Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Kajenje Odgovor na: Nikotin in elektronska cigareta

Odgovor na: Nikotin in elektronska cigareta

Zelo dobro ste opisali težave, ki jih povzroča nikotin. Nikotin je vsekakor strup, ki povzroča zasvojenost.
Vpliv samega nikotina – brez ostalih sestavin iz tobaka – na organizem, je zelo velik.
Na kratko lahko povzamemo naslednje učinke:
Zasvojenost – nadaljevanje uporabe izdelkov z nikotinom; Škodljivi učinki na razvoj možganov med odraščanjem; Akutni in kronični učinki na srčno-žilni sistem: zvišan srčni utrip, krvni tlak, spremembe v stenah žilja, zožitve, aterosklerotični plaki, prispeva k ishemični bolezni srca in drugim boleznim srca in žilja, tudi motnjam erekcije; Pospeševanje rasti tumorjev; Škodljivi učinki na pljuča: poškodbe pljuč, povzroča zoženje dihalnih poti (bronhokonstrikcija); Imunosupresivni učinki; Upad kognitivnih sposobnosti s starostjo; Škodljivi učinki med nosečnostjo in po njej: vpliv na razvoj možganov in pljuč otroka, prezgodnji porod, mrtvorojenost, nenadna smrt dojenčka; Akutna toksičnost: Draženje v ustih/pekoč občutek, slinjenje, slabost, bruhanje, driska, tahikardija, hipertzenzija, hiperglikemija, več kateholaminov, zmanjšan pretok skozi koronarno žilje, pospešeno dihanje, hpotermija, hiperkoagulabilnost.

Več o vplivih nikotina lahko preberete na internetni strani NIJZ: https://www.skupajzazdravje.si/kategorija/opuscanje-kajenja/.

Iz vašega zapisa sledi, da ste zares zelo zasvojeni z nikotinom in zagotovo potrebujete pomoč. Verjetno ne boste uspeli prenehati v trenutku, ampak boate morali prenehovati počasi.

Za podporo lahko pokličete na telefon za opuščanje kajenja in rabe nikotina (0802777) ali pa se udeležite individualnih ali skupinskih delavnic v najbližjem zdravstvenem domu (ZVC/CKZ).

Vsekakor pa še kar na napišite, v kolikor bodo vprašanja in dileme.
Želim vam veliko moči in držim pesti za vas.

dr. Tomaž Čakš

NEPOSREDNI VPLIVI NIKOTINA

Akutna zastrupitev:
· Draženje v ustih/pekoč občutek
· Slinjenje
· Slabost
· Bruhanje
· Driska
· Tahikardija, hipertzenzija
· Hiperglikemija
· Več prostih MK, kateholaminov
· Zmanjšan pretok skozi koronarno žilje,
· Večji pretok čez mišice
· Pospešeno dihanje
· Hipotermija
· Hiperkoagulabilnost

Večji odmerki:
Tremor, cianoza, dispneja, konvulzije, koma
Smrt nastopi zaradi paralize dihalnih mišic
LD50 (odrasli) = 30-60 mg/kg TT
LD50 (otroci) = 10 mg/kg TT
Srednji smrtni (smrtonosni) odmerek ali srednja letalna doza (kratica LD50) je ocenjeni odmerek, ki bi pri približno polovici prizadetih oseb povzročil smrt

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Pozdravljeni,

hvala za odgovor.  Imel bi še nekaj dodatnih vprašanj.  Eden od bistvenih razlogov zakaj nisem opustil to razvado je tudi, da sem premalo pozornosti namenil vprašanju samega nikotina.

Kar precej je sicer govora o vdihavanju škodljivih arom pri elektronskih cigaretah; veliko sem lahko našel napisanega tudi o klasičnih cigaretah in številnih nevarnih kemičnih sestavin, ki nastajajo ob izgorevanju tobaka.

V članku Polone Mlakar, dr.med je navedeno : “…Nikotin ima številne negativne učinke na zdravje: poviša krvni tlak, srčno frekvenco, sproža aritmije, spastično zoženje bronhov, povzroča glavobol, omotico, motnje spanja, povzroča insulinsko rezistenco (in s tem poveča tveganje za sladkorno bolezen), pospeši metabolizem, zmanjšuje plodnost, pospešuje staranje kože in upočasnjuje celjenje ran…”

Ali to velja tudi ko je govora o dovajanju nikotina pri elektronskih cigaretah? 

 

Kako pa bi komentirali naslednji zapis na temo nikotina, ki je objavljen na spletni strani: Združenje vejperjev Slovenije

https://zv-slo.si/o-elektronski-cigareti/pogosta-vprasanja/

Ali je nikotin nevaren?

 

Nikotin ni povzročitelj s kajenjem povezanih bolezni kot so na primer rakava in srčna obolenja. Za nastanek teh bolezni so izključno odgovorne druge kemikalije, ki jih najdemo v tobačnem dimu. Potrebno pa se je zavedati, da je nikotin zasvojljiv. Ta njegova lastnost je glavni vzrok, da ljudje nadaljujejo s kajenjem cigaret, kljub temu da se zavedajo škodljivih posledic vdihavanja tobačnega dima na svoje zdravje. Nikotin odraslim uporabnikom elektronskih cigaret ne predstavlja pomembne zdravstvene nevarnosti. Da bi preprečili morebitne nesrečne slučaje zastrupitve otrok, je vsekakor potrebna previdnost pri shranjevanju elektronskih cigaret in e-tekočin. Shranjene morajo biti na varnem mestu (t.j. pri njihovem shranjevanju se je potrebno posluževati podobnih ukrepov kot veljajo za shranjevanje čistil,  zdravil ipd.)

 

Spoštovani!

 

Združenje vejperjev seveda zagovarja svoje interese oz interese industrije, ki poskuša s prodajo svojih izdelkov predvsem zasvojiti nove uporabnike nikotina!!!

To kar navajajo je čisto ZAVAJANJE. Sam sem vam navedel vse zdravstvene težave, ki jih povzroča NIKOTIN SAM iz katerekoli naprave, torej tudi iz elektronskih cigaret. Vplivi samega nikotina na zdravje so jasno dokazani in sem jih navedel že v prejšnjem odgovoru in je povsem korektno tudi to, kar je zapisala tudi kolegica Mlakar. O teh stvareh ni dilem, razen v glavah društva vejperjev, za katerimi pa tako ali tako stoji industrija. NE PUSTITE SE ZAVAJATI.

Želim vse dobro.

Dr. Tomaž Čakš, dr. med.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Hvala lepa za koristne napotke!

 

lep pozdrav

New Report

Close