Premaknjena hrustančna ploščica
Zdravo!
Sem Tjaša in sem stara 20 let. Imam bolečina v križu, ki trajajo že od avgusta 2005 in je vse huje. Treniram rokomet ( 5x na teden trenigi + tekma). Najprej naj povem, da me je na treningu večkrat “vsekalo” ( nevem kako naj to drugače napišem, čutim kot da mi stiska živeč in potem traja nekaj časa da popusti). CT je pokazal pomik madvretenčne hrustančne ploščice za 5mm proti “trebuhu”. Imela sem tudi 7- dnevno terapijo (elektro terapija in vaje). Po teh terapijah ni nič boljše. Pred terapijo in med sem imela prilagojene treninge ( tek, vaje za roke, vaje za križ, ki mi jih je pokazala fizioterapevtka ). Trenutno ne treniram, ker moram paziti na vsak gib, ki ga naredim. Moja želja je, da se čim prej pozdravim in začnem igrati. Upam, da mi lahko svetujete in pomagate.
Lep pozdrav
Tjaša
Spoštovana Tjaša,
Najverjetneje gre pri vas za izbočenje medvretenčne ploščice v predelu ledvene hrbtenice. Zdravljenje je v primeru, da pacient nima klinično jasnih nevroloških izpadov sprva vedno konzervativno. Glede na povedano ste s to obliko zdravljenja očitno tudi že pričeli. Povedati je potrebno, da do izboljšanja praviloma pride zelo postopno, traja lahko nekaj mesecev in je zato potrebno kar nekaj potrplenja. 7 dni fizikalne terapije vsekakor ne zadostuje. Poleg elektro terapij in ustreznih vaj so zelo koristne tudi trakcijske vaje in balneoterapija, torej terapija v bazenih s termalno vodo. Druga opcija je operativni poseg pri katerem se odstrani poškodovana medvretenčna ploščica. Za poseg se običajno odločimo kadar je konzervativno zdravljenje kljub večmesečni ustrezni terapiji neuspešno.