premagala sem bulimijo
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem izmed tistih srečnic, ki ji je uspelo premgati ta začaron krog bulimije. Zdaj je že 2 leti od kar sem prnehala bruhati, mora je pa trajala cca. 3 leta (stara sem 26 let). Kako sem nehala? Zanosila sem. Otročka sem si močno želela in v trenutku, ko sem izvedela, da sem noseča, sem prenehala bruhati in se nažirati. Ne čutim več potrebe po tem, sem srečna. Problem je v tem, ker sem tudi prej mislila, da sem srečna, a kot kaže nisem bila. Drugače si ne znam predstavljati te svoje obsesije s hrano? Kaj je zdaj tako drugače? Fanta imam istega kot takrat, no zdaj je moj mož, vse imam kot takrat. A je razlog v otroku in v odgovornosti, ki jo čutim do njega, ali sem morda težavo le potlačila v sebi in bo čez nekaj časa ponovno izbruhnila?! Seveda za bulimijo nihče ne ve, in mislim, da se o tem ne bi mogla z nobenim nikoli pogovoriti. Mi lahko mogoče vi poveste kakšni so ponavadi razlogi za bulimijo? Kakšne so lahko posledice? Se lahko posledice pojavijo tudi kasneje, če je tako, kakšne?
hvala za vaš odgovor in lep dan vsem!
t
Lepo pozdravljena,
kako vzpodbudno pisemce, se posebej za vse, ki se vkljucujejo v pogovore na forumu o nosecnosti in motnjah hranjenja. Poznih telesnih posledic bulimije ni pricakovati, tudi v strokovni javnosti o tem ni bilo nikoli govora.
Sprasujete pa, zakaj pride do bulimije in zdi se mi fino, da o tem razmisljate.
Vzrokov se ne poznamo. Ponavadi gre za preplet vecih dejstev, ki potem v doloceni situaciji pripeljejo do zacaranega kroga, ki se potem zacen vrteti sam od sebe dalje. Sprozilci so lahko hujsanje, neredno prehranjevanje in namensko izogibanje dolocenim vrstam hrane. V ozadju je pogosto prisotna custvena neuravnotezenost, vcasih pravo depresivno custvovanje, vcasih preobremenjenost, custvena praznost ali nezmoznost na drug nacin umiriti in predelati custvenih napestosti v sebi. Vsem je skupno pretirano povdarjanje pomena telesnega videza in postave pri samovrednostenju. In nazadnje mora biti prisotna tudi nagnjenost, kot podlaga, da se ta zacarani krog sploh lahko zavrti.
Pozdrave,
Marija ANderluh