Zanima me ali se da z zobnim aparatom premakniti modrostne zobe, torej osmice na mesto izpuljenih šestic ? Modrostne zobe moram dati namreč izpuliti zaradi operacije, saj bi le-ti ovirali operacijo, vendar pa so popolnoma zdravi. Šestice spodaj levo in desno pa imam zaplombirane in verjetno jih bo potrebno čez čas izpuliti, ker občasno čutim v njih bolečine.
Oba modrostna zoba spodaj pa sta popolnoma zdrava in mi je žal, da bi jih pulili.

Hvala

Tarin

SPoštovana Tarin,

premiki zob so možni in načeloma se ti premiki pri ortodontski terapiji tudi izvedejo.
Če se odločate za ortodontsko terapijo, je potrebno že sedaj razmisliti o ekstrakciji okvarjenih kočnikov in posledičnem premiku modrostnikov.
Ob primerni starosti in na določeni stopnji razvoja modrostnika (ne vem, koliko ste stari), je možno v prazno ekstrakcijsko rano, prenesti razvijajoči modrostni zob. Posvetujte se s svojim zobozdravnikom.

Stara sem 29 let, spodnja dva modrostna zoba pa sta že popolnoma izrasla.
Ker bom čez eno leto šla na operacijo progenije, moram predhodno nositi fiksni zobni aparat, ki ga imam že montiranega na zobeh. Doktor v Ljubljani mi je dejal, da je potrebno pred operacijo odstraniti oba spodnja modrostna zoba, ker bosta ovirala potek operacije. Oba modrostna zoba sta popolnoma zdrava in se mi ju zdi zelo škoda izpuliti. Na levi in desni strani spodaj imam okvarjeni šestici, v katerih kljub temu, da sta zaplombirani, pogostokrat čutim bolečine. Zato bi raje videla, da mi jih zobozdravnik izpuli in na njuni mesti z ortodonstkim aparatom premakne sedmici in osmici. Mislite, da bi bilo to v mojem primeru možno, kljub temu, da je fiksni aparat na zobeh že montiran?

Hvala za odgovor

Spoštovana Tarin,

očitno vas imajo “v rokah” že izkušeni specialisti, zato bo vsako moje mnenje manjšega pomena. Če vam kočniki delajo težave, potem je vsekakor smiselno razmišljati o njihovi odstranitvi in o ohranitvi zdravih zob ter o premiku le-teh. POsvetujte se še z ortodontom, kajti premike je potrebno pričeti izvajati čim prej, da res ne bo prišlo do težav pri operaciji progenije.

New Report

Close