Premikanje zob več let po koncu nošenja aparata
Pozdravljeni!
Ko sem bila v osnovni šoli, sem hodila nekaj let k ortodontu. Nosila sem najprej samo zgornji aparat, kasneje aparat za zgornjo in spodnjo čeljust, oba sta bila snemljiva in sem ju nosila samo ponoči. Moji zobje so se lepo uredili v celoti. Nisem pa hodila do konca, saj je brat prepričal mami da ne bova več hodila in ne vem, nekako smo nehali hoditi saj sva imela že lepe zobe (vem, zelo neumno). Zato tudi nisem dobila retencijskega aparata.
Ampak vse je bilo v redu. Vsaj 7 let (torej srednjo šolo in faks) nisem imela težav in zobje se niso premikali. Sedaj pa mi rastejo vsi 4 modrostni zobje, s katerimi nimam nobenih tezav. Sem pa opazila, da na spodnji čeljusti, od sredine v mojo desno smer – se mi premika 4.zob in sicer navzven. Kaj lahko naredim? In koliko bi to približno stalo? Gre se le za 1 zob.
Vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor,
Maja
Spoštovani,
čeprav opisujete, da gre samo za en zob, ki je napačno postavljen, to pomeni, da je zelo verjetno potrebno z aparatom opremiti zobni lok v celoti. Lahko celo, da je potreben tudi aparat v nasprotnem zobnem loku, saj moramo ob urejanju položaja zob vedno stremeti k temu, da sta oba zobna loka skladna in tako tudi funkcionalna. Kako zahtevno bi bilo ortodontsko zdravljenje v vašem primeru, bi bilo mogoče oceniti šele na podlagi pregleda, zato tudi o ceni takole na pamet ni mogoče govoriti. Okvirne cene ortodontskega zdravljenja v enem zobnem loku ali v obeh pa se običajno nahajajo na spletnih straneh ortodontskih ambulant. Lep pozdrav!
Žal so takšna pričakovanja nerealna. Samo od sebe se stanje ne bo popravilo. Tudi sicer za neugodne premike vaših zob niso krivi modrostni zobje, čeprav je včasih veljalo, da je temu tako. Sodobna doktrina pa je te domneve ovrgla in modrostnikom ob tovrstnih dogajanjih pripisuje le zanemarljivo vlogo. Lep pozdrav!