Premestitev na drugo delovno mesto zaradi skrajšanega delovnega časa-otrok s PP
Pozdravljeni. Na vas se obračam v imenu sestrične, ki skrbi za sestro s posebnimi potrebami, ker sta oba starša deklice pokojna. Ko je zaprosila delodajalca za skrajšani delovni čas (iz 8urnega delovnika na 6urnega) ji je delodajalec sporočil, da na sedanjem delovnem mestu ne bo mogla ostati (vodja) saj se na tem delovnem mestu zahteva osemurni delovnik. Posledično temu sledi seveda tudi zmanjšano plačilo. Zanima me ali je pravno to dovoljeno ?
Vnaprej hvala za vaše mnenje, izkušnje.
Bianca,
žal je tak dogovor odvisen od dogovora med delodajalecm in delavcem. Kakšen status ima sestra – ali sestrična koristi nadomestilo za izgubljen dohodek?
V bistvu sestrična ne koristi nadomestila izgubljenega dohodka saj je dosedaj delala 8urni delovni čas. Za skrajšan delovni čas je zaprosila, ker je v postopku pridobitve naziva družinskega pomočnika, saj bo za sestro odslej skrbela sama. Sem pa danes klicala na društvo Sožitje, kjer mi je pravnica povedala, da naj od delodajalca zahteva vpogled v sistematizacijo delovnih mest. V kolikor je njeno dosedanje delovno mesto (vodja) res sistematizirano za osem ur, ima delodajalec pravno podlago, da premestitev na drugo delovno mesto opravi. Če pa te zahteve v sistematizaciji delovnega mesta ni (in ponavadi število delovnih ur ni), potem pravne podlage za premestitev delodajalec nima. To pomeni,da ji nove pogodbe o zaposlitvi ni potrebno podpisati oz. naj podpiše le novo pogodbo o zaposlitvi, ki vključuje 6 urni in ne več 8 urni delovni čas, ne pa premestitev na drugo delovno mesto. Če ima še kdo kakšno podobno izkušnjo bi prosila, če se oglasi. Vnaprej hvala vsakemu posebej.