Premalo holesterola v krvi.
Ljudi, ki imajo v krvi premalo HDL je zelo veliko, zanesljivega zdravila za zvišanje te vrednosti pa ni. Pisotna pa je posredna pomoč. Bolnikom priporočamo, da se čimbolj držijo pravil zdravega načina življenja in, če imajo vrednosti celokupnega ali LDL holesterola previsoke, da jemljejo statine.
Pozdravljeni,
Oče je pred kratkim naredil zdravniški pregled (služba).
Star je 60 let, nekadilec ( prenehal kaditi pred 20 leti), se zdravo prehranjuje, visok krvni pritisk ( pije zdravila).
Na laboratorijskih izvidih so sledeča odstopanja:
K-MCHC – 353 (H) g/L
K-mpv – 7,6 (L) fL
S-Holesterol (L) 3,9 mmol/L
S-HDL Holesterol (L) 0,68 mmol/L
Vse ostale vrednosti so idealne.
Na forumu sem zasledila, da so take vrednsoti holesterola znak okvare jeter. Zdravnica, ki je opravila pregled ni podala nobenega komentarja oz. navodil za zdravljenje.
Kako ugotoviti ali so težave z jetri ali obstajajo kaki testi ( tudi samoplačniški)? Kako povečati vrednosti “zdravega” holesterola? Lahko s pitjem omega 3 tablet?
Lep prosim za obrazložitev.
Lep pozdrav,
Tanya C.
Zdravila, ki bi dvigalo raven HDL v krvi še ni v prodaji, koristno pa je uživanje nezasičenih maščobnih kislin ( tablete omega 3 in podobno).
MCHC (mean cellular hemoglobin concentration), ( koncentracija hemoglobina v posameznem eritrocitu). V konkretnem primeru je vrednost koncentracije hemoglobina premalo nad zgornjo mejo normale, da bi jo smatrali za znak bolezni.
mpv (mean platelet volume) (povprečen volumen krvnih ploščic). V konkretnem primeru je odklon od minimalne vrednosti premajhen, da bi pomenil prisotnost bolezni.
Navedeni vrednosti bilirubina in AST sta nekoliko povišani in kažeta na možnost oslabele funkcije jeter. Vzroki za taka izvida so številni (kronična bolezen jeter, čezmerno uživanjre alkohola). Vrednost HDL je razmeroma nizka. Skušamo jo dvigniti z zdravim načinom življenja. Srečno.
Pozdravljeni!
Zaradi nosečniške sladkorne sem že večkrat dala kri v laboratoriju in pri branju izvida sem postala pozornost nad povičano vrednostjo HDL-holesterola in znižano vrednostjo trigliceridov.
Moje vrednosti:
S-trigiceridi 0.5
S-HDL-holesterol 2.39
S-LDL-holesterol 2.1
Kolikor sem prebrala je HDL “dober” holesterol in načeloma je dobro, če ga je čim več. Sem to prav razumela? Zmotilo me je, ker je poleg vrednosti označeno, da je nad priporočenimi, torej H (oz. L pri trigliceridi) in zdaj ne vem, če bi morala biti poleg sladkorja pozorna tudi na to pri svoji dieti?
Hvala za odgovor že vnaprej!
Tudi jaz imam malo prenizek holesterol
S-holesterol 3,4
S-hdl 0,68
Ldl 1,91
Kar se mi ne zdi veliko premalo imam pa tudi premalo železa (3,4)
Ampak najbolj cudno pa je da imam povisane trigliceride na 3.05 kar naj bi imeli ljudje ki imajo prekomerno telesno tezo in tezave s povisanim holesterolom (jaz nimam tezav ne z enim ne z drugim) Ni mi jasno kako grejo moji rezultati krvi skupaj
Lp. Hana
Presnova trigliceridov poteka samostojno, vendar pogostoma paralelno s presnovo holesterola. V sporočenih podatkih so Tg nad zgornjo normalno mejo, vrednosti celokupnega , HDL in LDL holesterola pod spodnjo normalno mejo. V terapiji bi svetoval le omejitev uživanja sladkorja, sicer zdravo uravnoteženo prehrano. Srečno
Pozdravleni!
Sem zelo aktiven športnik(3-5h aktivnosti na dan), vegetarijanec(jem tudi morske jedi) star 22 let in se zadnji mesec in pol zelo slabo počutim. Stalno zbolevam in imunski sistem se mi kar noče popraviti. Spremlja me stalna utrujenost, glavoboli, vneto grlo in drugi še drugi znaki za slab imunski sistem. Sumim na prenatreniranost in da rabim veliko počitka. Krvni testi so pokazali sicer skoraj vse vrednosti zadovoljive razen nizkega holeterola:
-S-Holesterol 2,8 mmol/L(4.0-5.2)
-S-HDL-Holesterol 0,9 mmol/L (1.4-2.8)
-S-LDL-Holesterol 1,7 mmol/L (2.0-3.5)
Prosil bi komentar. Je to vzrok ali posledca prenatreniranosti in kako se da zvišati vse te vrednosti? Je možno da je to vzrok prenatreniranosti in depresije?
Hvala in
lp
Pozdravljeni,
že dalj časa sem slabotna. Vročina se giblje 37,3-37,9. Pa je in je ni pa zopet je (npr: 5,30-36,9; 7-37,2; 8,30-37; 9,30-37,5; 10,30-37,3; 12-37,5; 17-37,3,… Imam bel obložen jezik, slabo mi je in nimam apetita. Bruham ne. Po enem tednu ležanja sem od zdravnice dobila antibiotik Sumamed a ni bilo nič bolje. Ležala sem še ves naslednji teden saj sem bila zelo utrujena in slabotna. Sicer gre na bolje vendar sem kar naprej zelo utrujena, brez volje in energije. Danes se mi je tudi naredil herpes nad zgornjo ustnico. Opažam, da me boli levo v medenici včasih pa me bolijo tudi noge. Zelo pogosto me boli tudi glava.
Zato sem si dala samoplačniško pregledati kri. Mi lahko prosim poveste kaj je razvidno in kaj bi to lahko bilo. Oziroma kaj mi svetujete kam naj še grem, da ugotovimo kaj je vzrok slabemu počutju.
Že vnaprej hvala in lep pozdrav
IZVID:
K-Hematokrit 0,36
K-MCHC 354
K-Eozinofilci ročno 0
S-AST 0,37
S-ALT 0,36
S-gama-GT 0,29
S-Bili-cel 8
S Bili-dir 1
S-HDL Holesterol 1,1
S-LDL Holesterol 1,9
Opombe:
moten serum
Hvala za odgovor.
Me pa še nekaj zanima. Zjutraj, ko sem vstala se mi je zelo vrtelo, me je zanašalo. Tudi čez dan nisem prav stabilna. Tišči me v prsih (ne znam opisati tega. Mogoče bi se želela izkašljati vendar ni nič oziroma ena lepljiva prozorna mastna sluz) Sem pa tudi razdražljiva in vse mi gre na živce.
Pritisk: 83 zgornji, 56 spodnji, 81 pulz.
Ali je možno, da bi bilo kaj narobe s srcem?
Hvala in lep dan vam želim.