Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Prekrivanje razgaljenih zobnih korenin

Prekrivanje razgaljenih zobnih korenin

Pozdravljeni,

parodontoza se mi je pojavila pri 26ih letih in odmik dlesni ter parodontalni žepki se pojavljajo navkljub poostreni higieni in občasnim obiskom pri paradontologu. Nihče mi ne more podati odgovora, kdaj lahko izgubim zobe, vedno je odgovor, da se moramo truditi, da jih ne izgubim. Mene pa vseeno zanima, v kolikšnem času od pojava problema ponavadi pride do majavosti, če se ne ustavi. In potem, kako naprej, kakšne so opcije?

Estetsko je odmik dlesni zelo moteč, ali obstaja rešitev s kirurkim pristopom? Na stomatološki načeloma ne napotijo na takšne posege. Kaj pa lasersko zdravljenje? Je res, da ohraniš zgornje sekalce v primeru, ko se naredi mostiček (da drži vse skupaj..)

Vse to sem vprašala že paradontologa, pa je vedno odgovor, da se bomo trudili ohraniti obstoječe stanje. Jaz pa bi naredila še kaj več okoli tega…

Hvala za odgovor.

Spoštovani,

žal vam tudi jaz ne morem odgovoriti na to, če in kdaj boste izgubili zob(e).
Prognozo posameznih zob namreč določimo na podlagi različnih parametrov po končanem parodontalnem zdravjenju, ki zajema oralno-higiensko fazo in, pri pacientih z napredovalo parodontalno boleznijo, tudi kirurško zdravljenje.
Z aktivnim parodontalnim zdravljenjem (oralno-higienska faza in kirurško zdravljenje) ustavimo napredovanje bolezni in izboljšamo prognozo večine zob do te mere, da je njihova dolgoročna ohranitev realna. Zobe z brezupno prognozo namreč že tekom zdravljenja odstranimo. Istočasno pa po končanem aktivnem zdravljenju tudi določimo oceno tveganja za napredovanje parodontalne bolezni. Na podlagi različnih parametrov, kot so število do sedaj izgubljenih zob, odstotek preostalih žepov, sistemske bolezni, kajenje,.. ugotovimo, ali je verjetnost za ponovitev parodontitisa nizka, srednja ali visoka in glede na to naročamo bolnike na kontrole in vzdrževalno zdravljenje v različno dolgih intervalih, od treh mesecev do enega leta. Ker je parodontalna bolezen kronična, je zdravljenje doživljensko. Zgolj ustna higiena, še tako dobra, ne zdošča.
Izgubljene zobe lahko nadomeščamo s snemnimi protezami, mostički ali implantati.

Parodontalna bolezen je bakterijsko vnetje obzobnih tkiv, ki povzroča njihov propad. Čeljustna kost okrog zob se razgrajuje in mehka tkiva- dlesen se odmikajo. Kot že rečeno, skušamo z aktivnim parodontalnim zdravljenjem ustaviti napredovanje parodontalne bolezni, izgubljenih tkiv pa z zdravljenjem ni moč povrniti v prvotno stanje. V določenih primerih se odmike dlesni z različnimi kirurškimi tehnikami dejansko lahko prekriva, vendar žal nikakor ne takrat, ko je vzrok odmika parodontalno vnetje.
Prej kot je parodontalna bolezen diagnosticirana in prej kot se s parodontalnim zdravljenjem prične, manjše in tudi manj vidne so posledica parodontalnega vnetja.
Odmike zaradi napredovale parodontalne bolezni lahko v določenim primerih estetsko korigiramo s konzervativno-protetičnimi postopki in ortodontskim zdravljenjem, vendar s tem dosežemo le delno izboljšanje.

Mostički nikakor ne preprečijo nadaljnjega propada tkiv parodontalne bolezni. Ker pa so zobje vezani, deluje mostiček na nek način tudi kot opornica in majavi zobje so navidezno trdnejši. Vendar se zgolj za parodontalno stabilizacijo zob, kadar je le ta potrebna, poslužujemo manj invazivnih postopkov, kot je protetična oskrba z mostički.
Izdelava mostičkov na parodontalno prizadete zobe brez predhodnega parodontalnega zdravljenja pa je strokovna napaka.

Lep pozdrav, AM

New Report

Close