Premajhen obseg glavice
Pozdravljeni!
v 37t sem vam pisala glede premajhnega obsega glavice… naj vam povem da sem rodila točno na pdp (torej 3 tedne kasneje) dečka z obsegom glavice 35 cm in težo 3840g 🙂 tak da ne vem kaj je merila ginekologinja…
je pa imel okrog vratu 3x tesno ovito popkovnico, pa me zanima zakaj pride do tega? se to lahko vidi na uz in ali na to vpliva tudi gibanje ploda (vedno je brcal, zelo živahen).
Spoštovani,
ovitost popkovine okrog vratu ali drugih delov ploda ni tako redko (v cca. 10% primerih), načeloma ni nevarno, nastane pa običajno že zelo zgodaj v nosečnosti, ko se plod še zelo vrtinči po maternici.
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam vprašanje glede premajhne glavice ploda. Včeraj sem bila na pregledu in ginek. mi je naredila ultrazvok. Noseča sem točno 39 tednov (PDP 8.4.2015). Ginekologinja me je zelo prestrašila, saj je rekla, da ima plod majhen obseg glavice, da je na splošno pri njem vse majhno, le težak je dovolj (gre za fantka). Mere so bile takšne:
GV/TT/BPD: 88
HC: 317
AC: 347
FL: 69
TEŽA: pribl. 3100 g
Zelo sem zaskrbljena, pa me zanima Vaše mnenje. Vem, da lahko meritve odstopajo in da je težko točno določiti mere ploda, vendar se mi počasi že meša. Moja ginek. je rekla, da naj bi bil obseg glavice ob porodu približno 35 cm, torej je pri mojem dojenčku za dobre tri cm manjša (v enem tednu pa verjetno ne bo več zrasla, a ne?). Možno bi tudi bilo, da se je ginek. zmotila pri PDP (glede na to, da še nič niti najmanj ne kaže na to, da bi se porod kaj kmalu začel, le plodovnice je malo manj). Pri ostalih ultrazvokih so bile mere ploda v mejah normale. Res pa je, da je pri vseh ultrazvokih bil plod malo manjši (bil je namreč pod tisto glavno krivuljo, vendar še vedno v sivem polju, torej nad spodnjo mejo). Ginek. me je še vprašala, če imamo v družini po moji ali partnerjevi strani majhne glave…ne vem, meni se zdijo čisto normalne. Je pa res, da sva oba s partnerjem normalne višine, noben ni ravno velikan :), če ima to morda tudi kakšen vpliv (jaz merim 167 cm, partner 172 cm).
Naj omenim še to, da 14 dni jemljem Valtrex (da ne bi slučajno dobila genitalnega herpesa ravno v času poroda – glede tega sem Vam pisala pred pribl. 14 dnevi). Upam da le-ta nima kakšnega vpliva na velikost glavice.
Za odgovor se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav
Spoštovani,
obseg glavice 32 cm (320mm) ne more biti več premajhen, ne glede na prečni premer.
Spoštovani! Še ena prestrašena mamica. Torej do danes je otroček rasel sorazmerno, malce pod povprečjem, ampak znotraj krivulj. Meritve so bile takšne:
21t0d: BPD 51, HC 18,7, AC 15,4, FL 37
27t2d: BPD 71,1, HC 25,3, AC 23, FL 51,1
31t0d: BPD 79, HC 26,8, AC 26, FL 61 – danes
Danes je ginekolog rekel, da je glavica za 2 tedna premajhna (je kar nekoliko pod spodnjo krivuljo – druge mere so bile vedno le rahlo pod povprečjem – glavno krivuljo) in da bomo to čez 3 tedne še enkrat preverili, da pa možgani izgledajo primerno nagubani. Seveda pa me je vseeno prestrašil, zato me zanima, kaj vi menite o tem? Vem, da ste že večkrat napisali, da takšno odstopanje še ni kritično in da smo si pač različni – ampak zakaj vse raste sorazmerno, rast glavice pa se je kar naenkrat skoraj ustavila? Pred enim mesecem so mi dali injekcije steroidov – je to lahko kaj povezano, glede na to, da naj bi se rast za nekaj časa baje ustavila po tej injekciji? Kar pa se tiče velikosti glav v družini, pa so nas vedno vsi hecali, da smo družina velikih glav, tako da…:D Bi bilo smiselno iti še prej na kakšen pregled? Hvala za odgovor!
Spoštovani,
kaj sploh lahko rečem o tem, saj ne vem, kako so mere nastale. Kdo pravi, da so meritve bile ves čas ustrezne oziroma so ustrezale resničnim razmeram? UZ je namreč posredna metoda, zato ima vgrajene tudi napake. Steroidi imajo kontroverzno vlogo in žal niso vedno indicirani. Če po aplikaciji steroidov niste rodili v 14 dneh, je ocena tveganja očitno bila zelo ohlapna, imajo pa vpliv tudi na rast. Statistično je dokazano, da imajo otroci, ki so bili v maternici izpostavljeni steroidom za dozorevanje pljuč, manjše glavice in da imajo steroidi na sploh vpliv na rast ploda. To je logično, saj rast in dozorevanje nimata istega vektorja. Žal si od dodatnih pregledov kaj dosti ne obetam, ker več kot ugotovitve, da je glavica manjša verjetno ne boste deležni, zanima pa nas lahko kvečjemu, kaj to pomeni, če kaj pomeni in pa kaj ukreniti, če to sploh smiselno in ker je na oboje odgovor: ne vem, je tudi pretirano preverjanje neprespektivno.
Pozdravljeni.
Včeraj sem imela prvo morfologijo (danes sem noseča natanko 22 tednov).
Na pregledu je bilo videti vse v najlepšem redu, ko pa smo na koncu gledali in primerjali rezultate, pa je ginekologinja omenila, da bi znali biti mali možgani za malenkost majhni. Sicer je potem izjavo nekako omilila s tem, da glede na predvideni datum poroda (9.2.2017) meritev ni izven okvirov.
Vseeno me je situacija prestrašila in sem seveda želela vedeti, zakaj bi do tega lahko prišlo. Dejala je, da bi lahko bila to posledica uživanja alkohola. Šok. Res da sem poleti spila max. dva deci piva in še to npr. v obdobju dveh tednov. Nikoli si ne bi mislila, da ima to lahko take posledice…
Rada bi Vas vprašala, kakšne se Vam zdijo te meritve glede na moje trajanje nosečnosti.
Sicer bom opravila še eno morfologijo, kot sva se z osebno ginekologinjo zmenili že na začetku nosečnosti, ampak bo le-ta šele čez dober mesec.
21w6d
PDP 9.2.2017
BPD 49.88
HC 188.52
AC 173.62
FL (1.) 40.63 (2.) 37.92
CEREB 22.10
Lat.Vent. 5.72
Hem.Wid. 23.29
Za odgovor bi Vam bila neizmerno hvaležna.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
skrbi so povsem nepotrebne. Ginekologinji so “ušle” misli skozi usta nenadzorovano, potem pa je situacijo samo še poslabšala z nepotrebnim iskanjem možnih razlogov za nekaj, kar pri vas sploh ni prisotno. Mali možgani so v normalnem okviru in zato ni nobenega posebnega razloga. Patologije ni in za odsotno patologijo ni treba iskati razlogov.
Pozdravljeni. Sama pa nisem vec noseca ampak je puncka stara 4mesece in danes na pregledu so mi povedali, da ima premalo glavico. Velika je 65,5cm, tezka 6,5kg, obseg glavice pa 36.2, doktorica je komentirala, da najbrz zato, ker imam tudi jaz manjso glavo (mi jo je tudi izmerila in potrdila, da imam premalo). Zanima me, ce je mozen se kaksen drugi vzrok, da je glavica premala.
Hvala in lep dan se naprej.
žal ne bi vedel, ker so to vprašanja za pediatra in morebiti za nevrologa. Če imate tudi Vi majhno glavo in sicer z vašim razvojem ni bilo nič narobe, mar ni potem logično, da se najprej pomisli na dedno zasnovo za kaj takšnega?
Spoštovani!
Stara sem 35 let, drugič noseča (počutje in izvidi do zdaj ok), prva nosečnost in porod pet let nazaj bp, vmes dva zgodnja splava.
Pred dvema tednoma (uradno 29.4/7, dejansko pa en teden zamika 28.4/7) je osebna ginekologinja ob uz pregledu (tudi vaginalnim) posumila na delno predležečo posteljico z leve strani in me zato poslala po drugo mnenje v lj. porodnišnico. Ta pregled je bil danes, torej dva tedna kasneje, kjer je novi ginekolog ugotovil, da je s posteljico vse ok in je dovolj stran.
Se je pa pojavil nov problem – kao zastoj v rasti oz. predvsem je izmeril manjši obseg glave.
Uradno naj bi bila torej danes 31.4/7, po uz meritvah pa samo 27.3/7 (!), torej dodatna dva tedna zamude (poleg že dejanskega zaradi kasne zanositve). Mere pa prej – potem: AC 272 – 257 (!), BPD 69 – 76, AC 239 – 232, FL 55 – 62.
Je možno, da je v dveh tednih prišlo do takšnih razlik, iz povsem ustreznih velikosti do zaostajanja, pri glavici celo do zmanjšanja??
Kmalu imam sicer kontrolo, ampak scenariji v glavi se že kopičijo in z njimi skrbi. Kaj se ne bi če ne že prej pojavila/izmerila tako pomembna odstopanja v velikosti glave ali je to “običajno” šele v teh tednih? Je možna tako velika napaka pri merjenju z ultrazvokom?
Včasih si človek misli, da bi bilo skoraj bolje brez vseh teh ultrazvokov, bi vsaj vedel pri čem si oz. nisi, ne pa vsak mesec skoraj nova diagnoza, nov problem, pa nikoli do konca ne veš točno pri čemu si, je vse ok ali ni. Pa uživaj v nosečnosti, če moreš!
Najlepša hvala in lep aprilski pozdrav!
p.s. Računalnik je izračunal tudi negativen OFD 86,3 in BPD 75,5 kar berem, da (lahko?) pomeni dolgo in ozko glavo (kar bi nekako ustrezalo partnerjevi manjši in podolgovati glavi), ampak spet lahko značilno za določene bolezenske sindrome. Razmerje HC/AC je 1,11.
Spoštovani,
kot že 1000x prej, pač še 1x. Ko se podamo gledati v Pandorino skrinjo, moramo biti pripravljeni na to, kar bomo videli. Pogled v prihodnost ni dobra zamenjava za upanje. UZ je ena takšna skrinjica, dr. Google pa druga… na srečo za nepoučene pogosto lažna. Ampak ostanimo pri realnosti.
1. Plod se ne krči, ampak zgolj in samo raste, če raste. Razlike v meritvah v negativno smer so torej posledica razlik v merjenju iste stvari, verjetno pod različnimi pogoji.
2. Del problema ste že nakazali sami. Kadar zgodaj v nosečnosti ugotovimo, da je plod manjši od pričakovanj glede na podatek o ZM, smo dolžni to razliko vključiti v izračun trajanja nosečnosti, sicer se napake v merjenju ali fiziološka majhnost ploda lahko preslika v navidezno bolezen. Kot kaže, bi vam morali itak za en teden preložiti PDP, s tem pa je plod avtomatično bližje pričakovani velikosti.
Torej imamo pri vas verjetno opraviti s tremi pojavi, ki se seštevajo v problematično smer:
– genetsko manjši plod
– napačen, prezgodnji PDP
– verjetno še subjektivno manjše meritve od objektivnih
Vse to vodi v skrbi, ki so verjetno nepotrebne, ampak logična posledica zgoraj naštetega. Ostane nam torej, da se najprej pozabavamo s PDP in ga končno postavimo, kamor spada, potem se mogoče še 1x lotimo meritev ploda in če vse to odpove, spremljamo plodovo stanje še z drugimi parametri, ki bolj kažejo na njegovo počutje (količina plodovnice, pretoki skozi različne žile, gibanje ipd., srednjeročno pa nadaljevanje njegove rasti, npr. spremljanje prirastka v 2 ali 3 tednih).
Spoštovani.
Pregledala sem forum, vendar ne najdem odgovora na vprašanje, ki ga imam.
Moja sestra je stara 34 let. Rojena je bila po normalni nosečnosti in porodu v glavični vstavi. Porodna teža 2330n 48 cm in obseg glave 30 cm. Apgar 9,9.
Pri 6 mesecih je bila zaradi mikrokranije in psihomotoricne retardacije hispitalizirana. Ob tem so opazili tudi hipertelorizem, mikrognatijo in nizje lezeca uhlja. Ves cas od rojstva dalje, je glavica primerno rasla, bila pa je pod dvema standardnima deviacijama za starost. Bila je obravnavana in postavili so diagnozo: intrauterina hypotrofija. Zanima me, kaj to pomeni?
Ali je za duševno manjrazvitost kriv zgolj manjši obseg glave ali so kasneje, po porodu, na to lahko vplivali tudi drugi dejavniki in če, kateri? Zelo malo informacij glede tega sem našla na internetu.
Hvala za vaš čas.
P.s. Sama sem že rodila zdravega fantka, morfologijo ste pa delali vi 🙂 Lep pozdrav!
Spoštovani,
nisem pediater, zato težko razpravljam z vami o razvoju otroka po rojstvu in razlogih za neustrezen razvoj. Diagnoza intrauterina hipotrofija pa je zelo splošna in v prevodu pomeni “zastoj znotrajmaternične rasti”, ki pa je zelo pestra skupina pojavov z zelo različnimi razlogi. Obseg glavice 30 cm ob rojstvu je res malce pod spodnjo mejo, saj je sicer obseg glavice normalno med 31 in 38 cm. Za premajhno glavico je običajno odgovorna premajhna rast možganov, lahko pa tudi prezgodnje zraščanje lobanjskih šivov, kar pa praviloma vodi v sekundarno zmanjšanje rasti možganov zaradi pritiska na možgane. Če bi to bil razlog, bi to pediatri ugotovili že ob rojstvu, zato bolj verjamem, da je bilo primarno nekaj narobe z rastjo in razvojem možganov. Duševna manjrazvitost je zelo verjetno posledica tega odstopanja v rasti in razvoju možgan. Glede na še druge prisotne odklone v videzu, gre morebiti celo za kak sindrom, ki pa bi ga bolje poznali genetiki.
Pozdravljeni,
tudi mene je moja ginekologinja malce prestrašila glede meritev ploda v 31t nosečnosti in sicer so bile meriteve:
22/23t (morfologija):
BPD=48
HC=199
AC=183
FL=43
31t:
BPD=75
HC=268
AC=275
FL=59
Pravi, da je glavica nekoliko manjša … verjetno ni panike še, gre za punčko, ki so po naravi manjše baje. Me zanima samo še vaše mnenje. Hvala že v naprej. LP
res je. Ni razlogov za paniko.
že večkrat sem zapisal, da je minimalni čas v katerem lahko pričakujemo opazno prirast česarkoli pri plodu, izmerjeno z UZ, 2 polna tedna (14 dni). V enem tednu se rasti ne opazi oziroma se lahko zgodijo tudi takšne reči, da se kakšna mera na videz zmanjša, čeprav gre pri tem zgolj za različno merjenje.