premalo pridobivanje teze
Pozdravljeni, sem mamica 3 mesecni puncki, rojena je bila v 38.tednu z sprozenim porodom, porodna teza je bila 3100g. S puncko imama probleme s pocasnim pridobivanjem teze, in sicer zdaj pri 3 mesecih je imela tezo 4900 in je pediatrinja rekla da se je premalo zredila,patronazna jo hodi vsak teden vagati, in se zredi v enem tednu 100g. Pri rojstvu je bila velika 50cm, zdaj ima 62cm. Moram se povedati da imama probleme pri hranjenju, saj ko ji ponudim flasko se zacne takoj jokati ko popije 10ml, in tako posledicno ne poje vsega, vsaj 100ml ji uspe pojesti ob jokanju pri flaski. Ima 6 obrokov na dan, ponoci spi. Dajem ji svoje mleko po flaski, saj dojit se nemorema, si crpam, in dodajam ji dodatek(novalac AC), saj je pediatrinja mnenja, da bi lahko bila alergicna na laktozo. Zdaj ji dajem ze 3 dni to mleko AC, ampak ne opazam bistvene razlike, menjala sem tudi flasko. Se mi pa zdi, da dodatek rajsi popije, kot pa moje mleko. Kaj bi lahko bilo narobe? Ali je boljse prekiniti dojenje in ji dajati samo dodatek? Ker mleka imam res samo za 3 obroke. Rekla mi je se tudi, da ce bi se bili problemi s hranjenjo, da jo moram prej pripeljati na pregled in nato na nadaljne preiskave. Me zanima, kaj se naredi v tem primeru, ce se nebo redila vredu?
za odgovor se vam iskreno zahvaljujem
Najprej naj se opravičim za zamudo pri odgovoru, ki je posledica težav z mojo e-pošto…
Kot drugo – pridobivanje gramov pri vaši dojenčici je povsem primerno, ni nobenega razloga za dodatne preglede ali “pitanje”. Tudi vaše mleko je koristno – če vas brizganje časovno in telesno ne izčrpava preveč. Je pa seveda izbrizgano mleko “posneto”, večina maščob (in s tem kalorij) ostane na stenah stekleničke.
Novalac AC je formula, ki naj bi zmanjšala težave s krčki (pa jih ne ravno učinkovito…). Če sumimo na intoleranco laktoze ali beljakovin kravjega mleka, pa se bolj obnese delno hidrolizirano mleko, npr. Aptamil Digestive Care (ADC).
Vsekakor lahko še eksperimentirate z menjavo mleka in nikakor ni čas za paniko. Bi pa razmislila o dodatnem nočnem obroku – če dojenčica “prespi” več kot 6 ur, je sicer balzam za starše, a ni ravno ugodno za pridobivanje gramov. Poleg tega dojenčki v polsnu lepše izpraznijo stekleničko, se ne napenjajo – in je lahko izplen dvojen.
Pozdrav,