Premajhen obseg glavice in BPD ploda
Spoštovani,
žal ne morem nastopati kot razsodnik med dvema merjenjima vašega ploda. načeloma lahko le rečem, da na PDC delamo perinatologi, ki znamo dokaj dobro meriti plodove, kaj kdo iz meritev sklepa, pa tudi ne more biti del presoje na daljavo. Obe ocenjeni teži zgoraj sta za 30 tednov zelo majhni in to skoraj zagotovo ni zaradi vajine majhnosti. Velja torej opraviti še kakšne preiskave, ki so vam jih verjetno predlagali.
Pozdravljeni,
sem v 26+3 tednu nosečnosti, pričakujem deklico. Danes sem opravila samoplačniški 3D/4D UZ, meritve pa so bile naslednje (HADLOCK):
– BPD: 64.35 mm (26 + 0)
– FL: 49.38 mm (26 + 4)
– AC: 218.94 mm (26 + 2)
– HC: 232.67 mm (25 + 2)
– ocenjena teža: 922 g
Sicer je ginekolog dejal, da so meritve za deklico povsem ustrezne, me pa skrbi manjši obseg glavice, ki se giba okoli 5. percentila. Na morfologiji v 21+3 mi obsega glavice niso izmerili, so pa izmerili BPD, ki je bil takrat manjši in je bolj ustrezal 20. tednu nosečnosti, sedaj opažam, da je ta vrednost OK.
Bi me manjši obseg glavice moral skrbeti? Ginekolog mi ni namreč ničesar omenjal, sama pa sem malce v dvomih.
Najlepša hvala za odgovor.
ne,. ni razloga za skrbi. Skrbijo nas meritve pod 1 percentilo.
Spoštovani,
ne vem, ker nimam nomograma za normalo niti zraven meritve niste zapisali percentil meritve.
v tem primeru so vse mere povsem normalne.
nekateri žal prehitro govorijo in ne premislijo, kaj ena napačna ali pretirana beseda lahko povzroči zaskrbljeni nosečnici.
brez percentil glede na gestacijo ne morem ocenjevati posameznih mer, lahko pa na pamet rečem, da je BPD od vseh mer najmanj problematična tudi če odstopa, kajti ta mera je močno odvisna od oblike glavice (pri podolgovatih je majhna, pri okroglih pa velika v primerjavi z gestacijo), pomemben pa ni premer ampak obseg glavice (HC).
itak je pomemben le obseg (HC), ker je BPD preveč odvisen od oblike glave (podolgovate imajo manjši, okrogle pa večji BPD) in vsak obseg glavice med 31 in 38,5 cm je normalen.