premaz
Spoštovana Matejana,
sama tako majhnim otrokom zob še ne mažem s fluorjevimi preparati (z uporabo le-teh naj bi pričeli, ko izrastejo prvi stalni zobje).
Pri otrocih te starosti uporabljam le Tubulitec (sestave, žal, ne poznam), kadar so zobje že kariozni ali demineralizirani. S tem premazom poskušamo preprečiti napredovanje kariesa in učvrstitev že karioznih predelov.
Torej, zaenkrat vam še ne priporočam premazov, ko bodo izrasli vsi mlečni kočniki pa jih zobozdravnik/ca lahko preventivno zalije.
Pozdravljeni!
Zanima me, če se premaz Tubulitec uporablja samo za zadnje zobke, ali tudi za sprednje.
Naša punčka (22 mesecev) ima namreč zelo, zelo slabe zgornje štiri zobke (obe enki in obe dvojki). Ostale zobke ima zdrave, lepe in bele, tako da na ostalih zobkih (ima že vseh 20) premaza po vsej verjetnosti ne potrebuje.
Ne glede na to, da zobke umivamo redno, dva do trikrat dnevno so sprednji zobki (se mi zdi) vsak dan slabši. Zobke umivamo z zobno ščetko in enkrat dnevno dam na ščetko čisto malo zobne kreme (včasih brez fluora, včasih s fluorom).
Tabletke ji dajem redno, vsak dan po eno, ker tako škodljive pa spet en morejo biti.
Zavedam se, da rešitve tem zobkom ni … torej če bi premaz pomagal, bi bilo zelo veliko narejeno.
Najlepša hvala za odgovor,
Nataša
Spoštovana Nataša-H,
Tubulitec sama uporabljam ravno v takih primerih. Zob, ki ima že okvarjeno sklenino, se precej bolj kruši, zato so že majhne ozboljšave oz. zaustavitve propada veliko vredne. Peljite otroka k zobozdravniku. Tubultec je eden od preparatov, prav gotovo so na tržišču še kakšni drugi (da vas ne bo presenetilo, če bodo uporabili kaj drugega), samo jaz jih ne poznam.