Premikanje med spanjem novorojenčka
Pozdravljeni,
sem mamica deklici, ki se je rodila pred 3mi dnevi.
Zdi se mi, da je med spanjem zelo nemirna. Ves čas premika roke, noge, se zdrzne in me močno zagrabi za roko, ipd. Zdi se, kot da sanja ali se huje, kot da jo daje nočna mora. Nekako lahko rečem, da se zdi, kot bi spala “na pol” in se zaradi teh premikov celo zbudi, sama sebe (zacne jokati). Je to normalno in se mora samo spanje sele vzpostaviti? Gibanje ne podobno nasim nenadnim gibom, ko smo v fazi, da bomo utonil v globok spanec.
Deklica spi nekje do 2h ur skupaj, vendar jo moram vmes veckrat potolažiti, da se umiri (ceprav se vedno migeta ali se zdrzne). Hvala in lp!
Gibanje, ki ga opisujete, je nekaj normlnega v obdobju novorojenčka (torej lahko celoten prvi mesec). Ne le, da je njihovo živčevje še nezrelo (zlasti so v razvoju ovojnice iz mielina, ki deluje kot “izolator” živcev in zmanjša vzdražljivost), temveč se šele vzpostavljajo pravi ritmi spanja in budnosti. Tako se pri novorojenčkih zelo hitro izmenjujeta fazi budnosti ter dremeža, vzorca “pravega globokega spanca” pa sploh še ni.
In res so videti, kot da bi jih “tresla elektrika”, trzajo z okončinami, se mrščijo, mežikajo…
Vsi ti znaki pa so lahko pojačani in dolgotrajnejši v primeru, ko je mama v nosečnosti jemala zdravila kot so npr. antidepresivi ali si je v nosečnosti privoščila kajenje cigaret. Predvidevam pa, da vi v to skupino ne sodite in bodo znaki, ki vam vzbujajo skrbi, kmalu izginili.
Pozdrav,