Ménièrova bolezen
Pozdravljeni,
Moja bolezen traja že tri leta . ne vedo kaj mi je. Počutje pred tem je super razen nenehne utrujenosti. V levem ušesu se mi prične postopoma nekaj nabirati ali pa nastaja neki občutek pritiska. Ne slišim več dobro, še posebej nizkih tonov. Postopoma se pojavi šum ki je podoben pihanju vetra ta šum se stopnuje v piskanje.To traja kakšen dan. Potem pa sledi kot bi mi nekdo uho dobesedno primil skupaj, piskanje začne počasi izginjati, pojavi pa se močna vrtoglavica z bruhanjem , ko hočem “z zehanjem” prezračiti evstahijevo cev se ta ne premakne nikamor- na desnem uhlju dela vse normalno.To traja kakšno uro ali dve. Ko to vse mine sem spet o.k. do naslednjega napada. Pojavi pa se naslednji dan ali pa že čez nekaj ur.
Na koga se lahko še obrnem.
Spoštovani,
napad poslabšanja sluha s šumenjem ter vrtoglavico z bruhanjem je napad Ménièrove bolezni. Gre za prekomerno nabiranje tekočine v notranjem ušesu na eni strani, dokler ne pride do razpoka membrane in se nenadoma zmešata endolimfa in perilimfa – zato napad. Dokaže se z značilno izgubo sluha v nizkih frekvencah in slabšim delovanjem ravnotežnega organa na tej strani. Z vsakim napadom se lahko sluh in ravnotežje poslabšata, lahko pa se povrneta nazaj na normalo po napadu. Napadi so različno pogosti, od nekajkrat letno do večkrat na teden, zelo poslabšajo kvaliteto življenja. Pri polovici bolnikov se bolezen sama preneha, pri polovici napreduje do oglušitve.
Za zmanjšanje št. napadov skrbite za dobro hidracijo, izogibajte se kofeinu, sladkarijam, alkoholu, konzervansom, hrani s tiraminiom. Manj je napadov tudi po aplikaciji kortikosteroida – deksametazona intratimpanalno (skozi rez v bobniču) . Nekaterim pomaga tudi zdravilo betahistin v visokem odmerku 3×2 tbl.
Torej čim prej svetujem ORL pregled, meritve sluha (ADG) in ravnotežja (video HIT) , da se potrdi diagnoza Ménièrova bolezen.
Lp,