Tudi v t.i. retencijskem obdobju je pomembna doslednost pacienta pri izpolnjevanju navodil, prav tako so še vedno pomembni redni kontrolni pregledi pri ortodontu. Le oboje skupaj lahko zagotovi ohranitev rezultata ortodontskega zdravljenja in prepreči recidiv. Vsekakor vam svetujem, da čimprej obiščete svojega ortodonta. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Bom postavila vprašanje kar tukaj – jaz imam retenzijsko žičko spodaj komaj pol leta, pa so zobje že rahlo po svoje – čutim, ko grem vmes z nitko, saj sem na začetku težko prišla vmes, zdaj pa na eni strani pravzaprav že rabim medzobno krtačko. Nekako sem si predstavljala, da žička res trdno drži.

Kontrolo imam čez pol leta. Ali se žička kdaj nadomesti z novo ali ostane ves čas ista (razen če se seveda ne poškoduje in podobno)?

Spoštovana,
če opažate kakršnekoli spremembe, je prav, da čimprej obiščete svojega ortodonta in ne čakate na datum svoje redne kontrole. Načeloma žični retener drži zobe v obstoječem položaju in ostaja ves čas retencije isti. Zamenja se ga le v primeru poškodovanja, kot ste že sami pravilno ugotovili. Srečno!

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni, hvala za odgovor. Sem izredno skrbna tako pri ustni higieni kot tudi pri upoštevanju navodil ortodonta glede vzdrževanja. Že na samem začetku sem dobila žičko tako na zgornjih kot na spodnjih zobeh zadaj (od trojke do trojke) + vsako noč sem morala nositi tisto gumasto retencijo, kar sem dosledno upoštevala. Ko sem opazila, da se mi kljub temu trojka pomika ven, sem se seveda predčasno naročila pri ortodontu, ki pa mi je zagotovil, da gre le za minimalno spremembo in naj se ne obremenjujem, ker se zobje pač celo življenje spreminjajo in malce prilagajajo svojo lego. Potem mi je le naredil snemni aparat (ki ga tudi nosim vsako noč), a vidim, da tudi ta ni uredil fiksacije zob. Še vedno se spreminja njihova lega, zgornji štirici sta se začeli obračati navznoter in ponovno se črta omega oblika zobovja (kljub temu, da so mi izpulili po en zob na vsaki strani, da bi zagotovili več prostora). Zdaj pa res ne vem: ali kompliciram samo jaz ali je to nekaj normalnega? Po tako dolgem in dragem zdravljenju bi pač pričakovala optimalen učinek. In VSE sem delala točno tako, kot mi je svetoval ortodont …

Vnaprej hvala za vaše razmišljanje.

Spoštovani!
Najprej se opravičujem za daljšo zamudo pri odgovoru (tehnične motnje…)..
Vsekakor se premiki zob dogajajo celo življenje, tudi če le ti niso bili nikoli ortodontsko premikani. Spremembe so del ostalih sprememb, ki se dogajajo v našem telesu, in zato normalen del fiziologije telesa. Običajno se sicer to dogaja počasi in zato dovolj neopazno. Po ortodontskem zdravljenju pa imajo zobje še dodatno tendenco premikanja v smislu povrnitve zob v prvotni položaj. Da to preprečimo, se poslužujemo različnih retencijskih aparatov. Kljub temu pa dopuščamo, da zobje vendarle lahko spremenijo svojo mikrolokacijo v smislu izboljšanja funkcionalne postavitve zob. Kar pa naj se ne bi dogajalo na račun estetike. Dokončen položaj zob je torej vedno najugodnejši kompromis med estetiko in funkcijo. Kaj konkretno se dogaja v vašem primeru, brez pregleda težko ocenim, zato vam več kot splošnega odgovora tudi tokrat ne morem podati. Srečno!

New Report

Close