Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Premalo poje

Premalo poje

Pozdravljeni,
hčerka ima 10 tednov, rojena v 39. tednu, sporžen porod zaradi zastoja rasti z merami 2720, 49cm, 33,5 OG.
V prvem mesecu je lepo napredovala na teži (53cm, 3900g, 36 OG). Sedaj pri 2 mesecih pa je 57 cm, 4700 in 37,3 OG.
Zadnje dni zelo slabo pije AM. Spije največ 90ml na obrok nekje na 3-4 ure oz. tudi manj (50ml). Ponoči pa pije samo 1x na noč in to komaj komaj nekaj čez 50 ml. Probala sem tudi z menjavo mleka ampak ne pomaga. Te dni je tudi prehlajena in ji čistimo nosek z babyvacom. Kdaj naj me začne sekirat, ker tako malo poje???
Drugače pa se mi zdi normalno razpoložena. Merila sem tudi TT in namerila 37,3.

Bi pa ob tem še vprašala dvoje stvari:
– če so mere OG v redu. Malo me skrbi, ker ji je v enem mesecu obseg zrastel samo 1,3 cm.
– pri 2 mesecih in 1 teden še vedno ima kar stisnjene prste v pest in je zategnjena, na trebuhu sploh ne mara bit, čisto znori ko jo obrnem na trebuh in glave ne dvigne kaj dosti oz. s težavo. Kdaj je tista skrajna meja, da začnejo odpirat dlani in past kravice?

Hvala in lp

Draga jagodav,

dosedanje pridobivanje mer je pri vaši deklici v povsem normalnem, če ne kar idealnem območju. To velja tudi za obseg glavice – obseg, izmerjen takoj po rojstvu, je večinoma slabše verodostojen kot tisti, ki ga izmerimo ob odpustu domov. Ob rojstvu je glava pogosto otekla – in se po 2-3 dneh “skrči”. Na drugi strani postane lahko glavica ob stiskanju skozi zelo ozek porodni kanal podolgovata (včasih celo “grdo” zapišemo, da je zvaljana) – in obseg ob rojstvu je manjši kot čez dan ali dva. Torej je za spremljenje prirasta obsega glavice bolje vzeti kot začetno vrednost tisto, ki je bila izmerjena ob odpustu iz porodnišnice.

Pa še tu velja “popustljivost” – kot vsako malo subjektivno merjenje (s “krojaškim” metrom) lahko pri istem otroku isti merilec izmeri obsege v variaciji pol centimetra. Pri meritvah različnih medicinskih sester – zdravnikov pa so odstopanja v meritvah glavice istega otroka praviloma še večja (variacije v mestu, kjer se obseg meri, kako se zategne meter, kolikokrat se preveri meritev).

Neješčnost v zadnjih dneh je res najverjetneje posledica prehlada – zato veselo nalivajte v nosek fiziološko, če je sluznica zelo otekla, tudi kakšna kaplja Operila v nos pred hranjenjem ne bo odveč. Le s pumpico čim manj šarite po nosku, da s podtlakom ali samo konico ne naredite še dodatno oteklino sluznice.

Za pasenje kravice ima še kar nekaj tednov časa. Ali stiskanje prstov v pest pomeni res povečano napetost mišic ali gre le za slučajno opazovanje pri normalni napetosti pa lahko presodi le pediater, ki jo bo pregledal. Takole na daleč bi bila vsaka sodba neprimerna.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,
Hvala za odgovor.
OG glave je bil 33,5 ob odpustu, ob rojstvu pa 33. Tudi sama sem večkrat zmerila glavico in kaže isto, z istim trakom, kot ga imajo tam.

Zanima me pa zdaj to s pumpico. Zadnje dni se že kar duši zaradi tega prehlada. Namreč lepljiva slina (ne deluje mi, da bi bil to katar) se ji nabira po sapniku in nikakor ne more pogoltnit oz. izkašljat slino. Jo opazujem in prav vidim, kako hoče požret slino in nikamor ne gre, da se začne pomalem zatikat, kot malo dušit in proba zakašljat a žal neuspešno. sledi močno jokanje, ki je že hripavo. Zato aspirirat nos z babyvacom in FR, v upanju, da bo boljše. Kaj sploh pomeni, da se poškoduje sluznica? Kakšne so posledice tega? Dvomim, da ji bom samo s FR sčistila tudi sapnik, ali pač? Bojim se hujših zapletov. Kaj svetujete?

Spoštovana,

s “pumpico” ne sežete prav daleč, v “najboljšem” primeru (ko konico “zarinete” v nos) očistite sprednje nosne hodnike. V žrelo ali (bog ne daj) sapnik pa nikakor ne sežete.
Ko čistite nosek na tak način, ustvarite podtlak, ki ne posesa le sluz v votlinicah, ampak poveča izločanje sluzi iz sluznice, mehansko drgnjenje sluznico še dodatno poškoduje. Da odtrganme na sluznico prilepljenih “muck” niti ne oemnjam. Zato sluznica še bolj oteče in izloča še več sluzi. In začaran krog se sklene.
S kapanjem fiziološke raztopine naredite to sluz redkejšo. Poleg tega navlažite tudi sluznico v žrelu (kamor fiziološka steče). V sapnik pa ne bo prišla, kar preprečuje poklopec, ki v vhodu v grlo loči dihalno od prebavne poti.
Če želite olajšati dihanje ob pregosti sluzi v sapniku, vam ostane le dobra hidracija dojenčka (da veliko pije) in povečana vlaga v okolju (s pomočjo vlažilcev, inhalatorjev, pomaga tudi sopara v kopalnici).

Če bi vaša dojenčica pričela odklanjati pitje, hitro dihala (več kot 60 vdihov na minuto, kar je eden vsako sekundo), postala bolj zaspana, bleda, ohlapna, modrikasta, pa so vse to lahko znaki bronhiolitisa, ob katerem je nujen obisk pediatra ali celo zdravljenje v bolnišnici. Ampak do tja je po vašem opisu sedanjih razmer še daleč…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme, bom kar tu nadaljevala.
Kot zgoraj napisano, ima nasa punca skoraj verjetno ekstenzijski vzorec, saj zateguje rokice, jih krči nazaj, kravice slabo pase oz. se joče v legi na trebuhu in glavo težko dvigne ali je pa sploh ne in raje liže svojo rokico.
Zadnje čase pa jo bolj opazujem in opazila, da levo rokico čedalje več razpira in grabi po igračkah, medtem pa desno rokico drži pogosto v pesti in jo le s težavo razpre ali pa je sploh ne. Je to kak zaskrbljujoč znak, da je zategnjena samo po eni strani? Povsod berem, da imajo obe rokici stišnjene v pest in se to z NFTH popravi. Kaj pa v tem primeru? Je možo, da gre za asimetrijo ali se asimetrija kaže drugače?

Spoštovana,

po tem, kar opisujete, si mislim, da kaže samo normalno izražen asimetrični tonični vratni refleks… Za natančnejšo oceno pa vseeno zaprosite pediatra ob naslednjem pregledu – edino ta vas lahko povsem pomiri ali pa vas napoti na nevrofizioterapijo, če bi dejansko ugotovil razliko – asimetrijo v mišični napetosti.

Pozdrav,

New Report

Close