Premajhna telesna teža
Zdravo!
Tudi jaz imam eno Vprašanje za vas. Imam en problem, ki me spremlja že od otroštva. Namreč sem bolj suhe postave. Ampak tega mi je sedaj pri 20 letih počasi že dovolj in bi želel, da bi imel normalno telesno težo. Za pomoč se prosil že svojo osebno zdravnico, a je odgovorila, da se bo že samo od sebe enkrat to uredilo. Ampka meni je čakanja na to dovolj!
O tem se že spraševal na tej spletni strani, a nazadnje nisem odgovora niti dobil (kar me je razžalostilo).
Prosim vas pomagajte mi, kajti dovolj mi je premajhne telesne teže. Svetujete mi prosim!!!!
Naj vam navedem, da sem visok 176 cm in da tehtam 52 kg.
Zanima me pa tudi kakšna je idealna telesna teža z mojo višino.
Hvala vam za vso pomoč!
Pozdravljen,
verjamem, da ti preseda tvoja pretirana suhost, a morda si tak “že po naravi”, da si v tisti manjšini, ki je prej presuha kot “normalne teže”. Sploh je normalna teža nek zapleten pojem, ki so ga zdravniki nekako spravili v en okvir, ki pa ni samo ena teža za eno višino, pač pa gre za razpon. Lahko si jo izračunaš sam, tako da težo deliš s kvadratom tel. višine v metrih. To bi bilo nekako takole: 52/ 1.76 na kvadrat.
Tako dobiš ITM – indeks telesne mase in če je nekje med 18 in 25, naj bi označeval zdravo telesno težo.
Kaj potem, če nisi v tem razponu.? Če se počutiš tudi fizično slabo, brez prave energije, je preprost “recept” povečati vnos energije s hrano – jesti bolj kalorično, večkrat in morda malce več počivati oz. delati stvari, ki pokurijo manj energije.
Sicer pa pomišljam ob vsem napisanem, ker se mi zdi, da te bolj žuli nekaj drugega – morda odstopanje od povprečja. Skoro vsak v čem odstopa od povprečja – pa naj je to v velikosti, postavi, velikosti ušes, nog, nosu, zobeh ali… In včasih je kar težka naloga to sprejeti, vedeti, da je vsak unikat in to v dobrem in tudi tistem, kar se nam zdi da bi radi popravili, spremenili, prilagodili. Pa vsega ne moremo. Je pa težko zgruntati, kdaj se je “za boriti” in kdaj samo sprejeti “neko svojo posebnost”.
Spoštovana!
Najlepša hvala za odgovor in za vzpodbudne besede. Res je kar predvidevate; ta težava me moti do take mere, da me sedaj že res matra to odstopanje od povprečja. Pa še tu pa ta, sicer nekako bolj v smislu heca od soorodnikov slišim, češ pa jej malo več ne vidiš da si suh kot bat. Res je to povedano v hecu, a boli.
Hvala za vso pomoč!
prosil bi Vas pa še, če mi lahko napišete katera živila naj jem in kolikokrat na dan. Hvlaa za vse!
Hej Eden,
Če si res dedno bolj suh, se nč ne sekirej. Jaz sem stara 27, po naravi zelo suhcena že od otroških let, moj ITM pa večino časa ne dosega 18. Tudi jaz dobivam raznorazne opazke, ki pa me skorajda ne motijo več (nazadnje mi je šef rekel, da sem anoreksična – zdaj se vpričo njega norčujem sama iz sebe in je njemu nerodno!!!!). V svoji koži se odlično počutim, sem uspešna pri delu, sem zdrava kot riba, športam, mam ljubečega fanta, ki je tudi bolj vitek… No, kakšno kilo bi že rada dodala, ampak preprosto preveč pokurim.
Pozdravljen,
ljudje se hecajo čisto iz nevednosti včasih in ker se jim niti ne sanja, da nekaj boli. Pa še to je, da večina ljudi misli, da “suhost prinaša srečo”.
Zato bi bilo koristno, če ljudem vsaj bližnjim, kdaj omeniš, katere pripombe te zabolijo in tudi to, da ima vsak kako šibko točko, oz. področje, kjer je občutljiv.
Glede vrst hrane, bi pa rekla, da vsaj za malico pojej kaj bolj kaloričnega – ali kaj sladkega, kaj iz suhega sadja, kako misli ploščico ali čokoladico, privošči si večkrat sladico, banano ali kaj iz polnomastnega mleka. In glej, da imaš 3 glavne obroke, ki naj ne bojo prav majhni.
A kot ti je že napisalo dekle iz svoje izkušnje – eni se taki rodijo…
zdravo,prosil bi za en odgovor. star sem 23let,visok sem 182cm in tehtam 68kg. sem vam zdi to zelo premalo in koliko bi po vase bilo dobro da bi imel kilogramov na svojo visino ter leta? Zadnje case mi velikokrat kdo podrazi da me nic ni ter podobne stvari , smesno je pa to da imajo te ljudje mnogo prevec kilogramov nprr. (178cm 120kg) to pa tudi ni idealna teza ce mene uprasate. Prosil bi za odgovor ce ima kdo kaksen nasvet oz. svoje mislenje
Draga Zanaz,
zdaj sem videla, da si napisala dva mejla. V tem si povedala malo več o sebi kako se doživljaš. Tvoja telesna teža je prenizka, za vsaj 7kg. Žal mi je, da se doživljaš debelo. Prepričana sem, da če se greš stehtat v lekarno, ti bo na listku pokazalo, da si podhranjena.
Glede na to, da še rasteš in se razvijaš, tvoji notranji organi potrebujejo hrano za telesni razvoj, ravno tako za mišice, rast in še vse drugo. Če telo ne dobi dovolj hrane in to traja določen čas, se lahko ustavi telesna rast, menstruacija ti bo zamujala ali pa je ne bo več, ali pa je sploh imela ne boš, kot posledico tega, kosti bodo šibke, lahko se lomijo,…
Kaj se dogaja v tvojem življenju, da sebe vidiš kot debelo? Imaš kakšne težave doma, v šoli ali na katerem drugem področju?
Vabim te, da še kaj napišeš o sebi.
Lepo pozdravljena,
Tatjana