Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Premikanje glave/glava omahne

Premikanje glave/glava omahne

Spostovani,

Zanima me vase mnenje glede novih premikov 9 mesecnega dojencka. Dojencek zelo lepo napreduje in se razvija. Gibalno zelo hiter. Kobaca ze od nekoliko pred 6. mesecem, prav tako samostojno sedi. Se ze postavlja tudi na nogice in malo hodi ob opori. Veliko ceblja in je vesele narave. Skratka, razen zelo blage asimetrije, ki je bila preverjena tudi s strani fizioterapevta in ocenjena kot zanemarljiva, ni bilo nikoli kaksnih posebnosti.

Sedaj zadnja 2 tedna pa opazam, da pri kobacanju naredi cuden gib z glavico – kot da bi glavica omahnila ali pa da bi zelo hitro enkrat pokimal. To naredi recimo na vsake 3 zamahe. Mislila sem, da je to raziskovanje gibanja in nisem delala pretirane panike. Danes pa sem opazila, da je tudi med sedenjem to naredil 4 krat v roku 2 minut. Prej tega ni bilo. Morda veste, kaj bi to bilo? Morda kaksen tik? Ali pa kaksna tezava z vratnimi misicami. Ste se srecali s podobnim primerom?

Za vase mnenje se vam ze v naprej zahvaljujem.

 

Lp

Čeprav si povsem natančno ne predstavljam, kako so ti gibi videti, pa mi vseeno na misel ne pride prav nič nevarnega – lahko gre za hotne premike glave, ki so (na način, kot ga opisujete) pri dojenčkih kar pogosti, jim je takšno kimanje, zibanje glave všeč. Vsekakor je fant za klasične “tike” veliko premlad. Prav tako takšno kimanje ne more biti povezano z motnjo v delovanju vratnih mišic – ko bi glavica lahko omahnila, a je ne bi hitro dvignil nazaj…

Ker gre verjetno za prehoden pojav (ki pa ga boste nedvomno zelo poostreno kontrolirali :-), ne vidim potrebe za preglede pri pediatru (ali kje drugje). Če pa ne bo minilo – ali pa vas bi preveč skrbelo – pa vzemite telefon, naredite video tega, kar vas moti – in pokažite filmček vašemu pediatru.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spostovani,

Hvala za odgovor. V vmesnem casu smo bili pri pediatrinji, ki je pogledala tudi video in nas napotila na eeg. Tam so k sreci ugotovili, da ni epilepsija. Nevrolosko vse zgleda brez problema. Naredili so tudi ultrazvok glave, vendar zaradi starosti in zarascenosti glave ni bilo mozno dosti videti.

Sedaj smo napoteni na MR (oz. nam je nevrologinja to dala na izbiro, ampak da se sami odlocimo). Zato bi zelela vase mnenje, saj res ne vem kaj narediti.

MR naj bi naredli zato, da bomo res mirni, da smo vse pogledali. Ampak po drugi strani verjetno anestezija pri tako majhnem otroku ni brez tveganj? In se ne znam odlociti ali je tveganje vecje od koristi, ce to stanje ni nekaj nevarnega in bo izvenelo. Po drugi strani me pa seveda skrbi, da je kaj resnega. Prav tako razmisljam, ali lahko se kaj drugega naredimo preden gremo na MR, da kaksne zadeve izkljucimo ali potrdimo. Kri bodo pogledali za zelezo. Morda se kaj, kar bi se dalo narediti?

EEG je bil brez problema. V izvidu pa imamo napisano sledece za UZ:

UZ glave je pokazal nakazano visjo ehogenost v podrocju srediscnih struktur ter blago striatno vaskulopatijo obojestransko, brez odstopanj od normale.

Glede na UZ izvid se pogovorimo s starsi in predvidimo se MR slikanje glave.

Naj se omenim, da zadnje dni to gibanje z glavico pocne zelo pogosto. Ne izgleda pa kot da bi jo kaj motilo, je cisto prisebna, ceblja in se smeji. Ce jo poklicem med tem gibanjem glave, naceloma prekine in me pogleda. Tako da predvidevam, da to niso neki napadi. Vseeno pa ni videti, kot da to dela namensko.

Za vase mnenje se vam iskreno zahvaljujem. Ce bo kaj pomagalo pri tem, da si ustvarite mnenje, lahko tudi posljem video.

Pozdravljeni,

tudi jaz imam trenutno identično situacijo. Tudi moj fantek je gibalne mejnike vse osvojil zelo hitro in zdaj pri dobrih 8 mesecih se je pojavilo enako omahovanje glavice. Kako se je potem pri vas razpletlo? Lp

Ker sem povsem spregledala aprilsko sporočilo od xy649 (za kar se opravičujem), tudi mene zanima epilog. Predvidevam, da je bil MRI glave vseeno narejen (ko se specialisti za kaj “odločimo”, znamo argumentirati odločitev tako, da se starši na koncu vseeno strinjajo :-)).

Opis UZ glave (po mojih izkušnjah) ni prav nič posebnega, nekateri preiskovalci skoraj pri vsakem novorojenčku – dojenčku opisujejo takšne spremembe.

Žal (po mojih izkušnjah) sodi tudi MRI med preiskave, pri katerih se vedno najde kaj “opisljivega” – pa čeprav gre za razvoj in zdravje otroka povsem nepomembno spremembo. In je zelo pomembno, da se “starši ne obesijo na izvid”, ampak počakajo na mnenje specialistov in izbranega pediatra. In če jih še vedno skrbi, se vedno najde še kdo za natančnejšo razlago in (večinom) pomirljivo mnenje.

Upam, da xy649 še kdaj pogleda na forum in bo odpisala obema.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close